Κυριακή 20 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Νευρώνες από ... δέρμα

Μια νέα τεχνική μεταμορφώνει δερματικά κύτταρα (αριστερά) σε νευρώνες (δεξιά)
Μια νέα τεχνική μεταμορφώνει δερματικά κύτταρα (αριστερά) σε νευρώνες (δεξιά)
Το δέρμα δεν είναι από τα όργανα του σώματος που θα σκεφτεί κανείς πρώτα ως σημαντικό για τη λειτουργία του, ωστόσο ο ρόλος του είναι καθοριστικός. Είναι το μεγαλύτερο όργανο, ο πρώτος και βασικότερος φραγμός απέναντι στους παθογόνους μικροοργανισμούς και στη διαρροή των υγρών του σώματος προς τα έξω, διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο απτικών νευρικών απολήξεων, προστατεύει τους άλλους ιστούς από τις βλαπτικές υπεριώδεις ακτίνες. Ερευνητές θεωρούν ότι σύντομα μπορεί να αποτελέσει και πολύτιμο απόθεμα νευρικών κυττάρων!

Την περασμένη άνοιξη ανακοινώθηκε από επιστήμονες του Ινστιτούτου Σολκ, στην Καλιφόρνια, μια νέα τεχνική για τη μεταμόρφωση απλών δερματικών κυττάρων σε λειτουργικούς νευρώνες. Τα δερματικά κύτταρα πάρθηκαν από ασθενείς που πάσχουν από σχιζοφρένεια, σε μια προσπάθεια ανάπτυξης μη παρεμβατικών προσωποποιημένων θεραπειών για την ασθένεια. Μέχρι τώρα οι γιατροί χορηγούσαν διάφορα φάρμακα μέχρι να πετύχουν εκείνο που είναι αποτελεσματικότερο. Εχοντας στη διάθεσή τους εγκεφαλικά κύτταρα των ασθενών, θα μπορούσαν να βρουν το καλύτερο φάρμακο, χωρίς να πειραματιστούν πάνω στους ίδιους τους αρρώστους.

Οι ερευνητές επαναπρογραμμάτισαν γενετικά τα δερματικά κύτταρα που συνέλεξαν τόσο από υγιείς ανθρώπους όσο και από σχιζοφρενείς, έτσι ώστε να περιέλθουν στην αδιαφοροποίητη εμβρυονική τους κατάσταση (βλαστοκύτταρα), για να μπορούν να μετεξελιχθούν σε οποιονδήποτε από τους 200 τύπους κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα. Εμβαπτίζοντάς τα σε βιοχημικά διαλύματα σχεδιασμένα να μοιάζουν με εκείνα στα οποία αναπτύσσονται τα εγκεφαλικά κύτταρα του εμβρύου, ένα μήνα αργότερα είχαν στη διάθεσή τους ολόκληρες καλλιέργειες νευρώνων. Τα νευρικά κύτταρα που προέκυψαν από υγιείς ανθρώπους ήταν σχεδόν πανομοιότυπα με τα κανονικά εγκεφαλικά τους κύτταρα, ενώ τα κύτταρα των σχιζοφρενών ήταν μικρότερα και σχημάτιζαν λιγότερες συνάψεις, ένδειξη της βιολογικής ρίζας της νόσου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ατλαντας χιλιάδων τύπων εγκεφαλικών κυττάρων(2023-10-21 00:00:00.0)
Καλλιεργώντας εγκεφάλους στο εργαστήριο!(2017-03-05 00:00:00.0)
Ανοσοποιητικό και νοητική οξύτητα(2013-08-04 00:00:00.0)
Ενα μυαλωμένο ψάρι(2012-03-11 00:00:00.0)
Η επικοινωνία των νευρώνων μόριο το μόριο(2011-04-30 00:00:00.0)
Το άλλο μισό του εγκεφάλου(2004-04-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ