Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Κοινός στόχος η αναβάπτιση της αντιλαϊκής πολιτικής

Ανεξάρτητα από επιμέρους ανταγωνισμούς, όλοι πασχίζουν να εγκλωβίσουν λαϊκές συνειδήσεις στο παλιό με το μανδύα του «νέου»

Σε οργανωμένη επιχείρηση αναβάπτισης και αναδιάταξης των πολιτικών δυνάμεων της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, ώστε να παραμείνει ισχυρός πυλώνας διαχείρισης της βάρβαρης πολιτικής στο καπιταλιστικό σύστημα, εξελίσσεται η κούρσα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ. Οι παρεμβάσεις των στελεχών του, οι κινήσεις της ηγεσίας και των επίδοξων διαδόχων στην προεδρία, φέρουν ταυτόχρονα στην επιφάνεια τους γενικότερους σχεδιασμούς της αστικής τάξης για αναμόρφωση και θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος.

Με δεδομένη τη μαζική αποστροφή λαϊκών στρωμάτων προς την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, το ένα μετά το άλλο τα πράσινα στελέχη θέτουν σαν προτεραιότητα την αλλαγή στην ηγεσία και στα πρόσωπα, με στόχο να ανακτηθεί η ικανότητα εγκλωβισμού των λαϊκών συνειδήσεων και η παρεμπόδιση της χειραφέτησής τους σε ριζοσπαστική κατεύθυνση.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου σημειώνουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα δρομολογήσει τις εσωκομματικές εξελίξεις αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την ίδια ώρα που άλλοι βουλευτές υποστηρίζουν ότι «οι διαδικασίες θα ανοίξουν με τον καινούργιο χρόνο». Σύμφωνα με πληροφορίες, μιλώντας προχτές με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, ο Γ. Παπανδρέου δήλωνε ότι «έχει περάσει και πιο δύσκολες καταστάσεις», κάτι που ερμηνεύεται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ ως πρόθεση να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρική καρέκλα.

Προχτές συναντήθηκε ο Ευ. Βενιζέλος με τον Α. Λοβέρδο και πληροφορίες θέλουν τα δυο στελέχη να συμφωνούν σε «εκλογή από τη βάση» για την ανάδειξη του νέου προέδρου, ενώ πυκνώνουν και οι τοποθετήσεις ομάδων που παρουσιάζουν ιδεολογικές πλατφόρμες και ζητούν «επανίδρυση» του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσουν το Πολιτικό και το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

«Η αναβάπτιση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει πριν τις εκλογές (...) αν δεν αλλάξουμε θα βουλιάξουμε», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπας, εκφράζοντας την αγωνία συνολικά του ΠΑΣΟΚ. Μιλώντας χτες στο «Βήμα Fm» σημείωσε: «Το ΠΑΣΟΚ δεν πάει καλά (...) Στις εκλογές πρέπει να πάμε με όσο το δυνατόν καινούργια εικόνα. Και αυτή αφορά από την ηγεσία, τις πολιτικές θέσεις, τις συμμαχίες, ό,τι μπορούμε περισσότερο». Ουσιαστικά, περιέγραψε το σύνολο των εσωκομματικών διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να αναδομήσει την εικόνα του για να συνεχίσει τα ταξικά εγκλήματα εναντίον του λαού.

Παράταση της συγκυβέρνησης

Την επιμήκυνση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου και την επιμονή στην προώθηση των αντιλαϊκών διαρθρωτικών αλλαγών, πρόταξε ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Ηλ. Μόσιαλος. Συγκεκριμένα, με συνέντευξη του στην τηλεόραση του «Σκάι», τόνισε «την ανάγκη να συνεχίσει η κυβέρνηση το έργο της μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012 ή και μέχρι το 2013», καθώς, όπως είπε, «ακόμα και η ΝΔ καθημερινά συνειδητοποιεί το εύρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα».

Ο Ηλ. Μόσιαλος μιλώντας και εξ ονόματος της ομάδας Λοβέρδου, Ραγκούση, Διαμαντοπούλου στην οποία συμμετέχει, άσκησε κριτική στην επιστολή των «12 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ», που υποστηρίζουν ότι υπονομεύτηκε ο Γ. Παπανδρέου και ανατράπηκε από τα μέσα, σημειώνοντας: «Κάποιοι ανακαλύπτουν ότι υπονομεύτηκε ο πρωθυπουργός. Αυτό είναι ειρωνεία, αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε θέσει θέμα συγκυβέρνησης νωρίτερα, από τον Ιούνιο».

Να ανοίξει ο Γ. Παπανδρέου άμεσα τις «συλλογικές διαδικασίες βάσης σύντομα και χωρίς αναβολές» ζήτησε χτες με άρθρο του στα «Νέα» ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου.«Οφείλουμε όλοι μαζί στο ΠΑΣΟΚ να χαράξουμε μια νέα δημιουργική πορεία με επαναπροσδιορισμό της φυσιογνωμίας μας και των πολιτικών μας», πρόσθεσε ο ίδιος, συμμετέχοντας στην επιχείρηση εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων. Για «επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ» και «στελέχωσή του με νέους ανθρώπους», μίλησε και ο Μ. Ανδρουλάκης στον «Real Fm».

Εξάλλου με συνέντευξή τους χτες τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι Αθ. Οικονόμου, Οδ. Βουδούρης και Φρ. Παρασύρης, μίλησαν για την «ανάγκη επαναπροσδιορισμού της ταυτότητας του ΠΑΣΟΚ», σημειώνοντας ωστόσο με νόημα ότι «δεν είναι αυτοσκοπός να παραμείνει ενωμένο το ΠΑΣΟΚ παρά μόνο αν υπάρχει κοινό πολιτικό περιεχόμενο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ