Πέμπτη 15 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μπαράζ αντιλαϊκών νομοσχεδίων πριν και μετά τις εκλογές

Θέλουν να ξεμπερδεύουν με τις εκκρεμότητες για τη νέα δανειακή σύμβαση, ενώ νέα βάρβαρα μέτρα περιμένουν στην «ουρά» για την επομένη της κάλπης

Καταιγισμό αντιλαϊκών νομοσχεδίων ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση μέχρι τις 6 του Απρίλη, με στόχο να ψηφιστούν από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όλα τα βάρβαρα μέτρα που συνοδεύουν το νέο μνημόνιο και παράλληλα να ανοίξει ο δρόμος για τις εκλογές στα τέλη Απρίλη, αρχές Μάη. Ο συγκεκριμένος προγραμματισμός συμφωνήθηκε χτες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο να ζητά από τους υπουργούς της κυβέρνησης να επιταχύνουν τους ρυθμούς της αντιλαϊκής επέλασης.

Τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ενέκριναν ομόφωνα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τη νέα δανειακή σύμβαση - πτώχευση των λαϊκών στρωμάτων, η οποία θα υπογραφεί σήμερα από τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο και τους εκπροσώπους της τρόικας από την πλευρά των δανειστών.

Νωρίτερα, το Γιούρογκρουπ ενέκρινε - όπως αναμενόταν - το δεύτερο δάνειο προς την Ελλάδα, ύψους 130 δισ. ευρώ, από τα οποία θα εκταμιευθεί αρχικά και σε διαδοχικές δόσεις, ποσό ύψους 39,4 δισ. ευρώ. Η κάθε δόση θα αποδεσμεύεται, αφού πρώτα η τρόικα δώσει το «πράσινο φως» ότι εκτελούνται χωρίς παρεκκλίσεις τα εξοντωτικά μέτρα που συνοδεύουν το δάνειο.

Το χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε ακόμα το νέο «σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας» της ΕΕ, που μαζί με το μνημόνιο, θα αποτελέσει το όχημα για την παραπέρα περικοπή των μισθών και των συντάξεων, την πλήρη ισοπέδωση όσων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει και τη δραστική μείωση των κοινωνικών δαπανών. Τόσο η νέα δανειακή σύμβαση, που κατατέθηκε χτες με τη μορφή νομοσχεδίου στη Βουλή, όσο και το «σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας», θα έρθουν τις επόμενες μέρες για ψήφιση στην ολομέλεια.

Την επόμενη Δευτέρα ή Τρίτη θα υπάρξει νέα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, προκειμένου να εγκριθούν και να οριστικοποιηθούν τα νομοσχέδια που υπαγορεύονται από τα μνημόνια.

«Είναι νομοσχέδια που συνδέονται με το 1ο Μνημόνιο και με το 2ο Οικονομικό Πρόγραμμα», ανέφερε χτες ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος στην εισηγητική του ομιλία. «Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα, που αφορούν, από τη μια πλευρά, την υλοποίηση μέτρων και εκπλήρωση υποχρεώσεων που απορρέουν από το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδος και, από την άλλη, την ψήφιση στη Βουλή μιας σειράς νομοσχεδίων και πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, που είναι άμεσης προτεραιότητας», ανέφερε ο ίδιος.

Πρόκειται για εννέα νομοσχέδια και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που, μεταξύ άλλων, προβλέπουν την πλήρη απελευθέρωση των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων», καταργήσεις οργανισμών και υπηρεσιών του Δημοσίου, μέτρα για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, πολιτικές για την απελευθέρωση υπηρεσιών, αλλά και τομέων της Ενέργειας. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, μέρος των μέτρων που περιέχονται στα εννέα νομοσχέδια, ενδέχεται να συμπεριληφθούν σε ένα ενιαίο πολυνομοσχέδιο, που θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε χτες και τον απολογισμό του αντιδραστικού νομοθετικού έργου της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου. «Από τα μέσα του Νοεμβρίου του 2011 μέχρι σήμερα, συνολικά 23 Νόμοι, δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και πέντε Διεθνείς Συμβάσεις ψηφίστηκαν από τη Βουλή» (!), ανέφερε ο Λ. Παπαδήμος.

Παζάρια για την κάλπη

Ο κυβερνητικός προγραμματισμός, όπως άφηναν να διαφανεί χτες υπουργοί της κυβέρνησης, συνδέεται με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι οι εκλογές «θα διεξαχθούν στις 29 Απριλίου ή 6 Μαΐου», συνδέοντας τις ημερομηνίες και με τη λήψη των νέων μέτρων πάνω από 11,5 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να επιβληθούν μέχρι τα τέλη Μάη - αρχές Ιούνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη βδομάδα θα υπάρξει συνάντηση του Λ. Παπαδήμου με τον Α. Σαμαρά και τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος, την Κυριακή, αναμένεται να εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να καταλήξουν στην ακριβή ημερομηνία των εκλογών. Χτες, υπουργοί της κυβέρνησης, αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, διέδιδαν ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν στα τέλη Απρίλη για να προηγηθούν των εργατικών συγκεντρώσεων της Πρωτομαγιάς!

Σε συνέντευξη (στον «Αλφα») ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «πλησιάζουμε τώρα προς τις εκλογές» και πρόσθεσε ότι «ο κύκλος του στο υπουργείο Οικονομικών έκλεισε», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί στις αρχές της επόμενης βδομάδας από τη θέση του υπουργού. «Μόλις κλείσει ο κύκλος των εσωκομματικών διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ, έχω την υποχρέωση να οδηγήσω το κόμμα στις εκλογές με τις καλύτερες προϋποθέσεις», ανέφερε ο ίδιος.

Στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε οι «κρίσεις» των αξιωματικών της Αστυνομίας και του Στρατού να γίνουν μετά τις εκλογές. Επίσης, εγκρίθηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι προβοκάτορες παρακρατικοί στις 12 του Φλεβάρη.

Με αφορμή, τέλος, τις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου, ο πρωθυπουργός κάλεσε «όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να συμμετάσχουν σε αυτές τις εκδηλώσεις» και να συμβάλουν, όπως ισχυρίστηκε, «ώστε να διασφαλιστεί ο ιστορικός και ενωτικός χαρακτήρας τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ