Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΣΤΗ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΟΛΥΜΠΟΣ»
Ανήσυχη από τη δράση των ταξικών δυνάμεων

Εχει θορυβηθεί από την απεργία που ετοιμάζει η Ομοσπονδία του κλάδου και στοχοποιεί συνδικαλιστές που αποκαλύπτουν τα αντεργατικά της σχέδια

Να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους της γαλακτοβιομηχανίας «ΟΛΥΜΠΟΣ», στη Λάρισα, ώστε να σκύψουν, δουλικά, το κεφάλι και να μην αντιδράσουν, αγωνιστικά, στη δραστική μείωση των μισθών τους, την ανατροπή του εργάσιμου χρόνου και σε άλλα αντεργατικά μέτρα που λαμβάνει η εργοδοσία σε βάρος τους, επιχειρούν οι ιδιοκτήτες της, ΑΦΟΙ ΣΑΡΑΝΤΗ.

Σ' αυτή την κατεύθυνση κινείται και η ενέργειά τους να στείλουν εξώδικα σε τρεις συνδικαλιστές που εργάζονται στη γαλακτοβιομηχανία - τους Πάρι Λιόλιο, αντιπρόεδρο του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, πρόεδρο του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Λάρισας και γραμματέα του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Β. Τσερβούλη, γραμματέα του Συνδικάτου και ταμία του ΕΚΛ, και Κ. Καλέτσιο, αντιπρόεδρο του Συνδικάτου και μέλος της ΕΕ της Ομοσπονδίας, που είναι στελέχη του ΠΑΜΕ - απειλώντας τους πως αν δεν αποδεχτούν τους νέους όρους εργασίας που θέτουν, θα υποστούν «όλες τις νόμιμες συνέπειες»...

Οι ιδιοκτήτες της «ΟΛΥΜΠΟΣ» - στην ιδιοκτησία του κερδοφόρου ομίλου τους είναι ακόμα η «ΤΥΡΑΣ» στα Τρίκαλα, η «ΡΟΔΟΠΗ» στην Ξάνθη, καθώς και επιχειρήσεις στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία - θυμήθηκαν, τώρα ξαφνικά, ότι οι τρεις συνδικαλιστές δεν εργάζονται με βάση την ειδικότητα που είχαν όταν η γαλακτοβιομηχανία ανήκε στην Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας - οι αδελφοί Σαράντη την αγόρασαν, «αντί πινακίου φακής», πριν δέκα και πλέον χρόνια - και τους ζητούν να επιστρέψουν, αμέσως, στην ειδικότητά τους, ισχυριζόμενοι ότι αυτό επιβάλλουν οι νέες συνθήκες και ανάγκες της επιχείρησης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι π.χ. ο Πάρις Λιόλιος καλείται, ως φύλακας, να περνάει 8 ώρες, από τις 6 το πρωί μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι, κλεισμένος σ' ένα στενό φυλάκιο σε πολύ μεγάλη απόσταση από το εργοστάσιο.

Τους έστειλαν «εξορία»!

Ομως, την απόφαση οι τρεις συνδικαλιστές να μην εργάζονται με βάση την ειδικότητά τους - το ίδιο και άλλοι τέσσερις που συναποτελούσαν την 7μελή διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων και έχουν συνταξιοδοτηθεί - την πήραν οι ίδιοι αδελφοί Σαράντη για να τους αποκόψουν από τους εργαζόμενους στην επιχείρηση. Γι' αυτό και δεν τους επέτρεπαν να μπαίνουν μέσα στους χώρους εργασίας - «εδώ μέσα δεν πρόκειται να ξαναδουλέψετε εσείς», τους έλεγαν - και τους ζητούσαν να δίνουν καθημερινά το «παρών», παραμένοντας για κάποιες ώρες σ' ένα οίκημα φύλαξης στην πύλη του εργοστασίου.

Οι συνδικαλιστές είχαν αντιδράσει σ' αυτήν την «τακτική» της εργοδοσίας και, πολλές φορές, μέσω του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και του Συνδικάτου, κατέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας και στα δικαστήρια, απαιτώντας να επιστρέψουν, κανονικά, στη δουλειά τους. Η εταιρεία, όμως, δεν το δεχόταν και άφηνε το ζήτημα σε εκκρεμότητα, παρά το γεγονός ότι ο εκπρόσωπός της που μετείχε στις συνεδριάσεις στην Επιθεώρηση Εργασίας δεσμευόταν ότι «το θέμα θα διευθετηθεί». Και δεν το δεχόταν γιατί βόλευε πολύ στους αδελφούς Σαράντη να κρατούν μακριά από τους χώρους εργασίας και τους συναδέλφους τους, τους συγκεκριμένους συνδικαλιστές.

Κινητοποίηση ενόψει

Το γιατί αλλάζουν, τώρα, τακτική, είναι φανερό: Θέλουν να διαμορφώσουν κλίμα τρομοκρατίας για να εμποδίσουν τις εργατικές αντιδράσεις στα σκληρά αντεργατικά μέτρα που παίρνουν, όχι μόνο στην «ΟΛΥΜΠΟΣ», αλλά σε όλες τις επιχειρήσεις τους. Αντιδράσεις που, ήδη, προετοιμάζονται, καθώς η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών έχει απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους των γαλακτοβιομηχανιών «ΟΛΥΜΠΟΣ», «ΤΥΡΑΣ» και «ΡΟΔΟΠΗ» να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση (ενάντια στην προσπάθεια κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων και του 8ωρου - 5ήμερου) που θα κηρύξει το επερχόμενο διάστημα στα εργοστάσια του ομίλου, μαζί με τα αντίστοιχα Συνδικάτα Λάρισας, Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ξάνθης.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, υπογραμμίζει ότι δεν αναγνωρίζει τις «ενώσεις προσώπων» που έστησαν οι εργοδότες με το πιστόλι στον κρόταφο των εργαζομένων και τονίζει:

«Καμιά μείωση στους μισθούς, δώρα, άδειες, αλλά και αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό για το 2010 - 2011 - 2012.

Καμιά αλλαγή στο σταθερό χρόνο απασχόλησης (8ωρο, 5ήμερο).

Δε θα δεχθούμε καμιά απόλυση.

Απαιτούμε προσλήψεις νέου προσωπικού για καλύτερες συνθήκες εργασίας και για να μειωθεί η ανεργία στη χώρα μας».

Ανάλογο κάλεσμα έχει κάνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, όπως και εργατικά σωματεία της περιοχής, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ, επισημαίνοντας, ανάμεσα στα άλλα, ότι η «ΟΛΥΜΠΟΣ» λειτουργεί «ως «λαγός» και για τις άλλες γαλακτοβιομηχανίες για να μειώσουν ακόμη περισσότερο την τιμή του γάλατος, ώστε να αυξήσουν τα υπέρογκα κέρδη τους σε βάρος τόσο των εργατών όσο και των κτηνοτρόφων».

«Φάμπρικα» εξαπάτησης

Να υπενθυμίσουμε ότι οι ΑΦΟΙ ΣΑΡΑΝΤΗ προώθησαν στην «ΟΛΥΜΠΟΣ» και στις άλλες επιχειρήσεις τους, τη δημιουργία Ενωσης Προσώπων - «τη «δουλειά» ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας συγκεκριμένα στελέχη της επιχείρησης, «πρωτοπαλίκαρα» της εργοδοσίας - την οποία και χρησιμοποίησαν για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας.

Οπως έχει καταγγελθεί, η Ενωση Προσώπων δημιουργήθηκε χωρίς τη γνώση και τη συναίνεση των εργαζομένων, καθώς δεν πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση. Εν αγνοία των εργαζομένων έγινε και η υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης, καθώς, κατόπιν εντολής της διοίκησης της εταιρείας, όλοι οι εργαζόμενοι (σε Λάρισα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Λαμία, Κρήτη) κλήθηκαν να υπογράψουν ένα κείμενο, με το οποίο εξουσιοδοτούσαν τον προϊστάμενο του λογιστηρίου στη Λάρισα και τον υπεύθυνο οικονομικών στο πρατήριο της εταιρείας στην Αθήνα να τους εκπροσωπήσει στη «διαπραγμάτευση». (Για όλα αυτά η διοίκηση του Συνδικάτου Γάλατος - Τροφίμων - Ποτών έχουν καταφύγει και στη Δικαιοσύνη.)

Η σύμβαση προβλέπει μειώσεις μισθών της τάξης του 16% έως και 45% και, παράλληλα, ενεργοποιείται το διευθυντικό δικαίωμα για διευθέτηση χρόνου εργασίας, με 10ωρη ημερήσια εργασία κατά τους μήνες που ο όγκος της παραγωγής αυξάνεται και με αντίστοιχη μείωση ωρών εργασίας κατά τους μήνες που ο όγκος της παραγωγής είναι μειωμένος. Η αμοιβή θα είναι ίση με την αμοιβή για εργασία 40 ωρών την εβδομάδα και στην περίοδο του αυξημένου και στην περίοδο του μειωμένου ωραρίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ