Τρίτη 1 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ετοιμα να ορμήξουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα

Υποσχέσεις γρήγορου, εύκολου και μεγάλου πλουτισμού στα ξένα και ντόπια ενεργειακά συμφέροντα από την κυβέρνηση

«Χορός» δισεκατομμυρίων στήνεται στον τομέα της ενέργειας και οι οργανωτές του, κυβέρνηση και επιχειρηματίες, συζήτησαν χτες τις ...λεπτομέρειες σε ημερίδα με τίτλο «Επενδύσεις στην ενέργεια και αειφόρος ανάπτυξη». Ηλεκτροπαραγωγή, δίκτυα, ιδιωτικοποιήσεις, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ενεργειακοί αγωγοί και συνδέσεις, ηλεκτροκίνηση, αλλά και πολλές νέες επιβαρύνσεις για τα λαϊκά νοικοκυριά διαμορφώνουν το παζλ της ενεργειακής λεηλασίας του τόπου από ξένους και ντόπιους «σωτήρες», στο φόντο των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που προωθεί η πολιτική κυβέρνησης - τρόικας και συνοδοιπόρων κομμάτων.

Ενδεικτική και αναμενόμενη ήταν η κοινή θέση ΔΕΗ και άλλων ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών για την «απελευθέρωση» των τιμολογίων, σε συνδυασμό με την εξέλιξή τους σε «κοστοβαρή», ώστε να αντανακλούν όλα τα «κόστη».

Τα βασικά στοιχεία έθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου, με το εξής τρίπτυχο: «Απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας, όπου σε λίγους μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η «μεταμόρφωση». Μεταστροφή στις ΑΠΕ, με νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις και εξασφάλιση χρηματοδότησης. Εξοικονόμηση ενέργειας. Την ίδια ώρα που πολλά νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα, πέρα από το χαράτσι με το οποίο το συνέδεσε η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που ο ίδιος ο υπουργός παραδέχτηκε ότι «πίσω από τους αριθμούς» είναι «νοικοκυριά, που στο τέλος του μήνα αναρωτιούνται πώς θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν με τις περικοπές και με τους αυξημένους φόρους», εξύμνησε την «εξοικονόμηση ενέργειας» ως τη δυνατότητα κάθε σπίτι, κάθε επιχείρηση, κάθε δημόσιο κτίριο να χρησιμοποιήσει νέα υλικά που μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας, ενισχύοντας και μια νέα βιομηχανία! Προεξοφλώντας μεγαλύτερη ύφεση το 2012, ανέφερε ως μονόδρομο τη μείωση μισθών και συντάξεων και την αύξηση της φορολογίας για τη μείωση των ελλειμμάτων. Ανέδειξε, επίσης, ως κύριο ζήτημα τη στήριξη των τραπεζών και υποσχέθηκε στο ενεργειακό κεφάλαιο νέο μοντέλο ενεργειακής πολιτικής. Πρόσθεσε ότι αρχές του 2012 θα έχουν ιδιωτικοποιηθεί ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ.

Για «πρωτόγνωρα πεδία επενδυτικών ευκαιριών» έκανε λόγο ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης, προβάλλοντας τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τους υδρογονάνθρακες, τη γεωθερμία, τη βιομάζα, τους αγωγούς, αλλά και την ηλεκτροκίνηση. Μια νέα «φάμπρικα» υπερκερδών από αυτοκινητοβιομηχανίες και ενεργειακούς κολοσσούς, που θα εκτινάξει τις ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα για τις μεταφορές (ενώ τα νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν με αντικίνητρα κατανάλωσης για την «εξοικονόμηση»).

Ο πρόεδρος των Εμποροβιομηχάνων της Αθήνας Κ. Μίχαλος, που «εξεγείρεται» κάθε τόσο για τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, την ξεπέρασε σε αξιώσεις υπέρ του μεγάλου ενεργειακού κεφαλαίου, με φορολογικά, χωροταξικά και άλλα κίνητρα, επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων κλπ.

Μεταξύ των ομιλητών στην ημερίδα ήταν και ο πρέσβης του Ισραήλ Α. Μέκελ, που εκδήλωσε ενδιαφέρον για συνεργασία με την Ελλάδα στον τομέα της μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ