Κυριακή 26 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Προ των πυλών η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης

Σε συνθήκες φτώχειας ζει το 35% των Πολωνών, ενώ ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των αστέγων
Σε συνθήκες φτώχειας ζει το 35% των Πολωνών, ενώ ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των αστέγων
Στην τελική φάση βρίσκεται το νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στην Πολωνία, όπου σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τασκ αναμένεται να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο σε ένα μήνα για συζήτηση και στη συνέχεια για ψήφιση. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που θα αναγκάσει τους Πολωνούς να δουλεύουν ακόμα περισσότερα χρόνια, με μειωμένους μισθούς, με περικοπές σε επιδόματα και στη συνέχεια με συντάξεις πείνας.

Αφορά τη σταδιακή αύξηση της συντάξιμης ηλικίας για άνδρες και γυναίκες από το 2013, αυξάνοντας κάθε τέσσερις μήνες τη συντάξιμη ηλικία κατά ένα μήνα, ώστε έως το 2020 οι άνδρες και το 2040 οι γυναίκες να συνταξιοδοτούνται στα 67 τους χρόνια. Σήμερα οι άνδρες συνταξιοδοτούνται στα 65 χρόνια και οι γυναίκες στα 60. Παράλληλα, αναμένεται να αλλάξει και το συνταξιοδοτικό σύστημα για τους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους δικαστές, τους εισαγγελείς και τους κληρικούς, ενώ δρομολογείται και η κατάργηση ορισμένων επιδομάτων. Οποιεσδήποτε τροποποιήσεις που έχουν κατατεθεί από άλλα κόμματα, ακόμα και από αυτά που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, π.χ. για διευκολύνσεις σε πολύτεκνες μητέρες, θα πρέπει να αποφευχθούν, υπογράμμισε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας αντιτίθεται στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσπάθεια να μετακυλήσουν οι κυρίαρχες δυνάμεις το κόστος της καπιταλιστικής κρίσης στους εργαζόμενους. Οπως δηλώνουν οι Πολωνοί κομμουνιστές, η ηλικία συνταξιοδότησης θα πρέπει να παραμείνει στα σημερινά επίπεδα ή και να μειωθεί, να επωμισθούν το κόστος της κρίσης οι καπιταλιστές που την προκάλεσαν.

Κυριαρχούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου

Εξάλλου, με τις ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι Πολωνοί δεν θα έχουν τα απαιτούμενα χρόνια εργασίας για να λάβουν μια αξιοπρεπή σύνταξη. Το «φαινόμενο» αυτό, που αποτελεί πάγια τακτική στις χώρες της ΕΕ, ολοένα και αυξάνεται, καταδικάζοντας στην εργασιακή αβεβαιότητα τους εργαζόμενους και καθιστώντας τους δέσμιους των εργοδοτών τους για την ανανέωση των συμβάσεών τους. Σημειώνεται πως στη χώρα σχεδόν το 27% των εργαζομένων είναι αναγκασμένο να εργάζεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σχεδόν διπλάσιο από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (14%). Κύρια θύματα είναι οι νέοι κάτω των 24 ετών, με το ποσοστό να φτάνει το 85%!

Το ΚΚ Πολωνίας αντιδρά σθεναρά στην αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων με την αντικατάσταση των συμβάσεων εργασίας σε εργασία ορισμένου χρόνου, σημειώνοντας πως ψεύδονται οι καπιταλιστές όταν ισχυρίζονται πως με τέτοιες συμβάσεις υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στις μορφές απασχόλησης και είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη. Στοιχείο της προπαγάνδας τους είναι επίσης ο ισχυρισμός ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι προτιμούν να συνάψουν τέτοιες συμβάσεις, καθώς τους δίνει περισσότερη «ελευθερία»... Στην ουσία μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε ομήρους, χωρίς κανένα δικαίωμα, σε εργαζόμενους δεύτερης κατηγορίας και φτηνό εργατικό δυναμικό για κάθε χρήση.

Σε εξαθλίωση ο λαός

Παρά τα όσα γράφονται για μια δυναμικά αναπτυσσόμενη πετυχημένη οικονομία - για το κεφάλαιο φυσικά - η ανεργία το Γενάρη έφθασε στο 13,2% (από το 12,5% που ήταν το Δεκέμβρη του 2011) με την ανεργία ανάμεσα στους νέους να καλπάζει στο 27,8% και τα εισοδήματα να είναι ιδιαίτερα χαμηλά. Ο επίσημος κατώτατος μισθός φτάνει τα 347 ευρώ, ωστόσο μετά τις επιβαλλόμενες περικοπές, σήμερα υπολογίζεται στα 250 ευρώ. Εκτιμάται πως σχεδόν 13 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 35% του συνολικού πληθυσμού των 38 εκατομμυρίων ζει σε συνθήκες φτώχειας. Το ποσοστό φτώχειας στα παιδιά κάτω των 18 ετών υπολογίζεται στο 30,8%, ενώ και η Πολωνία μετράει δεκάδες νεκρούς αυτόν το χειμώνα από το κρύο. Πρόκειται, φυσικά, για άστεγους και εξαθλιωμένους από την καπιταλιστική βαρβαρότητα ανθρώπους, φαινόμενο που εξάλλου «ευδοκιμεί» πλέον και πολλαπλασιάζεται και σε άλλες χώρες όπου ανατράπηκε ο σοσιαλισμός στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τασκ, που επανεξελέγη τον Οκτώβρη του 2011, συνεχίζει να εφαρμόζει την πολιτική λιτότητας, εξαγγέλλοντας «θυσίες από όλους» για να «αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης», θυσίες που αφορούν αποκλειστικά και μόνο το λαό. Εχει ήδη περικόψει θέσεις εργασίας στο Δημόσιο, έχει «παγώσει» μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, έχει μειώσει τις συντάξεις για τους εργαζόμενους στο σιδηρόδρομο και τους οδηγούς φορτηγών με βάση τη νέα νομοθεσία που αποτρέπει την πρόωρη συνταξιοδότηση και αναμένονται το επόμενο διάστημα και νέες απολύσεις και περικοπές στις συντάξεις, χειροτερεύοντας τις συνθήκες διαβίωσης του λαού.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ