Από τη συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού με τον Κινέζο αντιπρόεδρο, που επισκέφτηκε την περασμένη βδομάδα την Τουρκία |
Συνολικά κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης του Κινέζου αντιπροέδρου στην Τουρκία υπογράφηκαν εμπορικές συμφωνίες 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στόχος Τουρκίας και Κίνας είναι να φτάσει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2015 ο όγκος των μεταξύ τους εμπορικών συναλλαγών, με το εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών να φτάνει σήμερα τα 24 δισεκατομμύρια δολάρια.
Την ίδια στιγμή το Πεκίνο επενδύει και στην κατασκευή υποδομών στην Τουρκία. Κινεζικές εταιρείες εκφράζουν ξεκάθαρο ενδιαφέρον για την υλοποίηση έργων υποδομής στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων και η κατασκευή της τρίτης γέφυρας στο Βόσπορο και του μεγαλεπήβολου σχεδίου της κυβέρνησης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την κατασκευή διώρυγας που θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η δήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους της Τουρκίας να αναπτύξει πυρηνική ενέργεια σε συνεργασία με την Κίνα. Οπως σημείωσε ο Τούρκος υπουργός, Αλί Μπαμπατζάν, η Τουρκία θα ανοίξει διαδικασία διαλόγου με την Κίνα για θέματα ενέργειας. Η Αγκυρα έχει ήδη εκφράσει την πρόθεσή της να προχωρήσει στη δημιουργία τριών εργοστασίων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην επόμενη δεκαετία και συνομιλεί ήδη με τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τη Ρωσία, η οποία έχει ήδη καταλήξει σε συμφωνία για να κατασκευάσει το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας στη Μερσίνα. Σύμφωνα με τον Α. Μπαμπατζάν η Τουρκία θα εξετάσει αν θα αναθέσει τη δεύτερη ή τρίτη μονάδα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Κίνα. Η Κίνα επιθυμεί τη σύναψη συμφωνιών ενέργειας, που θα εξασφαλίζουν τις ανάγκες της, γεγονός που εντείνεται με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία και ενδέχεται να παρασύρει το Ιράν.
Κατά την επίσκεψη του Κινέζου αντιπροέδρου δεν έγινε γνωστό τι συζητήθηκε για το θέμα της Συρίας και τα όσα διαδραματίζονται στην ευρύτερη περιοχή. Η Τουρκία, όπως και η Κίνα, είναι αναμεμειγμένη βαθιά στο θέμα της Συρίας, επιχειρώντας την αύξηση της επιρροής της, υποστηρίζοντας τις δυνάμεις των «Αδελφών Μουσουλμάνων», στηρίζοντας τη δημιουργία του λεγόμενου Εθνικού Συριακού Συμβουλίου. Η Τουρκία στηρίζει κάθε προσπάθεια της αντιπολίτευσης, δεχόμενη στη χώρα διάφορες ομάδες που συμμετέχουν σε αυτή, τη στιγμή που ναι μεν η Κίνα προσπαθεί να έρθει σε επαφή με κάποιες ομάδες, ωστόσο επί του παρόντος διατηρεί διαφορετική στάση.
Πιο συγκεκριμένα η Κίνα, με γνώμονα πάντα τα συμφέροντά της στην περιοχή συμπλέει με τη Ρωσία αρνούμενη να συμμετάσχει στη Συνάντηση των αποκαλούμενων «Φίλων της Συρίας» στην Τύνιδα προχτές, βάζοντας επίσης βέτο στα σχέδια ψηφίσματος που εμφανίστηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και θέτουν ζήτημα αλλαγής του καθεστώτος.
Επιχειρώντας να διαφυλάξει τις επενδύσεις της στην περιοχή και κυρίως τις ισορροπίες σε μία ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας περιοχή, που περιλαμβάνει το Ιράν, που αποτελεί έναν από τους βασικούς ενεργειακούς προμηθευτές του Πεκίνου.
Η Κίνα, πέρα από τη Συρία και τις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής, βρίσκεται σε όλα τα πεδία που έχουν προηγηθεί επεμβάσεις (χωρίς να έχει εμπλακεί σε στρατιωτικό επίπεδο η ίδια) και επιχειρεί να έχει μερίδιο από τη μετέπειτα μοιρασιά. Για παράδειγμα έχει ήδη επενδύσει στην επόμενη μέρα του Αφγανιστάν, εξασφαλίζοντας την εκμετάλλευση ορυχείων, έργων υποδομής. Επεκτείνεται και στο Πακιστάν, με συμφωνίες για αμυντικό εξοπλισμό, επενδύσεις και παροχή οικονομικής βοήθειας από το Πεκίνο προς το Ισλαμαμπάντ. Στην ίδια περιοχή και με στόχο να καταστεί ρυθμιστής στον τομέα της ενέργειας ενισχύει την επιρροή της και η Τουρκία, ως η «γέφυρα» μουσουλμανικού κόσμου και «Δύσης». Η Κίνα επίσης προσπαθεί να διασφαλίσει τα συμφέροντά της που έχουν άμεση σχέση με τους ενεργειακούς πόρους και στην περιοχή της, με επίκεντρο τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, στην οποία εικάζεται ότι βρίσκονται σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, που θα της δώσουν ανάσα, περιορίζοντας σημαντικά την εξάρτησή της και δίνοντάς της τη δυνατότητα να εξασφαλίσει τον έλεγχο σε κάποια από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στον πλανήτη. Η επίσκεψη του Κινέζου αντιπροέδρου στην Τουρκία, που έκλεισε την περιοδεία του σε ΗΠΑ και Ευρώπη, καθιστούν σαφές ότι πλέον η Κίνα έχοντας ενσωματωθεί πλήρως στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, συμμετέχει και επιδιώκει να διαδραμματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία. Ωστόσο η αλληλεξάρτησή της αυτή, η επέκταση των επενδύσεων των μονοπωλιακών της ομίλων την κάνουν πιο εκτεθειμένη στην εξελισσόμενη καπιταλιστική κρίση και είναι φανερό ότι ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός στα επόμενα χρόνια θα ενταθεί.