Τρίτη 24 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εμπόρευμα... οι εθνικοί θησαυροί στην ΕΕ

Ενώ οι έρευνες για την ανεύρεση των πινάκων που κλάπηκαν από την Εθνική Πινακοθήκη συνεχίζονται, μια είδηση από τη Γαλλία υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο, τους κινδύνους που απειλούν την πολιτιστική κληρονομιά των λαών από την εμπορευματοποίηση της τέχνης, στον καπιταλισμό.

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το Μουσείο του Λούβρου απέκτησε «ένα ανεπανάληπτο αριστούργημα της γαλλικής τέχνης, του 1400, το οποίο αποδίδεται στον ζωγράφο Ζαν Μαλουέλ, έναντι τιμήματος 7,8 εκατ. ευρώ, έπειτα από μακρά σειρά ερευνών για να διαπιστωθεί η αυθεντικότητα του έργου». Πρόκειται για τον πίνακα «Ο Χριστός του ελέους υποστηριζόμενος από τον Αγιο Ιωάννη», που «αγοράσθηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις 12 ετών με τον ιδιοκτήτη του, έναν παλαιοπώλη από την κεντρική Γαλλία», σύμφωνα με τον Βενσάν Πομαρέντ, διευθυντή του Τμήματος Ζωγραφικής στο Λούβρο.

Ο παλαιοπώλης το αγόρασε το 1985, από το αβαείο Βικ λε Κον, της κεντρικής Γαλλίας, όταν αποκαλύφθηκε μετά τις εργασίες πάνω στο σοβά, που το καθιστούσε αγνώριστο. Το γεγονός ότι «το σημαντικότερο απόκτημα της τελευταίας 50ετίας για το μουσείο» - όπως αναφέρει ο Πομαρέντ - και ο πίνακας που αποτελεί «τον γενεσιουργό πυρήνα της γαλλικής ζωγραφικής», πουλήθηκε από παπάδες σε ιδιώτη, χωρίς να «ανοίξει μύτη» για το γαλλικό κράτος «προσπερνάται», αφού η υπέρτατη αξία των αστών είναι η ιδιοκτησία και το κέρδος. Το μόνο που απασχολούσε το Λούβρο ήταν... ο «κίνδυνος, η κοινότητα κάποια ημέρα να διεκδικήσει την κυριότητα του έργου αυτού, βάσει του νόμου περί διαχωρισμού Κράτους και Εκκλησίας, του 1905»! Ετσι, το μουσείο του Λούβρου «αποζημίωσε» την κοινότητα με 2,3 εκατ. ευρώ (σ.σ. τόσο τιμολόγησαν οι Γάλλοι τον «γενεσιουργό πυρήνα» της ζωγραφικής τους...) και η κοινότητα αποποιήθηκε κάθε δικαιώματος κυριότητας επί του έργου! Το έργο, αν και καταχωρήθηκε ως «εθνικός θησαυρός», υπόκειται στην ιδιωτικοοικονομική λειτουργία του μουσείου, το οποίο έχει «παράρτημα» και στο Αμπου Ντάμπι.

Μάλιστα, ούτε το γαλλικό κράτος πλήρωσε για τον πίνακα. Τα χρήματα τα έδωσε «άγνωστος μαικήνας», ο οποίος «θα επωφεληθεί» με μεγάλη φοροαπαλλαγή, προς «δόξαν» των «αγνών προθέσεων» της «πολιτιστικής χορηγίας»...

Ο Ζαν Μαλουέλ, που γεννήθηκε στη Νιμέγκ (σημερινή Ολλανδία) πριν το 1370 και πέθανε στη Ντιζόν το 1415, ήταν ο επίσημος ζωγράφος του δούκα της Βουργουνδίας Ερρίκου του Τολμηρού, περί τα 1400.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ