Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ασφαλιστικά μέτρα κατά εταιριών πληροφορικής

Συζητήθηκε χτες στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης Εργων του Λόγου, των Εικαστικών Τεχνών και των Φωτογράφων (ΟΣΔΕΛ, ΟΣΔΕΕΤΕ, ΟΣΔΠΠΔΦ «ΦΟΙΒΟΣ») κατά της εταιρίας πληροφορικής «Byte», μέλους του Συνδέσμου Εταιριών Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΠΕ), η οποία αρνείται να καταβάλει ως εύλογη αμοιβή στους πνευματικούς δημιουργούς ποσοστό 2% επί της τιμής όλων των ηλεκτρονικών υπολογιστών που εισάγει. Η ελάχιστη αυτή αμοιβή επιβάλλεται από το άρθρο 18 του νόμου 2121/93 «περί πνευματικής ιδιοκτησίας» ως αντιστάθμισμα της ελεύθερης και χωρίς άδεια αναπαραγωγής για ιδιωτική χρήση έργων των πνευματικών δημιουργών, υπολογίζεται δε, σε ποσοστό επί της αξίας των τεχνικών μέσων που καθιστούν εφικτή την αναπαραγωγή. Στην πράξη αντιστοιχεί σε 1.500 δρχ. ανά ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Καταθέτοντας ως μάρτυρας στο δικαστήριο, ο εκπρόσωπος του ΟΣΔΠΠΔΦ «ΦΟΙΒΟΣ», Ν. Αποστολόπουλος, τόνισε ότι οι τρεις παραπάνω Οργανισμοί εκπροσωπούν δεκάδες χιλιάδες δημιουργούς στην Ελλάδα και όλη την Ευρώπη και ότι χτες το μεσημέρι επρόκειτο να ψηφιστεί από το Ευρωκοινοβούλιο σχετική οδηγία για το σύνολο των ηλεκτρονικών υπολογιστών και τα μέσα αποθήκευσης. Επισήμανε, επίσης, ότι το άρθρο 18 του Ν. 2121/93, που βάλλεται από τους μεγαλομετόχους της βιομηχανίας της πληροφορικής, ψηφίστηκε από όλα τα πολιτικά κόμματα, ενώ το αίτημα του ΣΕΠΕ για κατάργησή του σημαίνει και κατάργηση της ελεύθερης αναπαραγωγής σε βάρος των καταναλωτών, αλλά και της ίδιας της πληροφορικής.

Ανάλογη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων έχει κατατεθεί και εναντίον της «Sony», αλλά η συζήτησή της αναβλήθηκε, καθώς ο εκπρόσωπός της εταιρίας δεσμεύτηκε ενώπιον του δικαστηρίου να μελετήσει τη σχετική σύμβαση και να υπογράψει την καταβολή του 2%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ