Σάββατο 7 Γενάρη 2012 - Κυριακή 8 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο ύπουλος ρόλος του εργοδοτικού συνδικαλισμού

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το ψευτοδίλημμα «ευρώ ή δραχμή» ήρθε να συντηρήσει από μια άλλη σκοπιά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ακριβώς για να αφήσει στο απυρόβλητο την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και τη μαύρη συγκυβέρνηση. «Εάν, προκειμένου να μην πτωχεύσει η χώρα, δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε τον κατώτατο μεικτό μισθό των 750 ευρώ, τότε δεν αξίζει να παραμείνουμε στη Ζώνη του ευρώ», υποστήριξε ο Γ. Παναγόπουλος μιλώντας (στο VIMA FM). Ομως το ζήτημα για τους εργαζόμενους «δεν είναι μέσα ή έξω στο ευρώ», αλλά ποιος έχει «το πάνω χέρι» στην οικονομία και την εξουσία και άρα πως διασφαλίζονται τα συμφέροντα του λαού και των εργαζομένων. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ γνωρίζει πολύ καλά ότι και εκτός ευρώ τίποτα δεν εγγυάται - κάθε άλλο - ότι θα «σωθεί» ο κατώτατος μισθός και γενικότερα δεν θα σαρωθούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Γνωρίζει δηλαδή πολύ καλά ότι δεν υπάρχει φιλολαική διέξοδος εντός των πλαισίων του καπιταλισμού, αλλά δεν μπορεί φυσικά να το παραδεχθεί. Αντίθετα, ο ίδιος έχει ομολογήσει ότι δεν βλέπει εναλλακτική στον καπιταλισμό και την κυρίαρχη πολιτική. Συνειδητά λοιπόν οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού συνδικαλισμού συγκαλύπτουν το χαρακτήρα και τους στόχους του ταξικού πολέμου σε βάρος της εργατικής τάξης και βάζουν πλάτες για να περάσουν τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τους φραστικούς λεονταρισμούς και την αντίσταση απέναντι στην τρόικα, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προετοιμάζεται για το «διάλογο» που θα νομιμοποιήσει το νέο σφαγείο για τους μισθούς και το εργασιακό. Γιατί τι άλλο σημαίνει η αναβολή (!) που ζήτησε στο ραντεβού του ΣΕΒ για τη Δευτέρα;

Από χαράτσι σε χαράτσι η αγροτιά

Νέο χαράτσι επιβάλει η κυβέρνηση στην αγροτιά επιβάλλοντας μεγάλη αύξηση στο αγροτικό ρεύμα κατά 8,9%. Η ληστρική πολιτική των κυβερνώντων αυξάνει ραγδαία το κόστος παραγωγής και οι φτωχοί και μικροί αγροτοκτηνοτρόφοι δεν μπορούν πλέον να παράγουν και να επιβιώσουν. Στα τόσα χαράτσια και φοροεισπρακτικά μέτρα που επέβαλε μέχρι τώρα το μνημόνιο έρχονται άλλα τόσα το 2012. Με το «καλημέρα» φέτος επιβλήθηκε αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές του ΟΓΑ κατά 23% και αύξηση στο αγροτικό ρεύμα κατά 8,9% και έπεται συνέχεια με τα χαράτσια για γεωτρήσεις, ενώ σχεδιάζεται φορολόγηση στα χωράφια σε όσους δε θεωρούνται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καθώς και περαιτέρω αύξηση της φορολόγησης της αγροτιάς, αφού προετοιμάζονται σχέδια για να κρατάνε οι αγρότες και κτηνοτρόφοι λογιστικά βιβλία, ώστε να γίνουν, υποτίθεται, επαγγελματίες αγρότες, αλλά αυτό πρακτικά σημαίνει κατάργηση της επιστροφής του ΦΠΑ, φόρο επιτηδεύματος, περαίωση κ.ά. Οι φτωχομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι μπορούν και πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα. Δεν πάει άλλο. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αυταπάτη για το μέλλον που επιφυλάσσουν η ΕΕ, οι ελληνικές κυβερνήσεις του κεφαλαίου, η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. Συνθλίβουν και τις ελάχιστες κοινωνικές παροχές που έχουν απομείνει, γιατί τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις στηρίζουν και ενισχύουν σε βάρος του λαού. Γι' αυτό χρεοκοπούν μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, εργατοϋπάλληλους και άλλα λαϊκά νοικοκυριά. Μπρος σε αυτήν την εκρηκτική κατάσταση, που επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι καλούνται να παλέψουν, για να βάλουν φρένο στην άγρια αυτή πολιτική και να δώσουν προοπτική στον αγώνα τους, με την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Να διεκδικήσουν ανάπτυξη του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα, έτσι όπως συμφέρει το λαό, τη χώρα, τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους και όχι τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τα μονοπώλια.

«Εναλλακτική» στρατηγική...

Απολαυστική αν μη τι άλλο η ανάλυση του Ν. Βούτση, μέλους της ΠΓ του ΣΥΝ (ρ/σ «Κόκκινο»), για το τι συνιστά «άλλη στρατηγική» υπέρ του λαού και για το πώς αυτή μπορεί να επιβληθεί.

«Αλλη» στρατηγική, λοιπόν, είναι η «άρνηση της δανειακής σύμβασης» και το «άνοιγμα διαφορετικών δρόμων» που είτε «θα συνομολογηθούν είτε θα επιβληθούν σε ευρωπαϊκή κλίμακα». «Αλλη» στρατηγική είναι το «πάγωμα εξυπηρέτησης του χρέους» που είτε θα «συνομολογηθεί είτε θα επιβληθεί» στους δανειστές. Επίσης, «άλλη» στρατηγική είναι «να υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα» για «μια ανάπτυξη στη βάση της οικονομίας των αναγκών», ο χρόνος επίτευξης των οποίων είναι ζήτημα «διαπραγμάτευσης και όρων που σε ευρωπαϊκή κλίμακα και από τις άλλες χώρες που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση θα αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους».

... διαχείρισης του συστήματος της εκμετάλλευσης

Ούτε «άλλη», ούτε «εναλλακτική» ούτε πολύ περισσότερο φιλολαϊκή είναι η προτεινόμενη απ' τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στρατηγική. Η οποία αρχίζει και τελειώνει στη διευθέτηση των όρων αποπληρωμής του χρέους που σώρευσε η πλουτοκρατία. Της οποίας την εξουσία, απ' όπου πηγάζει και το χρέος και η αντιλαϊκή πολιτική και οι κρίσεις, που βασίζεται στην ιδιοκτησία της στα μέσα παραγωγής, στα κλειδιά δηλαδή της ανάπτυξης, ούτε στα λόγια τολμά να αμφισβητήσει. Οπως επίσης και τη στρατηγική της επιλογή ένταξης και παραμονής της χώρας στην ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία. Ακόμα όμως κι αυτή η πρόταση διαχείρισης του συστήματος, έχει τόσους αστερίσκους (περί «συνομολόγησης», «διαπραγματεύσεων», «εάν κι εφόσον» και οι άλλες χώρες κάνουν κάτι παρεμφερές), που την καθιστούν αυτομάτως άξια για τα σκουπίδια.

Αντάξια μιας «στρατηγικής» διαχείρισης του συστήματος είναι και η υπόδειξη του πώς θα εφαρμοστεί. Λέει ο Ν. Βούτσης: «Αυτή όμως είναι μια άλλη στρατηγική. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι το ζήτημα των εκλογών». Σωστά, η διαχείριση του συστήματος προϋποθέτει το πέρασμα απ' την κάλπη. Η ανατροπή του πάλι, αναγκαία προϋπόθεση για να απολαύσει ο λαός όσα αξίζει, προϋποθέτει οργάνωση και πάλη ταξική, συμμαχία λαϊκή για εξουσία λαϊκή.

Το Γαλάζιο Τετράδιο

Η ιστορική νουβέλα «Το γαλάζιο τετράδιο» μαζί με το διήγημα «Εχθροί» υπήρξαν τα τελευταία έργα του Εμμανουήλ Καζακέβιτς. Ο τίτλος της νουβέλας είναι εμπνευσμένος από ένα τετράδιο με γαλάζιο εξώφυλλο, όπου ο Λένιν είχε συγκεντρώσει την ύλη, στην οποία στηρίχτηκε για να δώσει την τελική μορφή στο βιβλίο του «Κράτος και Επανάσταση» - Η διδασκαλία του Μαρξισμού για το κράτος και τα καθήκοντα του προλεταριάτου στην επανάσταση.

Στις 7 Ιούλη 1917 η Προσωρινή Κυβέρνηση δημοσίευσε διάταγμα για τη σύλληψη και προσαγωγή του Λένιν σε δίκη. Ο Λένιν, με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της ΚΕ των μπολσεβίκων, πέρασε στην παρανομία και από την Πετρούπολη στις 11 Ιούλη κατέφυγε μεταμφιεσμένος στο Ραζλίφ, στις όχθες μιας λίμνης, στην καλύβα ενός μπολσεβίκου εργάτη, του Εμελιάνοφ. Η πλοκή του έργου εκτυλίσσεται στο δίμηνο της παραμονής του Λένιν σ' αυτό το κρησφύγετο, έως τη μέρα που μεταμφιεσμένος, ξυρισμένος, με περούκα, τραγιάσκα και με πλαστή εργατική ταυτότητα με το επώνυμο Ιβανόφ, ξεκίνησε για τη Φινλανδία.

Η λογοτεχνική αφήγηση είναι βασισμένη στα πραγματικά γεγονότα από την περίοδο που ο Λένιν επεξεργάστηκε και έθεσε νέα γραμμή με στόχο την άμεση κατάληψη της εξουσίας από τις επαναστατικές εργατικές δυνάμεις, τις γνωστές «Θέσεις του Απρίλη» του 1917. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ

Γρηγοριάδης Κώστας

Με «καζάνι που βράζει» μοιάζει, όσο περνούν οι μήνες, το Νότιο Σουδάν που οδηγήθηκε σε «ανεξαρτητοποίηση» με την ώθηση πολλών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που με το διαμελισμό της ενιαίας χώρας επιχειρούν να βάλουν χέρι στον πλούτο που κρύβει. Την περασμένη βδομάδα υπήρξε νέο αιματοκύλισμα στο Πίμπορ της μεγαλύτερης πολιτείας της χώρας, Τζόνγκλεϊ που εμφανίζεται να προήλθε από ένοπλους νεολαίους της φυλής των Λου Νούερ. Η ενέργεια αυτή βεβαίως μπορεί να κρύβει και την εμπλοκή διαφόρων δυνάμεων και έτσι και αλλιώς δημιουργεί νέα προβλήματα στον 61χρονο Νοτιοσουδανό πρόεδρο, Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ, που δείχνει διάθεση συνεργασίας με διάφορες καπιταλιστικές χώρες, ώστε να κλειστούν κερδοφόρες μπίζνες.

Οι αιτίες της νέας έκρυθμης κατάστασης στην περιοχή, που ήδη κηρύχθηκε «ζώνη καταστροφής», σχετίζονται με τις δραματικές συνέπειες της ανέχειας και της καθήλωσης εκατομμυρίων ανθρώπων σε φυλετικές αντιλήψεις και μικροσυμφέροντα τοπικών κοινωνιών σε μία εκτενή περιοχή που επί δεκαετίες υπέφερε από εμφύλιο πόλεμο, αλλά κυρίως με το γεγονός ότι η περιοχή κρύβει στα έγκατά της πετρέλαιο και άλλο σημαντικό ορυκτό πλούτο. Πλούτο που επιβουλεύονται μονοπωλιακοί όμιλοι ιμπεριαλιστικών χωρών που δρουν στην περιοχή, όπως ΗΠΑ, Ισραήλ, αλλά και Κίνα, Ρωσία.

Διέξοδος στα προβλήματα του λαού δεν μπορεί όμως να υπάρξει παρά μόνο αν αυτός γίνει κυρίαρχος στον τόπο του, αντιπαλεύοντας την ντόπια αστική τάξη και τους πάτρωνές της.


Δ.ΟΡΦ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ