Τρίτη 6 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ»
«Πρόταση» για μειώσεις μισθών και απολύσεις

Μειώσεις στους μισθούς, απολύσεις, καταβολή έναντι των οφειλομένων δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων και εξόφλησή τους μέχρι και 2 χρόνια μετά, περιλαμβάνει η πρόταση της διοίκησης της «Χ.Κ. Τεγόπουλος» προς τους εργαζόμενους της «Ελευθεροτυπίας» και της «Φωτοεκδοτικής». Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους με αίτημα την καταβολή οφειλομένων δεδουλευμένων από τον περασμένο Αύγουστο.

Η πρόταση που κατατέθηκε στους εργαζόμενους, στο πλαίσιο της εξυγίανσης και αναδιοργάνωσης της επιχείρησης, έγινε λίγες μέρες πριν τη συζήτηση της αίτησης υπαγωγής της εταιρείας στις ρυθμίσεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί αύριο Τετάρτη.

Η εργοδοσία στην πρόταση ορθά κοφτά κάνει λόγο για μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων αλλά και απολύσεις. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «η επιχείρηση θα πρέπει να προχωρήσει σε άμεσες παρεμβάσεις στο κόστος λειτουργίας προκειμένου να επαναλειτουργήσει χωρίς να δημιουργούνται νέες ζημίες και χρέη. Αυτό αφορά το σύνολο των λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης, πρωτίστως όμως το κόστος μισθοδοσίας, το οποίο αποτελεί την υψηλότερη δαπάνη της».

Για να επιτευχθεί αυτό, όπως αναφέρεται στην πρόταση, «αναγκαίος όρος για επανέναρξη λειτουργίας χωρίς ζημία και συσσώρευση νέων χρεών, και μέχρι τις οριστικές διευθετήσεις του Σχεδίου Εξυγίανσης, είναι τα πληρωτέα της τρέχουσας μισθοδοσίας προς τους εργαζομένους να μην ξεπερνούν σε αυτή τη φάση τις 500.000 ευρώ». Στην πράξη αυτό σημαίνει μισθούς πείνας για τους εργαζόμενους που θα απομείνουν στην «Ελευθεροτυπία» και την «Φωτοεκδοτική», ενώ η εργοδοσία δεν έχει αποκλείσει και το ενδεχόμενο να προχωρήσει και στην επιβολής της εκ περιτροπής εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τα δεδουλευμένα η εργοδοσία ισχυρίζεται ότι το επόμενο διάστημα θα εισπράξει το ποσό των 1.700.000 ευρώ το οποίο θα διαθέσει σε ...δόσεις στους εργαζόμενους, ενώ η πλήρη εξόφληση των δεδουλευμένων αλλά και των αποζημιώσεων θα γίνει «από τα μελλοντικά έσοδα της εταιρείας, μετά την επαναλειτουργία της» και με χρονικό ορίζοντα το Δεκέμβρη του 2013.

Στο μεταξύ, η εργοδοσία ισχυρίζεται ότι θα υπάρξει γραπτή δέσμευση της εταιρείας ότι «δε θα υπάρξουν διαγραφές των συσσωρευμένων απαιτήσεων των εργαζομένων», ενώ ζητά την απόσυρση «των κύριων παρεμβάσεων εναντίον της αίτησης για άνοιγμα της Διαδικασίας Εξυγίανσης, που υπέβαλλαν οι νομικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων», αλλά και την «υποβολή στο δικαστήριο παρεμβάσεων από τους εργαζόμενους υπέρ της εν λόγω αίτησης, καθώς και υπέρ της επαναφοράς της προσωρινής διαταγής περί μέτρων προστασίας της εταιρείας».

Οι εργαζόμενοι χτες σε συνέλευση που πραγματοποίησαν απέρριψαν κατά πλειοψηφία την πρόταση της εργοδοσίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ