Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ_ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Επίθεση ΝΑΤΟικών και Σέρβων διαδηλωτών

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ._ Συγκρούσεις σημειώθηκαν νωρίς χτες το πρωί σε οδόφραγμα Σέρβων διαδηλωτών που αντιτίθενται στην ανάπτυξη Κοσσοβάρων Αλβανών τελωνειακών και αστυνομικών σε φυλάκια ελέγχου και τελωνειακούς σταθμούς στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο κοντά στα διοικητικά όρια με τη Σερβία.

ΝΑΤΟικοί στρατιώτες της δύναμης KFOR έριξαν, μεταξύ άλλων, βροχή δακρυγόνων κατά των δεκάδων Σέρβων διαδηλωτών που ήταν συγκεντρωμένοι σε μπλόκο κοντά στο χωριό Γιανγκντζένιτσα προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον 22 αμάχων οι οποίοι διακομίστηκαν σε κέντρο υγείας του Ζούμπιν Πότοκ. Παρά τα επεισόδια, δεκάδες Σέρβοι της περιοχής άρχισαν - ώρες μετά - να συρρέουν στο οδόφραγμα της Γιανγκντζένιτσα πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία με την πλάτη στραμμένη στους ΝΑΤΟικούς στρατιώτες, εκφράζοντας την απόφασή τους να παραμείνουν στην περιοχή «τουλάχιστον για ένα μήνα», παρά τις ΝΑΤΟικές απειλές και τις τρομοκρατικές πτήσεις μη επανδρωμένων ΝΑΤΟικών αεροσκαφών πάνω από τα κεφάλια τους...

Αργότερα, εκπρόσωποι των αποστολών του ΝΑΤΟ (ΚFOR) και της ΕΕ (EULEX) στο Κοσσυφοπέδιο είπαν πως διέλυσαν ορισμένα μπλόκα στην περιοχή Μπρίνιακ.

Το ίδιο 24ωρο ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς ζήτησε από τις αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο «να σεβαστούν και να τηρήσουν» την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο και να επιτρέψουν στους Σέρβους τις ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, έπειτα από συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον Φιλανδό υπουργό Εξωτερικών Ερκι Τουομιόγια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ