Τρίτη 31 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Συνάντηση επαναπροσέγγισης με «Χαμάς»

ΑΜΜΑΝ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Ως προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων ανάμεσα στη «Χαμάς» και στην ιορδανική κυβέρνηση αλλά και αξιοποίησης αυτής της εξέλιξης από το ιορδανικό καθεστώς για την εκτόνωση των αντικυβερνητικών αντιδράσεων των Ιορδανών ισλαμιστών της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» σχολιάστηκε η επίσκεψη και συνάντηση του ηγέτη της παλαιστινιακής «Χαμάς», Χαλέντ Μεσάλ, με τον Ιορδανό μονάρχη, Αμπντάλα, στο Αμμάν την περασμένη Κυριακή.

Ο Μεσάλ, που επέστρεψε στο Αμμάν 13 χρόνια μετά την απέλασή του το '99 για «επιβλαβείς ενέργειες κατά της ασφάλειας και της σταθερότητας της Ιορδανίας», συνοδευόταν από πέντε υψηλόβαθμα στελέχη της «Χαμάς» και τον πρίγκιπα του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, που συμμετείχε ως μεσολαβητής.

Ο ηγέτης της «Χαμάς» απέρριψε κατηγορηματικά τα ισραηλινά σενάρια μετατροπής της Ιορδανίας σε μία εναλλακτική πατρίδα για τους Παλαιστίνιους, επισημαίνοντας ότι η «Χαμάς» επιμένει στην πλήρη αποκατάσταση όλων των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού.

Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Σαλάμ Φαγιάντ, ανέστειλε προσωρινά την επιβολή νέων φοροεισπρακτικών μέτρων «αντιμετώπισης του ελλείμματος» από το φόβο έντονης λαϊκής δυσαρέσκειας. Ανήγγειλε έτσι έναρξη «διαλόγου με όλους τους θεσμούς» ως τις 15 Φλεβάρη.

Μέσα σε όλα αυτά, στο Ισραήλ η ηγεσία του στρατού εκφράζει ανησυχίες για το πόσο «αξιόμαχο» είναι τελικά ένα από τα θεωρούμενα ως «υπερόπλα», το προηγμένο κατασκοπευτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου «Εϊταν», (4,5 τόνων, ίσου μεγέθους με ένα Μπόινγκ 737), καθώς συνετρίβη στο κεντρικό Ισραήλ πιθανώς λόγω αποκόλλησης μίας πτέρυγας που μετέφερε βαρύτατο εξοπλισμό. Το «Εϊταν» έχει δυνατότητα 36 ωρών πτήσης και μπορεί μεταξύ άλλων να μπλοκάρει τις τηλεπικοινωνίες του εχθρού. Πριν τη συντριβή του στη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης, Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι υπολόγιζαν να το χρησιμοποιήσουν σε ενδεχόμενη επέμβαση κατά του Ιράν...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ