Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χτες η έκτακτη Γενική Συνέλευση των δημοσιογράφων σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με θέμα την κρίση στον Τύπο, κατά την οποία κατατέθηκαν προτάσεις για την ανάγκη κινητοποίησης του κλάδου. Οι αποφάσεις θα παρθούν σε ψηφοφορία με κάλπη, που θα διεξαχθεί την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη, στην έδρα της ΕΣΗΕΑ.
Ο εκπρόσωπος της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας», της παράταξης στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, Παναγιώτης Ράμμος, υπογράμμισε την ανάγκη οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι μαζί με τους εργαζόμενους των άλλων ειδικοτήτων στα ΜΜΕ αλλά και συνολικότερα και σε αγωνιστικό συντονισμό με την εργατική τάξη να αποκρούσουν την επίθεση στις ΣΣΕ και το Ασφαλιστικό. Υπογράμμισε ότι η πολύμορφη και συνεχώς κλιμακούμενη επίθεση που δέχονται σήμερα και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ έχει ολοφάνερα πολιτικά και ταξικά χαρακτηριστικά και τέτοια θα πρέπει να είναι και η απάντησή τους.
«Η ελάχιστη πολιτική και ταξική απάντηση απαιτεί την κατηγορηματική απόρριψη της πολιτικής που προστατεύει τους κεφαλαιοκράτες και επιβάλλει βαριές θυσίες στους εργαζόμενους και το λαό. Απαιτεί ακόμη τη διαμόρφωση και διεκδίκηση αιτημάτων στη βάση των σύγχρονων αναγκών και συνολικά για όλα αυτά που καθορίζουν τη ζωή των εργαζομένων, εργασία, μισθοί, Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, χαράτσια κ.τ.λ. και σε πρώτη γραμμή τα αιτήματα για την ουσιαστική προστασία των ανέργων», υπογράμμισε.
Σημείωσε ότι χρειάζεται η αποφασιστική απόρριψη συντεχνιακών αντιλήψεων και αιτημάτων, τονίζοντας ότι βασικό στήριγμα της αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης - εργοδοσίας αποτελεί η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία εφημερίδων και σταθμών και το γεγονός αυτό έχει άμεση και κρίσιμη σχέση με τον κλάδο και τους αγώνες του. Απόδειξη - όπως είπε - είναι η «διχασμένη» εικόνα που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι, από τη μια να συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις και από την άλλη εκούσια ή ακούσια η μεγάλη πλειοψηφία τους δουλεύοντας στα αστικά ΜΜΕ να προβάλλουν και να υποστηρίζουν αυτή την πολιτική και να προσπαθούν να πείσουν τον ελληνικό λαό για τη δήθεν ορθότητα και αναγκαιότητά της.
Επισήμανε, επίσης, ότι ο συσχετισμός τόσο στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ όσο και στα ΔΣ των άλλων Ενώσεων του Τύπου και των ΜΜΕ αποτελεί εμπόδιο στο ξεδίπλωμα ουσιαστικών και δυναμικών αγώνων και υπογράμμισε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να οργανωθούν στους χώρους δουλειάς, να συγκροτηθούν παντού επιτροπές αγώνα, να ενισχυθούν αποφασιστικά οι συλλογικές διαδικασίες, η συσπείρωση και η αλληλεγγύη των εργαζομένων.
Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» κάλεσε τους δημοσιογράφους να υιοθετήσουν το πολιτικό πλαίσιο και το πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλει και το επόμενο διάστημα να ξεδιπλωθούν κλιμακούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις σε συντονισμό με τους εργαζόμενους των άλλων ειδικοτήτων με αιχμή την υπεράσπιση και την εφαρμογή των ΣΣΕ.
Το πλαίσιο αιτημάτων που κατέθεσε η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» συμπυκνώνεται στα εξής:
Τέλος, η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» ζήτησε από τη συνέλευση να αποφασίσει, η ΕΣΗΕΑ να κάνει εδώ και τώρα μέλη της όλους τους δημοσιογράφους που εργάζονται σε Μέσα, εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, διαδίκτυο κ.λπ., ανεξάρτητα από την εργασιακή σχέση με την οποία εργάζονται και ταυτόχρονα να εκκαθαρίσει το μητρώο διαγράφοντας όλους εκείνους που με τον έναν ή άλλον τρόπο κατέχουν, διευθύνουν ή συμμετέχουν σε εταιρείες και επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης.