Τρίτη 11 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ - ΠΑΙΔΕΙΑ
Προς νέο γύρο πανεθνικών κινητοποιήσεων

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Πανεθνικές κινητοποιήσεις για τις 18 και 19 Οκτωβρίου για μία «δωρεάν δημόσια και ποιοτική Παιδεία» ανακοίνωσε η Γενική Συνομοσπονδία Φοιτητών της Χιλής - CONFECH μετά από εννιά ώρες συνεδρίαση των εκπροσώπων των 25 Πανεπιστημίων της Χιλής που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην πόλη Βαλδίβια.

Στις 48ωρες κινητοποιήσεις ανακοίνωσαν ήδη ότι θα συμμετάσχουν οι μαθητικές ενώσεις, η Ενωση Πανεπιστημιακών και η Συνομοσπονδία Εργαζομένων (CUT). Παράλληλα, οι φοιτητές απέρριψαν την έκκληση του αντιδραστικού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα για επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου, διάλογος που κατέρρευσε την προηγούμενη Τετάρτη. «Την ευθύνη για τη διακοπή του διαλόγου φέρει ακέραια η κυβέρνηση», δηλώνουν οι εκπρόσωποι των φοιτητών, σημειώνοντας ότι η πρόταση που κόμισε ο υπουργός Παιδείας Φελίπε Μπούλνες αποτελούσε μια ελαφρώς βελτιωμένη εκδοχή της προ τριμήνου πρότασης - όσον αφορά την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία - που είχε απορριφθεί. Εξάλλου, το πολιτικό σκηνικό έχει διαφοροποιηθεί, εξαιτίας του νόμου που προωθεί η κυβέρνηση για την ποινικοποίηση των αγώνων, των διαδηλώσεων και των καταλήψεων. Νομοσχέδιο που υπονόμευσε το διάλογο σε συνδυασμό με τις διαφωνίες τους, όσον αφορά την πρόταση της κυβέρνησης που δε διασφαλίζει το δημόσιο και ποιοτικό χαρακτήρα της Παιδείας, που συνιστά το βασικό αίτημα του κινήματος, το οποίο οδεύει προς έξι μήνες κινητοποιήσεων.

Την ίδια στιγμή, για μια ακόμη φορά, η καταστολή ήταν η απάντηση της κυβέρνησης στις κινητοποιήσεις με δεκάδες τραυματίες και περισσότερες από 120 συλλήψεις.

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένονται τα αποτέλεσμα του μη συμβουλευτικού δημοψηφίσματος που διενεργήθηκε εκ μέρους φοιτητών, μαθητών, συνδικάτων και λαϊκών οργανώσεων το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με το δίκτυο Πρένσα Λατίνα, πήραν μέρος σχεδόν μισό εκατομμύριο, ενώ σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία το 95% στηρίζει το αίτημα για «δημόσια δωρεάν και ποιοτική Παιδεία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ