Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέες θεατρικές παραστάσεις

«Γυάλινος κόσμος»
«Γυάλινος κόσμος»
Το 70χρονο «Θέατρο Τέχνης» («Υπόγειο») θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του Ιάκωβου Καμπανέλλη - συγγραφέα που συνέδεσε στενά τη δημιουργία του με το συγκεκριμένο θέατρο - ανεβάζει σήμερα, ως εναρκτήριο έργο του θεατρικού χειμώνα, το έργο του «Ο δρόμος περνά από μέσα» (1990).

Το έργο, από τα σημαντικότερα του μεγάλου δραματουργού, μέσα από μια φαινομενικά απλή ιστορία, σκιαγραφεί ένα πεδίο σύγκρουσης αρχών και αξιών, μια μάχη ανάμεσα σε έναν εύθραυστο κόσμο που φεύγει και σ' έναν άλλο που έρχεται αδίστακτος, ακαλλιέργητος. Η μάχη μεταξύ τους αναπόφευκτη, αλλά ο «δρόμος» θα περάσει τελικά από μέσα τους, ισοπεδώνοντας όσα οι άνθρωποι πάσχισαν να υπερασπιστούν. Σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου, σκηνικά - κοστούμια: Ελλη Παπαγεωργακοπούλου. Μουσική επιμέλεια: Μαρίνα Χρονοπούλου. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν: Γιάννης Φέρτης, Μαρίνα Ασλάνογλου, Αλίκη Αλεξανδράκη, Γιάννης Δρακόπουλος, Αλέξανδρος Πέρρος.

  • «Ο γυάλινος κόσμος» του Τ. Ουίλιαμς, έργο που τον καθιέρωσε ως έναν από τους κορυφαίους θεατρικούς συγγραφείς του 20ού αιώνα, παρουσιάζεται στο θέατρο «Χορν» σε εναλλασσόμενο πρόγραμμα με το «Κόκκινο». Μετάφραση - δραματουργική επεξεργασία Κατερίνα Ευαγγελάτου. Σκηνικά - κοστούμια Γιώργος Πάτσας, μουσική Σταύρος Γασπαράτος. Βίντεο Μιχάλης Κλουκίνας. Φωτισμοί Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν: Ναταλία Τσαλίκη, Αντίνοος Αλμπάνης, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Αμαλία Νίνου. Ενα τρίγωνο σιωπηλής απόγνωσης - μάνα - γιος - κόρη. Τρεις εγκλωβισμένοι άνθρωποι που καταφεύγουν στη φαντασία ή την ψευδαίσθηση για να ξεφύγουν από την πραγματικότητα. Ονειρα που συνθλίβει ο χρόνος, ματαιωμένες προσδοκίες, σαρκασμός και βέβαια «..αυτό το κάτι που προσμένουμε αιώνια, μα πάντα αργεί να έρθει, αυτό το κάτι για το οποίο συνεχίζουμε να ζούμε...». «Η παράσταση ακολουθεί μια λιτή, αφαιρετική αισθητική γραμμή, επιχειρώντας να απομακρυνθεί από το ρεαλισμό», - σημειώνει η σκηνοθέτης της παράστασης Κατερίνα Ευαγγελάτου. Οπως γράφει στον πρόλογο του «Γυάλινου κόσμου»: «Στην εποχή μας θα έπρεπε όλοι να γνωρίζουν την ασημαντότητα της φωτογραφικής απεικόνισης στην Τέχνη: η αλήθεια, η ζωή, η πραγματικότητα είναι κάτι οργανικό, κάτι το οποίο η ποιητική φαντασία μπορεί να αποδώσει σε βάθος ή να υποδηλώσει μεταμορφώνοντάς το, μεταλλάσσοντάς το, σε άλλες φόρμες κι όχι απλώς αντιγράφοντας την καθημερινή όψη του».
  • «Ο δρόμος περνά από μέσα»
    «Ο δρόμος περνά από μέσα»
    «Η κατάρα της Ιρμα Βεπ» του Τσαρλς Λούντλαμ, ανεβάζεται σήμερα στο θέατρο «Ροές» (Ιάκχου 16, Γκάζι). Μετάφραση: Λάκης Λαζόπουλος, Ακης Σακελλαρίου, Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, Μαριλένα Παναγιωτοπούλου. Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης. Σκηνικά: Λίλη Πεζανού. Μουσική επιμέλεια: Κώστας Σουρβάνος. Παίζουν: Γεράσιμος Γεννατάς, Αντώνης Λουδάρος.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ