Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Απλήρωτοι 15 μήνες οι εργαζόμενοι και συρρίκνωση των υπηρεσιών

Αγωνιστικές παρεμβάσεις αναλαμβάνουν το κλαδικό συνδικάτο και το σωματείο των εργαζομένων στο ίδρυμα

Σειρά παρεμβάσεων και κινητοποιήσεων προγραμματίζει για το επόμενο διάστημα το Σωματείο Εργαζομένων στο Γηροκομείο Αθήνας, έχοντας τη στήριξη του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων και Διαγωνιστικών Κέντρων Αττικής, μπροστά στα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περίπου 180 εργαζόμενοι, αλλά και οι 250 ηλικιωμένοι φιλοξενούμενοι.

Οι εργαζόμενοι, απλήρωτοι εδώ και 15 μήνες, μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας, μηνύσεων και απολύσεων, προσφέρουν καθημερινά με αυταπάρνηση τις υπηρεσίες τους, προσπαθώντας να διατηρούν το επίπεδο της φροντίδας. Οπως σημειώνει το σωματείο του Γηροκομείου Αθήνας, τους προηγούμενους μήνες απολύθηκαν 26 εργαζόμενοι και πάνω από 50 τα τελευταία δυο χρόνια. Αλλοι μηνύθηκαν γιατί προσέφυγαν στην Eπιθεώρηση Eργασίας για τα δεδουλευμένα τους. Στο Γηροκομείο υπάρχουν 9 κτίρια για στέγαση, αλλά σήμερα λειτουργούν μόλις τα 4, την ώρα που εκκρεμούν εκατοντάδες αιτήσεις ηλικιωμένων. Οι μισοί ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται σήμερα είναι άποροι και οι άλλοι μισοί πληρώνουν τροφεία από 220-880 ευρώ.

Παρά τις ανάγκες για ολοκληρωμένη και δωρεάν φροντίδα των ηλικιωμένων, η Διοίκηση του Γηροκομείου (σ.σ. είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου) απολύει εργαζόμενους και κλείνει κτίρια.

«Στόχος τους είναι η συρρίκνωση - κατάργηση του Γηροκομείου, ωθώντας με αυτό τον τρόπο τους ηλικιωμένους στους ακριβοπληρωμένους ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας σε μια τόσο δύσκολη εποχή που η οικογένεια, που στηρίζει κατά κανόνα τους ηλικιωμένους στη χώρα μας, χτυπιέται πολλαπλά με τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Παράλληλα ωθούν τους εργαζόμενους στην ανέχεια, προκειμένου να φύγουν μόνοι τους και να γλιτώσουν και τις αποζημιώσεις», τονίζει το σωματείο.

Με πρωτοβουλία του σωματείου ο εκλεγμένος με τη στήριξη του ΚΚΕ στο δημοτικό συμβούλιο Αθήνας, Νίκος Σοφιανός, στις 8/12 έθεσε το ζήτημα, απαιτώντας να δοθεί άμεσα λύση. Το σωματείο απαιτεί από το Δήμο Αθηναίων ως εποπτεύουσα αρχή να παρέμβει άμεσα προκειμένου: Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα, να επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυμένοι. Ταυτόχρονα θεωρούν ότι η φροντίδα των ηλικιωμένων και η πρόνοια δεν πρέπει να είναι πεδίο επιχειρηματικής δράσης, φιλανθρωπίας και ΜΚΟ. Ζητούν τη χρηματοδότηση του Γηροκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό και να περάσει στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ