Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Χάρισμα σε επιχειρηματικούς ομίλους

Με νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ που κατέθεσε χτες η κυβέρνηση καθορίζονται οι χρήσεις γης, οι πολεοδομικοί όροι και ξεκαθαρίζονται μια σειρά από νομικά ζητήματα, που διευκολύνουν και θωρακίζουν θεσμικά τους υποψήφιους επιχειρηματίες που θα θέσουν υποψηφιότητα για το ξεπούλημα της δημόσιας έκτασης των 6.300 στρεμμάτων του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού και της ακτής του Αγίου Κοσμά.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο από τα 6.300 στρέμματα μόλις τα 2.000 προορίζονται για αμιγές μητροπολιτικό πάρκο, δηλαδή ούτε το 30%! Στην υπόλοιπη έκταση, που χωρίζεται σε διάφορες ζώνες, επιτρέπονται στους ιδιώτες επιχειρηματίες να κατασκευάσουν πολλές και ποικίλες κερδοφόρες δραστηριότητες και εγκαταστάσεις, όπως: εμπορικές, τουριστικές, κατοικίες, αναψυχής κ.λπ.

Για τις κατοικίες ο συντελεστής δόμησης μπορεί να φτάσει το 2,2, δηλαδή θα μπορεί να χτιστεί εκεί μια πόλη δεκάδων χιλιάδων κατοίκων! Οι άλλοι συντελεστές δόμησης που προβλέπονται είναι: Τουρισμός - αναψυχή: 0,2, Επιχειρηματικά πάρκα: 0,3, Θεματικά πάρκα - εμπορικά κέντρα - αναψυχή: 0,3, Χρήσεις μεταφορικών, τεχνικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών υποδομών και λειτουργιών: 0,2, Μεικτές χρήσεις: 0,4. Για το παράκτιο μέτωπο καθορίζεται συντελεστής δόμησης 0,2. Με Προεδρικό Διάταγμα, όμως, οι συντελεστές αυτοί μπορεί να αυξάνονται έως 20%! Το μέγιστο ποσοστό κάλυψης των εγκαταστάσεων ορίζεται σε 40%.

Με το νομοσχέδιο καθορίζονται διαδικασίες - εξπρές ελάχιστων ημερών για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Επίσης ιδρύεται Γραφείο Ελληνικού από 15 άτομα που θα διευκολύνουν τις διάφορες αδειοδοτήσεις των ιδιωτικών επενδύσεων μέσα στην έκταση.

Με άλλο άρθρο παραχωρείται στους ιδιώτες και η χρήση του αιγιαλού, δηλαδή ένα παραθαλάσσιο μέτωπο μήκους 3,5 χιλιομέτρων για να εγκαταστήσουν πρόσθετες κερδοφόρες εγκαταστάσεις. Επίσης με άλλα άρθρα καθορίζονται διαδικασίες - εξπρές (ενός μήνα) για να φύγουν όσοι έχουν εκμισθώσει σήμερα τμήματα της έκτασης (με αποζημιώσεις που θα πληρώσει το Δημόσιο και όχι ο επενδυτής!) και μόλις 5 ημερών για να κατεδαφιστούν οι ανεπιθύμητες προς τους επενδυτές εγκαταστάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ