Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζονται οι επιθέσεις στο βόρειο Ιράκ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Συνεχίζονται οι ευρείες πολεμικές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στο βόρειο Ιράκ και τη νοτιοανατολική Τουρκία, με στόχο -όπως αναφέρεται- το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και Κούρδους «αντάρτες». Η Τουρκία διεξήγαγε και χτες επιθέσεις στο βόρειο Ιράκ, με αεροσκάφη, μαχητικά ελικόπτερα και χερσαίες δυνάμεις, στα οποία επιχειρούν περισσότεροι από 10.000 στρατιώτες, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απείλησε ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι «το πρώτο βήμα εναντίον των Κούρδων ανταρτών». Οι επιθέσεις της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ πραγματοποιούνται μετά από επιθέσεις - την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το ΡΚΚ - στη νοτιοανατολική Τουρκία, που είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 24 Τούρκοι στρατιώτες, ενώ δε διευκρινίζεται προς το παρόν πόσες είναι οι απώλειες από την πλευρά των Κούρδων στο Ιράκ.

Στο πλευρό της Τουρκίας τάσσεται τόσο η κυβέρνηση του Ιράκ, όσο και ο πρόεδρος του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, αναφέροντας ότι η χώρα «δε θα αποτελέσει καταφύγιο για οποιαδήποτε ξένη ένοπλη και τρομοκρατική ομάδα», ενώ το βόρειο Ιράκ δεσμεύεται να «εξασφαλίσει τα σύνορα».

Χτες πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τουρκία και είχε συνάντηση με τον Ρ. Ερντογάν, ο Νερτζιβάν Μπαρζανί, αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος του Ιρακινού Κουρδιστάν, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στην Τουρκία και προαναγγέλλοντας επίσκεψη του Μασούντ Μπαρζανί, προέδρου της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ