Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πατριωτισμός η ανατροπή

Οσοι υπερθεματίζουν για την αναγκαιότητα εφαρμογής της άγριας αντεργατικής, αντιλαϊκής πολιτικής, δηλαδή η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., αστικά ΜΜΕ, μιλούν για «σωτηρία της πατρίδας». Συνδέουν δε αυτή τη «σωτηρία» με την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και τα πλεονεκτήματα του ευρώ. Ολοι αυτοί είναι φανερό ότι έχουν σκοπό τους, και γι' αυτό προβάλλουν αυτήν την επιχειρηματολογία, την προώθηση της στρατηγικής της άρχουσας τάξης, υπηρετώντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Συνδέοντας δε την ΕΕ με τον ...πατριωτισμό και το μέλλον της χώρας με το ευρώ, προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τις λαϊκές μάζες, πίσω από διλήμματα και εκβιασμούς που δεν έχουν καμιά σχέση με τα συμφέροντά τους, ούτε με τον πατριωτισμό των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, αλλά με τον πατριωτισμό του κεφαλαίου.

Είναι ψέμα ολκής ότι η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ απομακρύνει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας του λαού, αφού τον χρεοκοπούν ολοένα και περισσότερο. Αυτό που αποδεικνύεται μέχρι σήμερα, μετά από μια δεκαετία κοινού νομίσματος, είναι ότι η παραμονή στη ζώνη του ευρώ σημαίνει κέρδη, πολλά κέρδη για το κεφάλαιο και πολιτικές αυστηρότατης λιτότητας και αυταρχισμού για τους εργαζόμενους. Ειδικά τώρα, που βρισκόμαστε σε συνθήκες κρίσης, σημαίνει πολιτικές και μέτρα πρωτοφανούς αγριότητας, αντιλαϊκές ρυθμίσεις και ανατροπές απίστευτης βαρβαρότητας. Που θα συνεχιστούν με νέα «μνημόνια», που οδηγούν κυριολεκτικά στην εξαθλίωση εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά, με στόχο τη διάσωση του μεγάλου κεφαλαίου και των εκπροσώπων του. Είναι ολοφάνερο ότι μετά από ενάμιση χρόνο, αφού κατάφεραν να αρπάξουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια για τις πιστώτριες τράπεζες, τώρα παίζεται το τελευταίο μέρος μιας ιστορίας λεηλασίας του κοινωνικού πλούτου και του λαού, με πιο πιθανή εξέλιξη την εκδίωξη, κάποια στιγμή, της χώρας από το ευρώ.

Είναι φανερό ότι δε βρισκόμαστε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Τότε που τα κόμματα του δικομματισμού, αλλά και οι δυνάμεις του οπορτουνισμού, κορδώνονταν για τη δημιουργία του ευρώ και πανηγύριζαν την επικείμενη ένταξη της χώρας. Τότε που φούσκωναν τα μυαλά του κόσμου με ένα σωρό μύθους για το οριστικό ξεπέρασμα των οικονομικών κρίσεων και βρώμιζαν τις λαϊκές συνειδήσεις για το φωτεινό μέλλον που περιμένει τάχα τους λαούς. Τώρα οι μύθοι έπεσαν και το παραμύθι για τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων αποδείχτηκε βρόχος και εφιάλτης. Αυτό, βεβαίως, δε σημαίνει ότι η κατάσταση για το λαό θα είναι καλύτερη με δραχμή, δηλαδή εκτός Ευρωζώνης και ΕΕ αλλά με εξουσία των μονοπωλίων.

Ας σταματήσουν, λοιπόν, τα περί πατριωτισμού και σωτηρίας. Πατριωτικό καθήκον για το λαό είναι να βγάλει τώρα τα αναγκαία συμπεράσματα για τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις που υπηρετούν τα μονοπώλια τσακίζοντας το λαό. Πατριωτισμός είναι να συνειδητοποιήσει ποιος τόσα χρόνια του έλεγε αλήθειες και ποιοι με ψέματα και κάλπικες υποσχέσεις τον έβαλαν στη γωνία. Πατριωτισμός είναι να τιμωρήσει όσους τον κορόιδεψαν και τον έχουν τόσα χρόνια παγιδευμένο. Πατριωτικό καθήκον για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα είναι να πιστέψουν στις δικές τους δυνάμεις και να σημάνουν το σύνθημα της αντεπίθεσης, με στόχο την ανατροπή. Μια ριζική, κοινωνικοπολιτική ανατροπή που θα ξεκινήσει από την κατάκτηση της εξουσίας από τους εργαζόμενους, την αποδέσμευση από την ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ