Κυριακή 20 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
FRONTEX
Συνεχείς διώξεις σε βάρος προσφύγων

Συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό του FRONTEX στον Εβρο σε βάρος μεταναστών, και η δημιουργία εντυπώσεων σε βάρος τους, αποπροσανατολίζοντας από τα αίτια εισόδου τους στη χώρα και του εγκλωβισμού τους εδώ.

Αστυνομικοί της Ειδικής Ομάδας Δίωξης Λαθρομετανάστευσης σε συνεργασία με Φιλανδούς αξιωματούχους του FRONTEX, εντόπισαν και συνέλαβαν στον Εβρο το διακινητή και δώδεκα «παράνομους μετανάστες». Με αφορμή το περιστατικό, από την Ενωση Συνοριακών Φυλάκων Εβρου δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία πως τον Οκτώβρη εισήλθαν από το νομό 9.700 «λαθρομετανάστες». Εγιναν και δηλώσεις τύπου «ο αριθμός εισόδου των λαθρομεταναστών έχει περιέλθει πλέον σε μη διαχειρίσιμα νούμερα», και ότι «είναι ανάγκη η χάραξη και εφαρμογή μιας πολιτικής που σε συνδυασμό με τη λήψη δραστικών μέτρων, θα αποθαρρύνουν την έλευση λαθρομεταναστών στη χώρα μας».

Οι κατασταλτικοί μηχανισμοί αποσιωπούν ότι οι πρόσφυγες δεν έρχονται εδώ για διακοπές, αλλά κυνηγημένοι από πόλεμο, πείνα, θάνατο, ό,τι έσπειρε ο ιμπεριαλισμός στην πατρίδα τους. Ταυτόχρονα, αποσιωπούν ότι βάσει εθνικών νόμων και ευρωενωσιακών κανονισμών που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις του ευρωμονόδρομου («ΔΟΥΒΛΙΝΟ 2») όσοι καταφέρουν να μπουν και δεν πνίγονται στον Εβρο ή το Αιγαίο, παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ γιατί οι ίδιοι ακριβώς κατασταλτικοί μηχανισμοί δεν τους επιτρέπουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους για αλλού.

Σε αυτό το πλαίσιο, βράδυ Κυριακής, σε άλλη μια επιχείρησή τους άντρες του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας συνέλαβαν διαδοχικά τέσσερις Ελληνες οδηγούς φορτηγών που είχαν προορισμό την Ιταλία. Στα φορτηγά τους βρέθηκαν κρυμμένοι συνολικά τριάντα «λαθρομετανάστες» που επίσης συνελήφθησαν χωρίς να τους επιτραπεί να φύγουν.

Και όπως, παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ σε καθεστώς παρανομίας, γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης του ενός και του άλλου, ακόμα και στα απλούστερα ζητήματα. Π.χ. στο Ελος Λακωνίας οι αρχές συνέλαβαν δύο Ελληνες ιδιοκτήτες σπιτιών καθότι τα νοίκιαζαν σε 29 «λαθρομετανάστες» έναντι ατομικού μηνιαίου μισθώματος από 33 έως 60 ευρώ. Οι 29 επίσης συνελήφθησαν και κινήθηκε η διαδικασία απέλασής τους.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org