Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
«ΕΘΝΙΚΟ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ»
Προχωρούν παρά τις εσωτερικές αντιθέσεις

Οι ΗΠΑ, διά στόματος των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, εμμένουν, η Γερμανία εμμέσως «νίπτει τα χείρας» της, αλλά η Βρετανία ανταποκρίνεται θετικά!

Από τη συνάντηση του Γ. Φίσερ με τον Ι. Ιβανόφ

Associated Press

Από τη συνάντηση του Γ. Φίσερ με τον Ι. Ιβανόφ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.-

Το ζήτημα της υλοποίησης ενός εθνικού αντιπυραυλικού συστήματος στις ΗΠΑ έχει με εμμονή μονοπωλήσει τις συζητήσεις, αλλά και τις διαμάχες στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και διεθνώς, για δεκαετίες. Με διαφορετικό περιεχόμενο, λόγω κυρίως των τεχνικών διεξόδων και εξελίξεων, αποτελεί τη βάση της σκέψης πολλών Αμερικανών αξιωματούχων από τη στιγμή σχεδόν που έγινε η αρχική και πρώτη ανάπτυξη των βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Για πρώτη φορά, όταν το θέμα τέθηκε επί τάπητος, με το πρόγραμμα «πόλεμος των άστρων» επί προεδρίας Ρόναλντ Ρήγκαν, οι αντιδράσεις εγχώριες, αλλά διεθνείς ήταν πολλαπλές και οξύτατες, με αποτέλεσμα το σχέδιο να μείνει απλά μία «άσκηση επί χάρτου». Το θέμα επανήλθε και παρά το «ομιχλώδες» νέο περιεχόμενό του, όπως η αποστολή του, οι απειλές που καλείται να εξουδετερώσει, η τεχνολογία, καθώς και ο παράγοντας του ελέγχου των εξοπλισμών, που το νέο σχέδιο λαμβάνει υπόψη(!), σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές, διαφοροποιείται ριζικά από τον «πρόγονό του». Παράλληλα τονίζουν: «Οι εποχές είναι διαφορετικές. Τότε το σχέδιο προσπάθησε να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου»...

Για δεκαετίες, όπως τονίζουν αξιωματούχοι του Πενταγώνου, το υπουργείο Αμυνας δούλευε εντατικά για την ανάπτυξη ενός σχεδίου και ειδικά μετά την απόρριψη του «πολέμου των άστρων» το υπουργείο Αμυνας προσανατολίστηκε στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου σχεδίου, του «υιού του πολέμου των άστρων», που θα έπρεπε ήδη να έχει αρχίσει την ανάπτυξή του από το έτος 2000. Ωστόσο, οι δοκιμές ήταν μάλλον απογοητευτικές και ο τότε Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον άφησε την απόφαση στο διάδοχό του, που δεν είναι άλλος από τον Τζορτζ Ουόκερ Μπους.

Το αντιπυραυλικό σύστημα που επιθυμούν να εγκαταστήσουν οι ΗΠΑ «δεν απειλεί κανέναν», δήλωσαν οι Αμερικανοί υπουργοί Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ και Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, οι δύο αιχμές του δόρατος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, όσον αφορά την υλοποίηση του επίμαχου σχεδίου και όχι μόνο...

«Δεν απειλεί κανέναν»!

«Θα εξετάσουμε σε βάθος όλες τις αντίθετες απόψεις», ανέφερε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «Fox News» ο Ράμσφελντ και πρόσθεσε: «Το σύστημα αυτό δεν αποτελεί απειλή για κανέναν, περιλαμβανόμενων και της Ρωσίας και της Κίνας, εκτός κι αν κάποιος έχει την πρόθεση να προκαλέσει βλάβες».

Το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, το οποίο υποστηρίζει ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Μπους, στοχεύει - κατά την Ουάσιγκτον - στην προστασία των 50 Πολιτειών των ΗΠΑ, αλλά επίσης και των συμμάχων τους από τα πυρά που ενδεχομένως μπορεί να προέλθουν από «κράτη μη ελεγχόμενα» ή «δόλια», όπως χαρακτηρίζονταν στις αμερικανικές εκθέσεις για παράδειγμα η Βόρεια Κορέα, το Ιράκ ή το Ιράν.

«Εργαζόμαστε μαζί με πολλές χώρες για το σύστημα αυτό. Είναι σίγουρο ότι δεν επιθυμούμε την ύπαρξη μεγάλων διαφορών σχετικά με το ποιος θα είναι περισσότερο ευάλωτος μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων μας», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας. Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Ράμσφελντ υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος δεν είναι πια μια πυρηνική σύρραξη όπως ήταν στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αλλά ο πολλαπλασιασμός των όπλων μαζικής καταστροφής και, υπό αυτό το σκεπτικό, οι κίνδυνοι και οι απειλές πολλαπλασιάζονται...

«Θα ήταν ανεύθυνο να θέσουμε στο περιθώριο την αντιπυραυλική άμυνα, λέγοντας ότι θα ήταν κάτι πολύ δύσκολο να γίνει ή ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν τη θέλουν», τόνισε από την πλευρά του μιλώντας στο CBS ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ. «Εάν επιθυμούμε να τη θέσουμε σε ενέργεια, μπορούμε κάλλιστα να δείξουμε σε όλους, στους φίλους μας στην Ευρώπη, στη Ρωσία και στην Κίνα, ότι είναι και προς το δικό τους συμφέρον να τεθεί σε ισχύ και ότι λόγω και της προόδου της τεχνολογίας, κανείς δεν κινδυνεύει», πρόσθεσε ο Πάουελ.

Ευρωπαϊκή διγλωσσία

Ο Πάουελ πάντως θα συζητήσει το θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας με το Ρώσο ομόλογό του, Ιγκόρ Ιβανόφ, στα τέλη Φλεβάρη στις Βρυξέλλες, αλλά προς το παρόν ο Ιβανόφ είχε χτες ανάλογες διαβουλεύσεις με τον Γερμανό ομόλογό του, Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος βρίσκεται στη ρωσική πρωτεύουσα για επίσημη επίσκεψη.

«Ο δημόσιος διάλογος Ρωσίας - ΗΠΑ, με θέμα το εθνικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας (NMD) των ΗΠΑ, δε χρειάζεται κανέναν απολύτως ενδιάμεσο παράγοντα», δήλωσε χτες ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. Με τον τρόπο αυτό η Γερμανία «αποστασιοποιείται» σχετικώς από την ένταση που υφίσταται, αφού η Μόσχα κρίνει ότι το σχεδιαζόμενο αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα είναι αντίθετο με τη διεθνή συνθήκη για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους, ΑΒΜ, που υπογράφηκε στη διάρκεια του 1972.

Αναλόγως, ο Φίσερ, αποστασιοποιήθηκε σχετικώς και από τις εντάσεις που το ίδιο σύστημα προκαλεί ανάμεσα στους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «όπως οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ έτσι κι οι ΗΠΑ είναι σπουδαίο κράτος, αλλά ό,τι κάνει η Ρωσία έχει τις διεθνείς επιπτώσεις του».

Αν ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κράτησε κάποιες αποστάσεις έστω και από την ένταση, δε συνέβη το ίδιο με τους Βρετανούς, που πραγματοποιούν την «πρώτη ρήξη», δεδομένου ότι τόσο η επίσημη γερμανική πολίτική ηγεσία όσο και και η αντίστοιχη γαλλική έχουν προσφάτως εκφράσει τις αντιρρήσεις τους στα παραπάνω αμερικανικά σχέδια και προγράμματα.

Ετσι, χτες ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζεφ Χουν, ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα ανταποκριθεί θετικά σε τυχόν αμερικανικό αίτημα συνεργασίας στο εθνικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ (NMD). «Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες των ΗΠΑ, όσον αφορά τις πιθανότητες διεθνούς διάδοσης των πυραύλων», τόνισε ο Χουν, προσθέτοντας ότι στον πυραυλικό τομέα υπάρχει μακρόχρονη συνεργασία ΗΠΑ - Βρετανίας! «Αφού είναι οι Αμερικανοί οι στενότεροι σύμμαχοί μας, εννοείται ότι θα κάνουμε το καλύτερο για να ανταποκριθούμε στα αιτήματά τους», πρόσθεσε ο Βρετανός αξιωματούχος, αποφεύγοντας όμως, όπως και η κυβέρνηση των Εργατικών έχει αποφύγει επανειλημμένως, να πάρει θέση ακόμα κι αν αυτά είναι παραβίαση της διεθνούς συνθήκης για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους, του 1972, που έχει συνυπογραφεί από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ