ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-
Σε περαιτέρω διεύρυνση των κυρώσεων κατά της Συρίας προσανατολίζεται η ΕΕ, σύμφωνα με την τελευταία σχετική ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών, στην οποία χαιρετίζεται η «σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου» της αντιπολίτευσης, καταδικάζεται η καταστολή των διαδηλώσεων και καλείται ο Σύρος Πρόεδρος «να εγκαταλείψει την εξουσία». Παρά το ότι οι Βρυξέλλες ανοιχτά δήλωναν ότι θα επιδιώξουν «να αποκτήσουν περισσότερες επαφές με το αντιπολιτευόμενο Συμβούλιο», η ανακοίνωση δεν το αναγνωρίζει ως εκπρόσωπο του συριακού λαού.
Οσο για το ίδιο το... Συμβούλιο, ορισμένα μέλη του συναντήθηκαν, εκ νέου, στη Σουηδία, όπου ανακοινώθηκε ότι «εκπονήθηκε και ένα σχέδιο δημοκρατικής μετάβασης της χώρας», χωρίς, όμως, να δοθεί τίποτε συγκεκριμένο στη δημοσιότητα. Επίσης, αν και ορισμένοι που εμφανίζονται ως εκπρόσωποί του, όπως πχ ο Γκάεντ αλ Χάσμι, δηλώνουν ενάντιοι στην προοπτική οποιασδήποτε στρατιωτικής επέμβασης, ο Σύρος συνταγματάρχης Ριάντ αλ Ασάαντ, που έχει λιποτακτήσει από το καλοκαίρι και έχει βρει καταφύγιο στην Τουρκία, δήλωνε στη «Χουριέτ» ότι «η στρατιωτική βοήθεια, όχι επέμβαση, θα επιτάχυνε την ανατροπή Ασαντ».
Της στάσης του υπεραμύνθηκε και ο Σύρος Πρόεδρος, ο οποίος, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Sana», δήλωσε ότι «οι μεταρρυθμίσεις είχαν αρχίσει και οι ξένες επεμβάσεις τις έχουν παγώσει». Ο Ασαντ επανέλαβε ότι θα τις εφαρμόσει μόλις διασφαλίσει τη «σταθερότητα και την τάξη». Με τον Ασαντ συναντήθηκε για να εκφράσει την αντίθεσή της με τις ξένες πιέσεις και το ενδεχόμενο παρέμβασης, αντιπροσωπεία από τις Βενεζουέλα, Κούβα, Βολιβία, Ισημερινό, Νικαράγουα.
Με «σκληρά μέτρα» απείλησε «οποιαδήποτε χώρα αναγνωρίσει το Εθνικό Συμβούλιο» ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ Μουάλεμ, ενώ ο μεγάλος μουφτής της Συρίας (διορισμένος από τον Ασαντ), σε εκδήλωση στη μνήμη του γιου του, που δολοφονήθηκε από αγνώστους την περασμένη εβδομάδα, απείλησε με «επιθέσεις αυτοκτονίας οποιονδήποτε αποτολμήσει επίθεση κατά της Συρίας».
Παράλληλα με όλα αυτά, σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται, όλες τις τελευταίες ημέρες, στην ευρύτερη περιοχή της Χομς, μεταξύ ενόπλων ομάδων, οι οποίες, κατά τη Δαμασκό, είναι «συγκρούσεις στρατού και συμμοριών» και κατά την αντιπολίτευση «συγκρούσεις στρατού και λιποτακτών». Τα τελευταία 24ωρα φέρονται να έχουν σκοτωθεί σε αυτές τις συγκρούσεις 31 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 17 στρατιώτες.