Σάββατο 18 Φλεβάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Καταστολή κινητοποίησης απεργών - μεταλλωρύχων

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Με υδροφόρες υψηλής πίεσης και βροχή δακρυγόνων διέλυσαν χτες το πρωί ισχυρές δυνάμεις της νοτιοαφρικανικής αστυνομίας εκατοντάδες διαδηλωτές μεταλλωρύχους που κινητοποιούνταν επειδή απολύθηκαν πρόσφατα λόγω συμμετοχής τους σε απεργία με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις.

Οι απολυμένοι διαδηλωτές μεταλλωρύχοι προσπάθησαν χτες να διακόψουν τη λειτουργία του ορυχείου πλατίνας που βρίσκεται κοντά στο Ρούστενμπεργκ (100 χλμ ΒΔ του Γιοχάνεσμπουργκ), εμποδίζοντας την είσοδο απεργοσπαστών στον τόπο δουλειάς. Η βίαιη καταστολή της κινητοποίησής τους από την αστυνομία είχε ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό τουλάχιστον ενός εργάτη.

H παραγωγή πλατίνας στο ορυχείο της εταιρείας «ΙΜΠΑΛΑ ΠΛΑΤΙΝΟΥΜ» (δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο στην παραγωγή πλατίνας) σταμάτησε τον περασμένο μήνα, όταν ξεκίνησε δυναμική μαζική απεργία από τους περίπου 17.000 εργαζόμενους. Δικαστήριο της περιοχής κήρυξε την απεργία παράνομη, δίνοντας το καλύτερο άλλοθι στην εργοδοσία να τιμωρήσει τους μεταλλωρύχους απολύοντάς τους και προσλαμβάνοντας περίπου 6.000 απεργοσπάστες!

Η απεργία των μεταλλωρύχων του Ρούστενμπεργκ ξεκίνησε πριν 35 μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ