Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αεροφωτογραφίες και στο βάθος ιδιώτες

Σε αεροφωτογράφηση των ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων) στην Περιφέρεια Αττικής προχώρησε η εκλεγμένη περιφερειακή διοίκηση. Η κινητικότητα στο θέμα δεν πρέπει να θεωρείται άσχετη από ευρύτερους σχεδιασμούς για ιδιωτικοποίηση της (χρυσοφόρας για τις εταιρείες του κλάδου) διαχείρισης απορριμμάτων.

Τυπικά, η Περιφέρεια υποστηρίζει ότι με την αεροφωτογράφηση κάθε παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων θα γίνεται πλέον αντιληπτή με σύγκριση προγενέστερων και τωρινών φωτογραφιών. Ταυτόχρονα, καλεί για αποκατάσταση των ΧΑΔΑ (μόνο 5 από τους 35 ΧΑΔΑ της Αττικής έχουν αποκατασταθεί). Ομως, πέραν αυτών των εύηχων ενεργειών, θυμίζουμε ότι ο περιφερειάρχης, Γ. Σγουρός, έχει ταχθεί υπέρ της χρήσης «πολλαπλών μεθόδων διαχείρισης» με συμμετοχή δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Οπως έχουν έγκαιρα υπογραμμίσει οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, στο πρόβλημα της ορθολογικής διαχείρισης των αποβλήτων, ολοκληρωτική και μακροπρόθεσμη λύση (με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα) μπορεί να δοθεί μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, με λαϊκή εξουσία και οικονομία. Και τώρα, άμεσα, το μαζικό λαϊκό κίνημα μπορεί και πρέπει να παλέψει για ένα νέο εθνικό σχεδιασμό για τα σκουπίδια εκτελούμενο από έναν ενιαίο δημόσιο φορέα με γνώμονα αποκλειστικά την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Σήμερα, με τα μέτρα που προωθούνται, η κατάσταση οδεύει πάλι σε αδιέξοδο, διαιωνίζεται η διοχέτευση του 85% των απορριμμάτων Αττικής για άλλα 30 χρόνια στο βεβαρημένο Θριάσιο και τη Δυτική Αθήνα. Ο λαός μπορεί και πρέπει να παλέψει ώστε να κλείσει άμεσα η χωματερή Φυλής - Λιοσίων, να ξεκινήσει απορρύπανση του Θριασίου, να αναζητηθούν χώροι διαχείρισης και εκτός Αττικής, να διαμορφωθεί νέος εθνικός σχεδιασμός που να υλοποιηθεί αποκλειστικά από το κράτος, όχι κοστοβόρα και καρκινογόνα καύση, με Χώρους Υγειονομικής Ταφής και διαλογή στην πηγή, με πλεονεκτούσα μέθοδο επεξεργασίας τη μηχανική ανακύκλωση και κομποστοποίηση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ