Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Σε νέα όξυνση η σύγκρουση συμφερόντων

Επικαλούμενη καθυστερήσεις η ηγεσία της «Αθήνα 2004» ζητά «θεσμικές αλλαγές»

Σε νέα φάση όξυνσης μπήκε η διαρκής σύγκρουση των μεγάλων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων γύρω από το τεράστιο εγχείρημα της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Οπως όλα δείχνουν, οι σχέσεις κυβέρνησης και ηγεσίας της «Αθήνα 2004» βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί.

Χτες συνεδρίασε η διυπουργική επιτροπή, αλλά οι ειδήσεις βγήκαν από την 15λεπτη συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με την πρόεδρο της «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου. Συνάντηση που έγινε αμέσως μετά τη λήξη της διυπουργικής, ενώ οι 12 υπουργοί και υφυπουργοί που συμμετείχαν στη συνεδρίαση ανέμεναν στο Μέγαρο Μαξίμου! Και ενώ η διυπουργική έληξε ομαλά - σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του υφυπουργού Τύπου Τηλ. Χυτήρη, στη συνάντηση των δύο ειπώθηκαν τα σημαντικά. Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Αγγελοπούλου παρέδωσε στον πρωθυπουργό δύο τόμους με την καταγραφή της πορείας όλων των έργων και ενεργειών για τους Ολυμπιακούς που κάνει αρμόδια υπηρεσία της «Αθήνα 2004». Σύμφωνα με αυτήν την καταγραφή όλα τα χρονοδιαγράμματα «βρίσκονται στο κόκκινο» (σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πριν περίπου ένα μήνα η κ. Αγγελοπούλου είχε αποστείλει αναλόγου περιεχομένου επιστολή στον κ. Σημίτη).

Η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό ότι «δεν μπορεί να αποκρύψει την πραγματικότητα από τη ΔΟΕ». Οτι εντόπισε, επίσης, τα προβλήματα της δυσλειτουργίας στα προβλήματα μεταξύ υπουργείων (ως παράδειγμα ανέφερε ότι για να λυθεί το πρόβλημα με το αεροδρόμιο του Ελληνικού χρειάστηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τους τρεις συναρμόδιους υπουργούς ), στο...«εμπόδιο» του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το θέμα αλλαγής χρήσεων γης (π.χ. Παγκρήτιο Στάδιο και λεωφόρος Βάρης - Κορωπίου), ενώ είπε ότι είναι εξωπραγματικό ορισμένοι φορείς (βλέπε ΓΓΑ) να αναφέρουν πως η μελέτη του έργου θα ξεκινήσει τον Φλεβάρη και η κατασκευή του έργου τον Ιούνιο.

Θεσμικές αλλαγές...

Με βάση αυτούς τους λόγους η Γ. Αγγελοπούλου ζήτησε «θεσμικές αλλαγές», ώστε να επισπευστεί η πορεία της προετοιμασίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ζήτησε και αλλαγή της νομοθεσίας για τα Ολυμπιακά έργα, ενώ αναφέρθηκε στο «επιτυχημένο - όπως το χαρακτήρισε - μοντέλο του Σίδνεϊ», επειδή υπήρχε ένας ενιαίος φορέας λήψης αποφάσεων, δηλαδή το υπουργείο Ολυμπιακών Αγώνων...

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, συμφώνησε για την ανάγκη επιτάχυνση της προετοιμασίας, ωστόσο - όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές - είπε ότι όποιες αλλαγές γίνουν «θα γίνουν εντός του κράτους δικαίου». Πάντως, σημαντικές αλλαγές σε θεσμικό και οργανωτικό επίπεδο αναμένεται να γίνουν με το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού που θα κατατεθεί πολύ σύντομα στη Βουλή.

Εξερχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου, η Γ. Αγγελοπούλου μίλησε για «θεσμικές τομές», χωρίς να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί. «Ολοι έχουμε την αίσθηση ευθύνης που μας αναλογεί. Ο χρόνος είναι εχθρός μας. Σημασία έχει να είμαστε πιο αποφασιστικοί. Χρειάζονται τομές. Τομές θεσμικές», είπε χαρακτηριστικά αποφεύγοντας να απαντήσει στα ερωτήματα των δημοσιογράφων.

«Το αυτονόητο»

Αμέσως μετά, ο υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος με δηλώσεις του διέψευσε ότι η Γ. Αγγελοπούλου ζήτησε θεσμικές αλλαγές και πρόσθεσε ότι «ζήτησε το αυτονόητο. Να παρακολουθούμε πολύ στενά την εξέλιξη του χρονοδιαγράμματος». Ωστόσο, συμπλήρωσε φανερά ενοχλημένος ότι «έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι όλες τις θεσμικές μεταβολές που μπορούμε να κάνουμε, για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες θα τις κάνουμε. Αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε υπάρχει ένα ανυπέρβλητο όριο. Είναι το Σύνταγμα και το Κοινοτικό Δίκαιο».

Εντός της εβδομάδας - όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής ο Τηλ. Χυτήρης - θα αποφασιστεί ποια από τις τρεις εναλλακτικές προτάσεις (από Πανόρμου, Νομισματοκοπείο, ή Σταυρό) για τη σύνδεση του ΟΑΚΑ με το Μετρό θα υλοποιηθεί.

Ακόμα πρόσθεσε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης έχει στη διάθεσή τους 42 φακέλους για την κατασκευή νέων ξενοδοχείων στην Αττική. Σύμφωνα με τις δηλώσεις Χυτήρη, συζητήθηκε το θέμα της ανάκλησης των παραχωρήσεων στον Αγιο Κοσμά, που αφορά τα νυχτερινά κέντρα της περιοχής και άλλες εγκαταστάσεις, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες για το Ιστιοπλοϊκό Κέντρο. Σχετικά με την ασφάλεια, εμπειρογνώμονες της ΔΟΕ βρίσκονται στην Αθήνα και εξετάζουν το θέμα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη.

  • Πηγές του ΥΠΕΧΩΔΕ διέρρεαν χτες το απόγευμα ότι ο πρωθυπουργός ανέθεσε ακόμα δέκα Ολυμπιακά έργα στον Κ. Λαλιώτη, μεταξύ των οποίων οι εγκαταστάσεις στο Γουδί και η διαμόρφωση του Φαληρικού ιπποδρόμου, όταν μετεγκατασταθεί στο νέο ιππόδρομο στο Μαρκόπουλο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ