Τρίτη 14 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Οργανωμένη προβοκάτσια οι πυρκαγιές

Ο κινηματογράφος «Αττικόν» στις φλόγες

Associated Press

Ο κινηματογράφος «Αττικόν» στις φλόγες
Ολα επιβεβαιώνουν ότι ήταν ένα καλά οργανωμένο σχέδιο προβοκάτσιας. Αυτό που έγινε την Κυριακή το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας, με πρωταγωνιστές τις δυνάμεις καταστολής και τους κουκουλοφόρους, ήταν ένα σχέδιο που μπήκε σε εφαρμογή από τις 5.30 το απόγευμα με στόχο να διαλυθούν οι χιλιάδες και χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν πλημμυρίσει το κέντρο της Αθήνας.

Υπάρχουν τα εξής δεδομένα:

  • Το μπαράζ των πυρκαγιών και των καταστροφών σε κτίρια εξελίχθηκε σχεδόν ταυτόχρονα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Τρίκαλα, Πάτρα, Αγρίνιο, Κέρκυρα, Ηράκλειο.
  • Σχεδόν ταυτόχρονα μπήκαν φωτιές σε δεκάδες κτίρια στο κέντρο της Αθήνας.
  • Ιδιοκτήτες και υπεύθυνοι καταστημάτων κατήγγειλαν πως όταν ομάδες κουκουλοφόρων έφτασαν μπροστά στα καταστήματά τους απαίτησαν χρήματα. Στη συνέχεια περίμεναν ο κόσμος να βγει έξω και μετά έβαζαν φωτιά.
  • Την ώρα που φλέγονταν τα κτίρια, ομάδες κουκουλοφόρων είχαν στήσει ακόμα και οδοφράγματα και εμπόδιζαν τα πυροσβεστικά οχήματα να σβήσουν τις φωτιές.

Αυτά δείχνουν ότι το σχέδιο ήταν οργανωμένο. Και είχαν την απόλυτη ψυχραιμία να ολοκληρώσουν το καλά προμελετημένο σχέδιο. Εχει ιδιαίτερη σημασία να παραθέσουμε τα εξής:

Ομάδες κουκουλοφόρων, όταν βρέθηκαν γύρω στις 6.30 το απόγευμα στην οδό Κοραή και συγκεκριμένα μπροστά από τον κινηματογράφο «ΑΣΤΥ» και το καφέ «ΣΤΑΡΜΠΑΚΣ», επιτέθηκαν στα καταστήματα ζητώντας ταυτόχρονα χρήματα για να μην τα καταστρέψουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, τους δόθηκαν χρήματα. Οι κουκουλοφόροι αμέσως μετά κάλεσαν τους θαμώνες του καφέ «ΣΤΑΡΜΠΑΚΣ» να βγουν έξω. «Βγείτε έξω τώρα γιατί αλλιώς θα σας κάψουμε ζωντανούς», τους φώναζαν. Και αφού βγήκαν έξω, στη συνέχεια το πυρπόλησαν, με αποτέλεσμα να καεί ολοσχερώς.

Στον κινηματογράφο «ΑΣΤΥ», οι κουκουλοφόροι έριξαν βόμβες «μολότοφ» στην είσοδο όπου προκλήθηκαν ζημιές και στη συνέχεια προσπάθησαν να μπουν μέσα. Εκείνη την ώρα είχε προβολή ταινίας και με τον κόσμο να είναι μέσα στην αίθουσα. Χάρη στις προσπάθειες του υπεύθυνου και των εργαζομένων η απόπειρα αυτή αναχαιτίστηκε. Οπως δήλωσε σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες ο ιδιοκτήτης του κινηματογράφου, «το περιστατικό έγινε γύρω στις 18.30. Κατέβηκαν κουκουλοφόροι στον κινηματογράφο και μας ζήτησαν λεφτά για να μην μας κάψουν. Οχι μόνο σε μας, αλλά και σε άλλα μαγαζιά που ήταν ανοιχτά».

Στην τράπεζα «ΑΛΦΑ» στην Πανεπιστημίου βρίσκονταν την ώρα της επίθεσης των κουκουλοφόρων τέσσερις εργαζόμενοι οι οποίοι πρόλαβαν κι έφυγαν πριν παραδοθεί το κτίριο στις φλόγες από την εκτόξευση «μολότοφ».

Συνολικά, 170 επιχειρήσεις και καταστήματα επλήγησαν από τα χτεσινά επεισόδια, σύμφωνα με την καταγραφή που έκαναν ειδικά κλιμάκια του ΕΒΕΑ. Σοβαρές ζημιές υπέστησαν και εννέα ιστορικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με το Δήμο Αθηναίων. Πρόκειται για το διώροφο διατηρητέο κτίριο όπου στεγάζονται οι κινηματογράφοι «Αττικόν» και «Απόλλων», το Μέγαρο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το Μέγαρο Νικολούδη, το πενταώροφο κτίριο στη γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Πεσμαζόγλου, το συγκρότημα διατηρητέων στην οδό Σταδίου 6-8, τριώροφο διατηρητέο στη συμβολή των οδών Αθηνάς και Κακουργιοδικείου και τετραώροφο διατηρητέο στην Ερμού 66.

Συλλήψεις και Αυτόφωρο

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν χτες 35 από τους συλληφθέντες την Κυριακή το βράδυ, μεταξύ αυτών και δύο ανήλικοι. Δέκα από αυτούς συνελήφθησαν στο κέντρο της Αθήνας και τους αποδίδονται κατηγορίες για μικροκλοπές. Οι 23 συλληφθέντες της κατάληψης του Δημαρχείου παραπέμπονται σήμερα στο Αυτόφωρο με τις κατηγορίες της διατάραξης κοινής ειρήνης και οικιακής ειρήνης.

Στη σύλληψη 6 ατόμων, από τα 27 που προσήχθησαν, προχώρησε η αστυνομία, για τα επεισόδια που έγιναν, προχτές βράδυ, στο Βόλο και είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές στο Δημαρχείο της πόλης και στην Α΄ και Β΄ Εφορία, στον ΟΑΕΔ, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, σε τέσσερις τράπεζες, καθώς και στα Γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για αδικήματα πλημμεληματικού και κακουργηματικού χαρακτήρα κατά περίπτωση. Επίσης, συλλήψεις 4 ατόμων έγιναν και στα Τρίκαλα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ