Τρίτη 14 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
«Στην κρίση του συστήματος μόνη απάντηση είναι η ανατροπή του»

Συγκέντρωση στην Κυψέλη το περασμένο Σάββατο. Ανάλογη εκδήλωση χτες απόγεμα στην Γκράβα, με ομιλητή τον Στέλιο Λάμπρου

«Η μόνη πρόταση διεξόδου από την κρίση, σύμφωνη με τα λαϊκά συμφέροντα και ανάγκες, είναι η πρόταση του ΚΚΕ για: Συμπόρευση με το Κόμμα, αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, λαϊκή εξουσία. Το αμέσως επόμενο διάστημα να οξυνθεί η λαϊκή πάλη για να μην εφαρμοστεί στην πράξη κανένα από τα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει το νέο μνημόνιο, ακόμα κι αν αυτό ψηφιστεί. Στην κρίση του συστήματος μόνη απάντηση είναι η ανατροπή του!».

Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, μιλώντας το Σάββατο το βράδυ σε συγκέντρωση στην Κυψέλη, με αντικείμενο τις πολιτικές εξελίξεις, την κατάσταση στο κέντρο της πρωτεύουσας και τις θέσεις του Κόμματος.

Υπογράμμισε ότι: Η κινητοποίηση του λαού απέναντι στο νέο έγκλημα συγκυβέρνησης/ ΕΕ πρέπει να ανέβει στο έπακρο. Ταυτόχρονα, να οξυνθεί η ικανότητα των κομμουνιστών να κινητοποιούν ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις. Τα μέτρα που έρχονται θα κάνουν να μοιάζουν αυτά της προηγούμενης διετίας σαν φθινόπωρο πριν τη βαρυχειμωνιά. Οι δηλώσεις των Παπαδήμου/ Παπανδρέου/ Σαμαρά/ Βενιζέλου, για να δεχτεί ο λαός το νέο μνημόνιο, αποτελούν οπωσδήποτε ωμό εκβιασμό, παράλληλα όμως δείχνουν την αδυναμία των αστικών πολιτικών δυνάμεων να περάσουν αυτά τα μέτρα. Δείχνουν και πόσο δίκιο είχε όλα αυτά τα χρόνια το ΚΚΕ όταν προειδοποιούσε ότι στόχος τους ήταν και είναι να φτηνύνει παραπέρα η εργατική δύναμη, να ισοπεδωθούν εργασιακά, κοινωνικά, δημοκρατικά δικαιώματα για να στηριχτεί η κερδοφορία των μονοπωλίων εν μέσω κρίσης.

Σημείωσε ότι οι παραιτήσεις, οι διαφοροποιήσεις, οι κλυδωνισμοί που εκδηλώνονται στα κόμματα της συγκυβέρνησης, ενόψει ψήφισης του νέου μνημονίου, είναι αποτέλεσμα της λαϊκής πίεσης, της λαϊκής πάλης, στην οποία όλο αυτό το διάστημα πρωτοστάτησε το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ. Σε αυτό το πλαίσιο χρειάζεται και τις επόμενες μέρες με συλλαλητήρια, διαδηλώσεις, καταλήψεις, πολύμορφες κινητοποιήσεις να πιεστεί το αστικό πολιτικό σκηνικό, να πέσει η κυβέρνηση Παπαδήμου, να πάμε σε εκλογές όχι για να εκτονωθεί άσκοπα η δίκαιη λαϊκή οργή και αγανάκτηση, αλλά για να ενισχυθεί στη γραμμή ρήξης και ανατροπής.

Για την κατάσταση στο κέντρο

Ο Ν. Σοφιανός τοποθετήθηκε και για τα προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα: Η εγκληματικότητα σημειώνει έξαρση, καθώς η ευρύτερη περιοχή έχει παραδοθεί στο έλεος της δράσης των κυκλωμάτων και των συμμοριών των ναρκωτικών, της πορνείας, της εκμετάλλευσης μεταναστών. Την κατάσταση αυτή θα επιδεινώσει το νέο νομοσχέδιο που προωθεί η συγκυβέρνηση μέσω του οποίου νομιμοποιούνται τα ναρκωτικά.

Η ανασφάλεια Ελλήνων και μεταναστών που ζουν και εργάζονται στο κέντρο και στις συνοικίες της Αθήνας εντείνεται και από τη δράση διαφόρων ακροδεξιών ομάδων, που παριστάνοντας τους προστάτες της τάξης εισβάλλουν σε σπίτια και σε μαγαζιά για να την «επιβάλουν». Καλλιεργούν το μίσος και την αντιπαράθεση μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών.

Για την κατάσταση αυτή ΠΑΣΟΚ/ ΝΔ/ ΛΑ.Ο.Σ. έχουν τεράστιες ευθύνες.

Τέλος, κατέθεσε συγκεκριμένα μέτρα και προτάσεις, όπως:

  • Αποφασιστική αντιμετώπιση των εγκληματικών κυκλωμάτων και των ρατσιστικών συμμοριών. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης και της Δημοτικής Αρχής η περιφρούρηση και προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας όλων των κατοίκων, Ελλήνων και αλλοδαπών.
  • Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα και να διευκολυνθεί η μετακίνηση σε άλλες χώρες της ΕΕ για όλους τους εγκλωβισμένους μετανάστες που το επιθυμούν.
  • Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας σε όλη τη χώρα, με δωρεάν σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, διερμηνεία και νομική βοήθεια για τους άστεγους μετανάστες.
  • Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες, ειδικά όσοι ζουν κι εργάζονται χρόνια στη χώρα μας. Να δοθεί άσυλο ή επικουρική διεθνής προστασία στους πρόσφυγες, να αποδοθούν ισότιμα εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα στους ίδιους και στις οικογένειές τους.
  • Να σταματήσει η διανομή του ναρκωτικού της μεθαδόνης στα νοσοκομεία. Ηδη φυτρώνουν νέες πιάτσες γύρω από αυτά. Να στηριχθούν και να αναπτυχθούν τα κέντρα πρόληψης της τοξικοεξάρτησης και οι θεραπευτικές κοινότητες απεξάρτησης.

Aνάλογη εκδήλωση έγινε χτες το απόγευμα στην Γκράβα με ομιλητή τον Στέλιο Λάμπρου που ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε και στα γεγονότα της Κυριακής, καταγγέλλοντας το κρατικό σχέδιο καταστολής και τρομοκράτησης του λαού, προσθέτοντας όμως ότι τα κόμματα της πλουτοκρατίας και της ευρωλυκοσυμμαχίας, οι μηχανισμοί τους, είναι ανήμποροι να περάσουν τα σχέδιά τους, αν μπροστά τους βρουν ένα λαό αποφασισμένο και οργανωμένο να τους αντιμετωπίσει, να παλέψει για το δίκιο του και να το κατακτήσει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ