Τρίτη 13 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Αφιερώματα στη Δόμνα Σαμίου

Εκπομπές αφιερωμένες στη μνήμη της Δόμνας Σαμίου, μίας από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, θα μεταδώσει σήμερα η ΕΤ1 και η ΝΕΤ.

Συγκεκριμένα, η ΕΤ1 θα προβάλλει στις 18.00 ένα «Πολιτιστικό μουσικό Οδοιπορικό» με τη Δόμνα Σαμίου, ενώ στις 21.00 θα προβληθεί το σχετικό επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Η ιστορία των χρόνων μου». Η ΝΕΤ στις 19.00 στο πλαίσιο της εκπομπής «Στα άκρα» θα μεταδώσει μία συνέντευξή της.

Το 1966 διάλεξε η Δόμνα Σαμίου για να ξεκινήσει ένα διαρκές ταξίδι σ' όλη την Ελλάδα, υπάλληλος τότε του ΕΙΡ, με μόνη παρέα την αγάπη της για το παραδοσιακό ελληνικό τραγούδι και ένα μαγνητόφωνο που με δικά της έξοδα αγόρασε. Τη χρονιά που η τηλεόραση έκανε τα πρώτα της βήματα, συνέβη το φοβερό ναυάγιο του «Ηρακλείου» στη Φαλκονέρα, άρχισε η δίκη του «Ασπίδα», ανετέθη η εξουσία σε υπηρεσιακή κυβέρνηση με σκοπό να διεξαχθούν εκλογές μέσα στο 1967, εκλογές που δεν έγιναν ποτέ. Και η Δόμνα Σαμίου συνέχισε να καταγράφει και να διασώζει στο μαγνητόφωνο της πράγματα μοναδικά, που σήμερα αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για την ιστορία της ελληνικής μουσικής.

Παράλληλα, το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη της Δόμνας Σαμίου, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr, το σχετικό επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Η ιστορία των χρόνων μου».

Στο ντοκιμαντέρ, η Δόμνα Σαμίου επικεντρώνεται στο 1966, χρονιά κατά την οποία εργαζόταν στο Εθνικό Ιδρυμα Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) και ταξίδευε σε όλη την Ελλάδα για να καταγράψει και να διασώσει στο μαγνητόφωνό της την ελληνική παραδοσιακή μουσική. Αναφέρεται στους πρόσφυγες γονείς της, στην αγάπη που καλλιέργησε από παιδί για την παραδοσιακή μουσική, στη μακρόχρονη μαθητεία της δίπλα στο μεγάλο μουσικό διδάσκαλο Σίμωνα Καρά, στη συνεργασία της με τη δισκογραφική εταιρεία «ΛΥΡΑ» του Αλέκου Πατσιφά και στη γνωριμία και συνεργασία της με το νεαρό τότε Διονύση Σαββόπουλο.

Στη διάρκεια της εκπομπής, η Δόμνα Σαμίου αναφέρεται εκτενώς στον αγώνα της να καταγράψει και να διασώσει την παραδοσιακή ελληνική μουσική, ενώ ερμηνεύει δημοτικά τραγούδια με το δικό της μοναδικό τρόπο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ