Σάββατο 18 Φλεβάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νομοσχέδιο προστασίας των στελεχών της ΜΙΤ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Νέο «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» στην τουρκική πολιτική ξεκινά με αφορμή το κουρδικό και ενδεχόμενους δεσμούς του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ). Το βράδυ της Πέμπτης, το τουρκικό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο το οποίο δεν επιτρέπει στους εισαγγελείς να ανακρίνουν αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών χωρίς την άδεια του πρωθυπουργού.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε μετά τη διαφωνία για το αν πρέπει ή όχι να κληθεί ο επικεφαλής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, ενώπιον της Δικαιοσύνης, με αφορμή τις μυστικές συνομιλίες που διεξήγαγε με το ΡΚΚ, κατόπιν συνεννόησης με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Χ. Φιντάν, στενός συνεργάτης του Ρ. Ερντογάν, αγνόησε την κλήτευσή του από τον εισαγγελέα και αντιμετωπίζει συνέπειες για την «τόλμη» του και πλέον έχει παραμερισθεί από την υπόθεση και τελεί ο ίδιος υπό έρευνα. Αναλυτές αναφέρονται στη διαμάχη ως «μάχη για την εξουσία», μέσα στο κράτος, καθώς είναι γνωστή η συγκρουσιακή σχέση ΜΙΤ και αστυνομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ