Παρασκευή 6 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Το μεγάλο ξεπούλημα

Σε επιχείρηση - ξεπούλημα, στην κυριολεξία, εξελίσσεται το εγχείρημα της πώλησης των ακινήτων του Δημοσίου, που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση, με πρόσχημα τη μείωση των ελλειμμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, για δύο ακίνητα της ΓΑΙΑΟΣΕ οι προσφορές που δόθηκαν μόλις έφτασαν το 50% της αντικειμενικής αξίας και το 30% της αξίας που έβγαλε ο εκτιμητής!

Με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και για να περιοριστούν κάπως οι παραχωρήσεις δημόσιων ακινήτων σε εξευτελιστικές τιμές, ένα από τα σενάρια που επεξεργάζεται το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων είναι η δημιουργία ομολόγου ιδιωτικοποιήσεων που θα μπορέσει να προεισπράξει μελλοντικά έσοδα από την «αξιοποίηση» ακινήτων. Ετσι οι επενδυτές θα αγοράσουν τα ομόλογα και θα κερδίσουν από τη μελλοντική πώληση των ακινήτων. Το ομόλογο μάλιστα θα είναι ανατροφοδοτούμενο, δηλαδή κάθε ακίνητο, που θα πωλείται ή θα παραχωρείται για δεκαετίες, θα αντικαθίσταται με άλλο...

Ετσι κι αλλιώς, δηλαδή, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και με την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου δεν το γλιτώνουμε. Και όχι βέβαια για τη μείωση των ελλειμμάτων, αλλά γιατί όλος αυτός ο σχεδιασμός αποτελεί στοιχείο της πολιτικής που θέλει να δημιουργήσει νέα πεδία κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο. Μόνη λύση, επομένως, είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ