Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ Π. ΚΑΖΑΚΟΥ
Τώρα παριστάνει τον ψυχοπαθή

Ο Π. Καζάκος στο εδώλιο
Ο Π. Καζάκος στο εδώλιο
Ο Σάαντ Αμπντελχαντί, ένα νέο παλικάρι από την Αίγυπτο, κάθεται σε αναπηρική καρέκλα και με τη βοήθεια διερμηνέα απαντά στις ερωτήσεις που του απευθύνουν η πρόεδρος του Κακουργιοδικείου της Αθήνας, η εισαγγελέας και οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής. Πίσω του κάθεται ανέκφραστος στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο 25χρονος Παντελής Καζάκος, ο άνθρωπος, ο οποίος στις 4 τα ξημερώματα της 22 Οκτώβρη 1999 τον έκανε σακάτη, μόνο και μόνο επειδή έτυχε να γεννηθεί σε ξένη χώρα και να μην είναι χριστιανός, αλλά μουσουλμάνος. Αυτός δεν τον ρωτά τίποτα. Μπορεί και να λυπάται κατά βάθος που τον βλέπει ακόμα ζωντανό... «Ενεργώντας με πρόθεση, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, θανάτωσε αναίτια δύο άγνωστα άτομα, πυροβολώντας εναντίον τους κατ' επανάληψη με πιστόλι που είχε προμηθευτεί προς το σκοπό αυτό», ενώ «η θανάτωση αυτών που τραυμάτισε (επτά μετανάστες) δεν επετεύχθη, όχι από δική του βούληση, αλλά από εξωτερικά εμπόδια», αναφέρει χαρακτηριστικά το εναντίον του παραπεμπτικό βούλευμα. Δίπλα στον Π. Καζάκο, κάθεται ο 24χρονος Απόστολος Αποστόλου, που κατηγορείται για συνέργεια στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του Σάαντ Αμπντελχαντί, παράνομη κατοχή πυρομαχικών και κατοχή μιας δόσης ηρωίνης. Αυτός πετάγεται όρθιος πότε - πότε και λέει ότι τον πνίγει το ...δίκιο!

Η δίκη ξεκίνησε χτες αργά, μετά τη 1 το μεσημέρι, γιατί ο Α. Αποστόλου βρέθηκε χωρίς συνήγορο υπεράσπισης. Είχε τον Ι. Λαλιά, ο οποίος προφυλακίστηκε πρόσφατα για παράνομη οπλοκατοχή. Ετσι, το δικαστήριο διόρισε άλλον, που ζήτησε λίγο χρόνο για να μελετήσει το κατηγορητήριο. Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Π. Καζάκου, Γ. Πρασιανάκης, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Χρ. Μαρκογιαννάκης, βουλευτής της ΝΔ, ζήτησαν από το δικαστήριο «να διατάξει ιατρική πραγματογνωμοσύνη» για τον πελάτη τους «εντός δημόσιου ψυχιατρείου από ομάδα γιατρών»! Με δυο λόγια, πάνε να τον βγάλουν ψυχοπαθή, ώστε να μείνει ατιμώρητος για τα κακουργήματά του. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να αποφασίσει. Τόσο όμως η εισαγγελέας, όσο και οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής ζήτησαν την απόρριψη του αιτήματος αυτού, γιατί έχει περάσει πολύς καιρός από τη διάπραξη των ρατσιστικών εγκλημάτων του Π. Καζάκου.

Επειτα ήρθε η σειρά του Σάαντ Αμπντελχαντί να καταθέσει. «Περπατούσα στο δρόμο στις 4 το πρωί, κοντά στην πλατεία Κουμουνδούρου. Πήγαινα στη δουλιά μου, σ' ένα φούρνο στην οδό Αθηνάς. Με σταμάτησε ο Αποστόλου και μου ζήτησε τσιγάρο. Τρόμαξα λίγο. Του είπα ότι δεν καπνίζω. Μετά αυτός προχώρησε και με πυροβόλησε ο Καζάκος, που είχε μείνει πιο πίσω. Η σφαίρα πέρασε από το δεξιό ώμο μου. Δεν έπεσα αμέσως κάτω, αλλά κάθισα. Τον ρώτησα γιατί το κάνετε αυτό; Δε μου απάντησαν και έφυγαν. Δεν μπορώ πια να ξαναπερπατήσω».

Την ώρα που μιλούσε γλίστρησε από το πλάι ο καθετήρας του κι έμεινε στο πάτωμα του Κακουργιοδικείου μέχρι το τέλος της κατάθεσής του. Η δίκη συνεχίζεται σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ