Κυριακή 4 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Νεολαιίστικες και λαϊκές διαμαρτυρίες ενάντια στις περικοπές

Από τη μεγάλη διαδήλωση στη Βαλένθια
Από τη μεγάλη διαδήλωση στη Βαλένθια
Δεκάδες χιλιάδες μαθητές και φοιτητές ξεχύθηκαν, την Τετάρτη 29 του Φλεβάρη, στους δρόμους σαράντα πόλεων, ανάμεσά τους και η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη, διαμαρτυρόμενοι κατά των περικοπών του προϋπολογισμού για την Παιδεία και την αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών. Πρόσφατα η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε πως περικόπτει κατά 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ τις δαπάνες για την Παιδεία, ισχυριζόμενη πως η ενέργεια αυτή θα συμβάλει στη μείωση του ελλείμματος της χώρας. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα φοιτητικών και μαθητικών οργανώσεων δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους της χώρας με το σύνθημα «λιγότερες περικοπές, περισσότερη Παιδεία» για να διαμαρτυρηθούν κατά της πολιτικής λιτότητας που δημιουργεί προβλήματα στις σπουδές αλλά και οδηγεί χιλιάδες εκπαιδευτικούς στη ανεργία.

Τις κινητοποιήσεις με το δικό τους πλαίσιο συνολικής ρήξης με την εξουσία των κεφαλαιοκρατών στηρίζουν και οι Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών και το ΚΚ Λαών της Ισπανίας.

Στην Βαρκελώνη υπολογίζεται ότι 70.000 φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί καθώς και πλήθος λαού βγήκαν στους δρόμους για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στις περικοπές στην Παιδεία, σε μία διαμαρτυρία όπου έγινε εμφανής η αγανάκτηση και η οργή που αισθάνονται οι νέοι για την αντιλαϊκή πολιτική που επιβάλλει η κυβέρνηση. Ενα ανθρώπινο ποτάμι ξεχύθηκε στους κεντρικούς δρόμους της Βαρκελώνης, σε μία κινητοποίηση στην οποία συμμετείχαν και αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι άλλων τομέων του δημοσίου Τομέα, όπως της Υγείας καθώς και οι άνεργοι. Βέβαια, και εδώ η αστυνομία με αφορμή τη ρίψη κάποιων αυγών και άλλων αντικειμένων στο κτήριο του Χρηματιστηρίου της Βαρκελώνης και στα οχήματα της αστυνομίας, εκτόξευσε άγρια επίθεση κατά των διαδηλωτών με αποτέλεσμα 12 συλλήψεις, μεταξύ αυτών και δύο ανηλίκων.

Μετά το τέλος της κινητοποίησης, μία ομάδα 500 ατόμων κατευθύνθηκε προς την πλατεία Ισπανίας, όπου διεξαγόταν το Παγκόσμιο Συνέδριο Κινητής Τηλεφωνίας (Mobile World Congress) και όπου η αστυνομία επίσης επιτέθηκε σφοδρότατα ενάντια στους διαδηλωτές. Στο εν λόγω συνέδριο , που ξεκίνησε τη Δευτέρα 27 του Φλεβάρη, και ολοκληρώθηκε στη 1η του Μάρτη, συμμετείχαν 1.400 εταιρείες που συγκεντρώνουν πάνω από 60.000 επαγγελματίες και επιχειρηματίες του κλάδου των τηλεπικοινωνιών. Η επίσημη ιστοσελίδα του Mobile World Congress προσέφερε εισιτήρια για το συνέδριο σε τιμές που κυμαίνονταν από 700 έως 5.000 ευρώ(!). Κατά συνέπεια, η διεξαγωγή αυτού του Συνεδρίου προκάλεσε σφοδρή κριτική εκ μέρους των εργαζομένων που πλήττονται από τις σκληρές περικοπές στα δημόσια συστήματα Υγείας, Παιδείας και μεταφορών με ένα τεράστιο κύμα απολύσεων των εργαζομένων και ποσοστά ανεργίας χωρίς προηγούμενο.

Οι διαδηλωτές σε όλες τις πόλεις της χώρας εξέφρασαν επίσης την αλληλεγγύη τους στους μαθητές της Βαλένθια που τις τελευταίες δύο βδομάδες έχουν δεχτεί σφοδρή αστυνομική επίθεση κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεών τους. Και βέβαια, οι διαδηλωτές, παντού στη χώρα, κινητοποιήθηκαν ενάντια σε ένα κοινό, βασικό στοιχείο που είναι οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εργασίας με την εφαρμογή ελαστικών σχέσεων απασχόλησης, σε μία χώρα που η επίσημη ανεργία προσεγγίζει το 23%, ενώ ανάμεσα στους νέους φτάνει και ξεπερνά το 45%.

Μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική

Δεκάδες χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν και μερικές μέρες πριν από τις παραπάνω κινητοποιήσεις για την Παιδεία, το Σάββατο 25 του Φλεβάρη, στις πόλεις Βαλένθια (200.000 οι συμμετέχοντες) στο Αλικάντε (60.000) και στο Καστεγιόν (πάνω από 20.000) ενάντια σε ένα νομοθετικό διάταγμα που εγκρίθηκε το Γενάρη από την τοπική κυβέρνηση της Βαλένθια για να μειώσει τα έξοδα στο δημόσιο τομέα κατά ένα ποσό μεγαλύτερο από 1 δισεκατομμύριο ευρώ. «Οχι στις περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες», «Λιγότερη διαφθορά, περισσότερη Παιδεία», «Δεν μπορώ να σφίγγω και άλλο το ζωνάρι και ταυτόχρονα να κατεβάζω τα παντελόνια μου» έγραφαν κάποια πανό, ενώ ταυτόχρονα οι διαδηλωτές φώναζαν «Δάσκαλος που αγωνίζεται, επίσης διδάσκει». Στο τέλος, διαβάστηκε ένα ψήφισμα όπου κατακρίνεται το γεγονός ότι εξοικονομούνται δισεκατομμύρια ευρώ «περικόπτοντας μισθούς σε Παιδεία και Υγεία» και έγινε αναφορά στη σκληρή, συνολική απάντηση του δημοσίου τομέα και των πολιτών ώστε να υποχρεώσουν την τοπική κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοθετικό διάταγμα.

Στο Αλικάντε και το Καστεγιόν η ίδια εικόνα, με 60.000 και πάνω από 20.000 κόσμο αντίστοιχα, αποφασισμένο να διεκδικήσει τα δικαιώματα που τόσο αυθαίρετα του περικόπτει η κυβέρνηση με το νομοθετικό διάταγμα που ενέκρινε στις 5 του Γενάρη.

Ομως και οι Βάσκοι ξεσηκώθηκαν, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των συνδικάτων και πολλών κοινωνικών οργανώσεων, κατακλύζοντας τους δρόμους του Μπιλμπάο διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές και την εργασιακή μεταρρύθμιση, που δρομολογεί η κεντρική και η βασκική κυβέρνηση.

Για τις 29 του Μάρτη τα τοπικά συνδικάτα κήρυξαν γενική απεργία στην Αυτόνομη Βασκική Κοινότητα και τη Ναβάρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη εργασιακή μεταρρύθμιση.


Γ.Καρ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ