Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΙΛΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗ
«Λαγός» για τις μεθοδεύσεις ενάντια στους φτωχούς κτηνοτρόφους

Αγοράζει πάμφθηνα το γάλα από τους παραγωγούς και πουλά πανάκριβα στη λαϊκή οικογένεια. Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ

Την αντιαγροτική και αντεργατική στάση του ομίλου Σαράντη καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ. Στην ανακοίνωση επισημαίνει: «Νέο χτύπημα στο εισόδημά τους δέχονται οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι εν μέσω της καπιταλιστικής κρίσης με τις μειώσεις στην τιμή του πρόβειου και γίδινου γάλατος καθώς και την πολύμηνη καθυστέρηση στην πληρωμή του προϊόντος τους, την ίδια στιγμή που αυξάνει κατακόρυφα η τιμή των ζωοτροφών και το κόστος της παραγωγής για να αυγατίζουν τα κέρδη τους οι βιομήχανοι και μεγαλέμποροι.

Καλούνται οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι να πληρώσουν την κρίση με τα δυσβάσταχτα χαράτσια για ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, φόρο ακινήτων, νομιμοποίηση σταυλικών εγκαταστάσεων, ηλεκτρονική σήμανση κ.ά. Την ίδια στιγμή η πλουτοκρατία αυξάνει τα κέρδη της σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των λαϊκών στρωμάτων.

Είναι χαρακτηριστική από αυτή την άποψη η στάση του Ομίλου Σαράντη που εν μέσω κρίσης τη διετία 2010-11 έβγαλε πάνω από 25 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη από τα εργοστάσια του ομίλου στην Ελλάδα ενώ επέκτεινε τις δραστηριότητές της στη Ρουμανία. Παρά τα κέρδη του πιέζει για μεγαλύτερη μείωση της τιμής του πρόβειου και γίδινου γάλατος στους κτηνοτρόφους με το πρόσχημα της κρίσης.

Η ΠΑΣΥ καταγγέλλει αυτή την τακτική και την αισχροκέρδεια που πλήττει τόσο τους κτηνοτρόφους που πουλάνε πάμφθηνα το γάλα τους όσο και τη λαϊκή κατανάλωση που αγοράζει πανάκριβα τα προϊόντα.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους του Ομίλου Σαράντη από τους οποίους επιχειρεί να αφαιρέσει κατακτήσεις όπως τις ασφαλιστικές εισφορές, το σταθερό εργάσιμο χρόνο και μειώνει τα μεροκάματα τους από 16%-50%.

Λειτουργεί ως "λαγός" και για τις άλλες γαλακτοβιομηχανίες για να μειώσουν ακόμη περισσότερο την τιμή του γάλατος ώστε να αυξήσουν τα υπέρογκα κέρδη τους σε βάρος τόσο των εργατών όσο και των κτηνοτρόφων.

Καλούμε τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους να αντισταθούν στον ευτελισμό της αξίας του γάλατος, επιβάλλοντας ικανοποιητικές τιμές που να αφήνουν ένα βιώσιμο εισόδημα, να εντείνουν την πάλη τους για προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές, επιδότηση στις τιμές των ζωοτροφών ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής.

Η απόκρουση των αντεργατικών και αντικτηνοτροφικών αποφάσεων του Ομίλου Σαράντη πρέπει να γίνει υπόθεση του λαϊκού κινήματος, να εκφραστεί με συντονισμό της πάλης εργαζομένων και κτηνοτρόφων ώστε να έχει αποτελέσματα αυτός ο αγώνας».

  • Ανακοίνωση - καταγγελία εξέδωσε και το ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας, επισημαίνοντας «θα είμαστε δίπλα σε όποια αγωνιστική κινητοποίηση αποφασίσουν οι εργαζόμενοι στον ΟΛΥΜΠΟ και τα συνδικαλιστικά τους όργανα, αυτά που εκφράζουν τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι τις ανάγκες της εργοδοσίας και του κυβερνητικό εργοδοτικού συνδικαλισμού. Η πρόκληση αυτή της εργοδοσίας είναι απέναντι σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε κλάδο. Ολοι πρέπει να απαντήσουμε».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ