Παρασκευή 6 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για όλους

Ακρως επικίνδυνη είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στη δημόσια παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εργατικών λαϊκών στρωμάτων. Το σχέδιο της σημερινής κυβέρνησης ως συνέχεια των προηγούμενων είναι ένα «βασικό πακέτο» ελάχιστων και υποβαθμισμένων παροχών Υγείας - Πρόνοιας - ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Με αυτόν τον τρόπο, το κράτος απαλλάσσεται από μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας και ταυτόχρονα ενισχύεται η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία και στο Φάρμακο, ως χώρος στρατηγικής σημασίας για τις επενδύσεις τους. Ο Ενιαίος Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) είναι μέρος αυτού του σχεδίου, είναι ο φορέας υλοποίησης των περικοπών για τους άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους από την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους συνταξιούχους.

Στον ενιαίο κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ προβλέπονται δραστικές περικοπές στην παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών Υγείας, εργαστηριακών και ιατρικών εξετάσεων, φαρμάκων, υγειονομικού υλικού, επιδομάτων κλπ. Ασθενείς και χρόνια πάσχοντες θα πληρώνουν περισσότερα γι' αυτές τις υπηρεσίες, είτε στον εμπορευματοποιημένο δημόσιο είτε στον επιχειρηματικό ιδιωτικό τομέα. Είναι ενδεικτικό, ότι η κρατική επιδότηση για τον ΕΟΠΥΥ - που θα καλύπτει σχεδόν 10 εκατ. ασφαλισμένους - ανέρχεται στο 0,6% του ΑΕΠ, όταν στο ΙΚΑ, με τους μισούς ασφαλισμένους, η κρατική επιδότηση ήταν 1,4% του ΑΕΠ. Τα ασφαλιστικά ταμεία, πολύ γρήγορα, θα προχωρήσουν σε νέες περικοπές παροχών και αύξηση των εισφορών.

Το ΚΚΕ, παρεμβαίνοντας γι' αυτό το φλέγον ζήτημα για τα λαϊκά στρώματα, καλεί με ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος να εξασφαλιστεί σήμερα η μέγιστη δυνατή κοινωνική συμμαχία των εργατοϋπαλλήλων, των επαγγελματοβιοτεχνών, των φτωχών αγροτών, των γιατρών και φαρμακοποιών με χαμηλά εισοδήματα. Θέτει συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο πηγάζει από τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, αλλά και των εργαζομένων στην Υγεία, των μικρών φαρμακοποιών. Καταρχήν πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημόσιων μονάδων Υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων, με κατάργηση των εισφορών και των πληρωμών των ασφαλισμένων για υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας και φάρμακα. Να έχουν όλοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να πληρωθούν από το κράτος τα χρωστούμενα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς, ενώ μέχρι την πλήρη εξόφλησή τους να μην καταβάλλουν ΦΠΑ και φόρο.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να αναπτυχθούν κρατικά Κέντρα Υγείας σε κάθε πόλη και δήμο και τα Πολυιατρεία του ΙΚΑ να μετατραπούν σε κρατικά ΚΥ. Να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα - Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Πολυιατρεία - οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και φαρμακοποιοί, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, με ένταξή τους στα ΒΑΕ και με αξιοπρεπείς μισθούς. Το μόνο εμπόδιο που μπαίνει στην εξασφάλιση των λαϊκών αναγκών και των εργαζόμενων σε Υγεία - Φάρμακο είναι η ύπαρξη της επιχειρηματικής δράσης, η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα. Γι' αυτό, η κοινωνική συμμαχία με την πάλη της θα ανοίξει την προοπτική για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, με εργατική - λαϊκή εξουσία και οικονομία. Σε αυτήν την ανάπτυξη διασφαλίζεται η σχεδιασμένη και πλήρης αξιοποίηση όλων των υγειονομικών, μέσα από το αποκλειστικά κρατικό δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με την ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων από όλες τις κρατικές κοινωνικές μονάδες Υγείας και το δίκτυο των κρατικών φαρμακείων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ