Κυριακή 20 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Στα αδιέξοδα της κρίσης

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Οι διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την παροχή κάποιου είδους νέας οικονομικής στήριξης θα ξεκινήσουν πριν τα Χριστούγεννα και ίσως ολοκληρωθούν στα τέλη του Γενάρη ή στις αρχές του Φλεβάρη, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ουγγαρίας, Γκιόργκι Ματόλσκι. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν επιδιώκει να λάβει ένα νέο δάνειο, αλλά «εγγυήσεις» ώστε «να υποστηριχθεί η οικονομική και χρηματοοικονομική κυριαρχία» και να αυξηθεί η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών προς τη χώρα. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα προσεκτική ανακοίνωση του υπουργείου, που επιδιώκει να συγκαλύψει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η άρχουσα τάξη να συνεχίζει τη διαχείριση του σημερινού πολιτικού συστήματος με τα αδιέξοδα που η ίδια γεννά.

Αυτές τις μέρες και έως την ερχόμενη Δευτέρα βρίσκεται σε εξέλιξη η ετήσια αποστολή του ΔΝΤ στη Βουδαπέστη. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αμαντέου Αλταφάζ, δήλωσε χτες πως δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποιο επίσημο αίτημα από τις ουγγρικές αρχές, παρόλο που εδώ και δύο μέρες τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη μεταδώσει την πρόθεση της Ουγγαρίας να ζητήσει μια «προληπτική οικονομική υποστήριξη».

Το σίγουρο είναι πως είτε «προληπτικά», είτε με «εγγυήσεις» η ...βοήθεια που θα δώσουν ΔΝΤ - ΕΕ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αφορά τη στήριξη του κεφαλαίου και θα ρίχνει νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων. Εξάλλου, όπως είναι γνωστό, το πακέτο των 25,1 δισεκατομμυρίων που έλαβε η Ουγγαρία από την τρόικα το 2008 είχε ως αποτέλεσμα την εφαρμογή σκληρών μέτρων κατά των εργαζομένων, στο εισόδημα, στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ