Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΥΠΠΟΤ
Θύμα προβοκάτσιας και εμπορευματοποίησης και ο πολιτισμός

Τη «σαθρότητα ενός σάπιου πολιτικού συστήματος που πλήττει και τον πολιτισμό και τους εργαζόμενους» αποτυπώνουν οι πρόσφατοι εμπρησμοί νεότερων αρχιτεκτονικών μνημείων, στο πλαίσιο της προβοκατόρικης δράσης ενάντια στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, καθώς και η εισβολή στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας», επισημαίνει η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού.

Αναφερόμενη στα γεγονότα που «προσπάθησαν να αμαυρώσουν τα μηνύματα ξεσηκωμού και αντίστασης χιλιάδων διαδηλωτών ενάντια στην πολιτική του μαύρου μετώπου», η Επιτροπή σημειώνει ότι «αποδεικνύουν περίτρανα πως όσο σκληραίνουν τα αντιλαϊκά μέτρα θα συνοδεύονται από αυταρχισμό, καταστολή και τρομοκρατία, για να κάμψουν την ολοένα κλιμακούμενη ανάπτυξη του εργατικού κινήματος (...) Και όσο η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει και η ταξική πάλη οξύνεται, δεν θα μπορούσε να μείνει αλώβητος και ο πολιτισμός, με τραγικές συνέπειες στα δικαιώματα των εργαζομένων και στην περιφρούρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει «την ηγεσία του ΥΠΠΟΤ, που συντεταγμένη απόλυτα στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας, με εκατοντάδες απολύσεις συμβασιούχων, περικοπές στα κονδύλια του ΥΠΠΟΤ, τις εφεδρείες, τις συγχωνεύσεις και τη συρρίκνωση προσωπικού οδήγησε το δημόσιο χαρακτήρα του πολιτισμού σε πλήρη αποσύνθεση και εκφυλισμό (...) Στα πλαίσια των αντιδραστικών και επικίνδυνων μέτρων που εφαρμόζονται, η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς με στόχο μόνο το κέρδος και όχι την προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων, εκφράζεται με την εκχώρηση του αρχαιολογικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας μας σε ιδιώτες και εργολάβους και με το μαρασμό, την απαξίωση και το κλείσιμο αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, λόγω έλλειψης επαρκούς προσωπικού».

Καλεί «όλους τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟΤ, για ενιαίο, ταξικό, συνδικαλιστικό μέτωπο που συνενώνει αγωνιστές με διαφορετικές αφετηρίες, με διαφορετικές ιδεολογίες και πολιτικές διαδρομές, για να αγωνιστούμε ενάντια στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - κεφαλαίου. Το πολιτικό συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουν οι εργαζόμενοι είναι ότι πρέπει να τεθεί ευθέως το ζήτημα της αλλαγής της εξουσίας. Είναι ο μόνος δρόμος για την έξοδο από την κρίση, με γνώμονα τις ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού. Η πάλη μας για πολιτισμό που θα υπηρετεί και θα αναδεικνύει τις λαϊκές ανάγκες θα δικαιωθεί μέσα από το πέρασμα στη λαϊκή εξουσία. Τότε μόνο ο πολιτιστικός και αρχαιολογικός πλούτος της χώρας μας θα αποτελεί πραγματικά κτήμα του ελληνικού λαού και όλων των λαών».

Διεκδικεί: Μόνιμη και σταθερή εργασία, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Στελέχωση των υπηρεσιών με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (εργατοτεχνίτες, αρχαιοφύλακες, συντηρητές, ανθρωπολόγους, μηχανικούς, αρχαιολόγους, κ.ά.) με διαφανείς διαδικασίες και αντικειμενικά κριτήρια. Οχι στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων. Οχι στη νομιμοποίηση των ελαστικών μορφών εργασίας και της μερικής απασχόλησης. Οχι στην εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και στην ιδιωτικοποίηση φορέων και ιδρυμάτων που υπάγονται στο ΥΠΠΟΤ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ