Icon |
Το καλοκαίρι σηματοδότησε και το τέλος της περιόδου των ...παχιών αγελάδων για τους δυο αιώνιους του ελληνικού μπάσκετ |
Οι σχεδόν ταυτόχρονες εν μέσω καλοκαιριού αποφάσεις των διοικούντων (Γιαννακόπουλων στον Παναθηναϊκό και Αγγελόπουλων στον Ολυμπιακό) για αποχώρηση χτύπησε το καμπανάκι της αγωνίας για την επόμενη ημέρα στους δύο συλλόγους. Τα δύο κάστρα του ελληνικού μπάσκετ και όχι μόνο, για πρώτη φορά μετά από χρόνια αρχίζουν και έχουν ραγίσματα. Και αυτά δεν επουλώθηκαν ούτε και με τη δεύτερη απόφαση και των δύο διοικούντων να παραμείνουν με σκοπό την οικονομική εξυγίανση των συλλόγων τους και μέχρι την εύρεση αγοραστή. Ο πήχης κατέβηκε χαμηλά όσον αφορά τα αγωνιστικά ζητήματα (μεταγραφική ενίσχυση) τα υπέρογκα συμβόλαια περικόπηκαν και βέβαια σε γενικές γραμμές η κατάσταση παραμένει αβέβαιη για το τι θα φέρει το ερχόμενο καλοκαίρι. Συμπερασματικά, τα όσα συμβαίνουν στους δύο συλλόγους αυτήν τη στιγμή αποτελούν ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη σχέση του αθλητισμού με τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Μια σχέση που αυτή είναι που καθορίζει όχι μόνο το ρόλο των ομάδων (πρωταγωνιστικός ή μη) αλλά πολλές φορές καθορίζει ακόμα και την ύπαρξή τους. Η ομάδα - μαγαζί αφήνεται έρμαιο στις διαθέσεις και τα συμφέροντα του κάθε επιχειρηματία, με σκοπό βέβαια το κέρδος του τελευταίου. Η πρόσφατη λίστα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Καλαθοσφαιριστών με τις υποχρεώσεις των συλλόγων της Α1 και Α2 κατηγορίας προς τους παίκτες μαρτυράει για το τι πραγματικά ενδιαφέρει τους ιδιοκτήτες των ομάδων. Και βέβαια, όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά για τον ίδιο τον επιχειρηματία τα παραδείγματα του παρελθόντος δείχνουν πολύ καλά το τι ακολουθεί, με ομάδες να φθάνουν ακόμα και στη διάλυση. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που με χρήματα του ελληνικού λαού σώθηκαν ΠΑΕ και ΚΑΕ που βρέθηκαν στο χείλος του γκρεμού, εξαιτίας του αποτελέσματος του παιχνιδιού συμφερόντων που παίχτηκε από τους επιχειρηματίες.
Το τέλος της περιπέτειας, εξαιτίας των επιχειρηματικών συμφερόντων του Πανελληνίου, έφερε και την εξαφάνιση της ομάδας από το πρωτάθλημα της Α1. Μετά την περίοδο της μετανάστευσης και των αλλαγών έδρας ανάλογα με τα σχέδια των διοικούντων της ΚΑΕ (Λαμία πέρσι και παρ' ολίγον Θεσσαλονίκη φέτος) ήρθαν και τα χειρότερα. Η ομάδα δεν εξασφάλισε τελικά το πιστοποιητικό συμμετοχής από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ), με αποτέλεσμα να μη συμμετάσχει στο Πρωτάθλημα της Α1, το οποίο περιλαμβάνει πλέον 13 ομάδες, ενώ η ομάδα του Πανελληνίου υποβιβάστηκε στις ερασιτεχνικές κατηγορίες.
Τα οικονομικά διοικητικά και μετέπειτα αγωνιστικά προβλήματα ήταν οι αιτίες που έφεραν την ΑΕΚ να διανύει τη χειρότερη περίοδο της μέχρι τώρα ιστορίας της αγωνιζόμενη στην Α2. Τα χρόνια προβλήματα που ταλάνιζαν τον Δικέφαλο την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο του έκοψαν και τα τελευταία φτερά και η ομάδα στο περσινό πρωτάθλημα τερμάτισε στη 13η θέση που οδηγούσε σε υποβιβασμό. Αν και αρχικά η ένσταση που έκανε κατά του Ηλυσιακού τη δικαίωσε προσωρινά, εντούτοις σε δεύτερο βαθμό η ομάδα των Ιλισίων δικαιώθηκε και οι «κιτρινόμαυροι» υποβιβάστηκαν. Το καλοκαίρι συνεχίστηκε εξίσου θερμό, αφού εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων κινδύνευσε και με υποβιβασμό στην Β' Εθνική κάτι που αποφεύχθηκε και τελικά αγωνίζεται στην Α2. Την ίδια ώρα, μπάχαλο επικράτησε με τα διοικητικά, αφού έφθασε σε κάποια στιγμή να έχει και δυο διοικήσεις.