Το ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι στο κεφάλαιο Γ' του νομοσχεδίου προβλέπονται «ρυθμίσεις για αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες» κατά τη φάση κατασκευής Μεγάλων Ιδιωτικών Εργων, που μετατρέπουν σε υπαλλήλους εταιρειών τους αρχαιολόγους στις σωστικές ανασκαφές στα ιδιωτικά έργα, «με ανυπολόγιστες συνέπειες στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και λεηλασία όσων εργασιακών δικαιωμάτων τους απέμειναν». Συγκεκριμένα, στο άρθρο 8, προβλέπεται ότι το προσωπικό για τις αρχαιολογικές εργασίες (επιστημονικό και εργατοτεχνικό) θα «επιλέγεται από τον κύριο του έργου, ύστερα από σύμφωνη γνώμη» των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΤ! Μάλιστα, ο ιδιώτης θα έχει ουσιαστικό λόγο και στην επιλογή των αντικαταστατών των εργαζομένων αν χρειαστεί»!
«Mε το πολυνομοσχέδιο αυτό κορυφώνεται η ισοπεδωτική πολιτική της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου, του ΔΝΤ και της τρόικας, στο χώρο του πολιτισμού, καθώς πρόσφατα με άλλο νομοσχέδιο ("Αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα") ψηφίστηκε η παράταση της ομηρίας των συμβασιούχων στο ΥΠΠΟΤ με τη μετατροπή του 24μήνου σε 60μηνο. Επιπλέον, η ολομέτωπη επίθεση στον πολιτισμό ολοκληρώνεται με την πλήρη διάλυση των μουσικών οργανισμών της χώρας (κρατική συμφωνική ορχήστρα, μουσικά σύνολα της ΕΡΤ, κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Λυρική Σκηνή, Ορχήστρα των Χρωμάτων) που κάτω από το βάρος της ανύπαρκτης κρατικής επιχορήγησης οδηγούνται σε ολική απαξίωση, υποβάθμιση με απολύσεις εργαζομένων, μουσικών και καλλιτεχνών. Στα πλαίσια της ίδιας πολιτικής για γενικότερο "ξεπούλημα" της πολιτιστικής κληρονομιάς εναρμονίζεται και η πρόσφατη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, όπου για πρώτη φορά δηλώνεται ότι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία παραχωρούνται για τη "λήψη διαφημιστικών ταινιών εμπορικού χαραχτήρα"», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής του ΠΑΜΕ.
Η Επιτροπή καλεί όλους τους εργαζόμενους, ανέργους, απολυμένους να συνταχθούν στις δυνάμεις του «για ένα ενιαίο, ταξικό, συνδικαλιστικό μέτωπο που συνενώνει αγωνιστές με διαφορετικές αφετηρίες, ιδεολογίες και πολιτικές διαδρομές», επισημαίνοντας: «Το πολιτικό συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουν οι εργαζόμενοι είναι ότι πρέπει να τεθεί ευθέως το ζήτημα αλλαγής της εξουσίας. Είναι ο μόνος δρόμος για την έξοδο από την κρίση με γνώμονα τις ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού».
Το ΠΑΜΕ διεκδικεί: Μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Αμεση κατάργηση των περιοριστικών διατάξεων του ΠΔ Παυλόπουλου και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Στελέχωση των υπηρεσιών με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (εργατοτεχνίτες, αρχαιοφύλακες, συντηρητές, ανθρωπολόγους, μηχανικούς, αρχαιολόγους, κ.ά.) με διαφανείς διαδικασίες και αντικειμενικά κριτήρια. Αμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων όλων των εργαζομένων στις υπηρεσίες που υπάγονται στο ΥΠΠΟΤ.
Λέει «ΟΧΙ»: Στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και στην επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων. Στη νομιμοποίηση των ελαστικών μορφών εργασίας και μερικής απασχόλησης. Στην περικοπή μισθών, επιδομάτων, δώρων, σε δημόσιο και ιδιωτικό φορέα. Στην εμπορευματοποίηση του πολιτισμού. Στην ιδιωτικοποίηση φορέων και ιδρυμάτων που υπάγονται στο ΥΠΠΟΤ.
«Η ριζοσπαστική λύση και για τους εργαζόμενους στον πολιτισμό είναι η συμπόρευση με το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα και για βαθύτερες αλλαγές υπέρ των εργαζομένων, σε σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου που θέλει και τον πολιτισμό ένα ακόμα εμπόρευμα και μάλιστα με αναλώσιμους εργαζόμενους», καταλήγει το ΠΑΜΕ.