Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζητά ακύρωση απόφασης για την «Ελληνικός Χρυσός»

Την ακύρωση απόφασης της Κομισιόν, η οποία ζητούσε από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» να καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο πάνω από 15 εκατ. ευρώ, ζητά η ελληνική κυβέρνηση με προσφυγή της στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ! Τον περασμένο Φλεβάρη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι τα μεταλλεία Κασσάνδρας, που παραχωρήθηκαν στην «Ελληνικός Χρυσός» το 2003 για 11 εκατ. ευρώ, υποτιμήθηκαν κατά 14 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία απαλλάχθηκε και από τους φόρους της συναλλαγής. Επιπρόσθετα, δεν είχε γίνει καμιά αποτίμηση της αξίας τους και δεν προκηρύχθηκε ανοιχτός διαγωνισμός. Στη βάση αυτών, το ποσό των 14 εκατ. ευρώ κρίθηκε κρατική ενίσχυση που υπερβαίνει τους κανονισμούς της ΕΕ. Στο ποσό προστέθηκαν ακόμη 1,43 εκατ. ευρώ για τους φόρους της συναλλαγής και ζητήθηκε η καταβολή στο ελληνικό δημόσιο 15,3 εκατ. ευρώ εκτός των τόκων.

Για την Κομισιόν ίσως ήταν ένα θέμα «υγιούς ανταγωνισμού», ωστόσο η απόφασή της ανέδειξε ένα ακόμη περιστατικό της ληστείας του ορυκτού πλούτου από τους κεφαλαιοκράτες με τη συνεργασία των κυβερνήσεων του δικομματισμού.

Στη σχετική ανακοίνωση του Δικαστηρίου περιλαμβάνονται οι ισχυρισμοί των ελληνικών αρχών, ότι «το μέτρο αποσκοπούσε στην εξεύρεση ιδιοκτήτη πρόθυμου να διατηρήσει σε λειτουργία τα μεταλλεία, ώστε να προστατευτούν η απασχόληση και το περιβάλλον. Επίσης, η "Ελληνικός Χρυσός" απαλλάχθηκε από την καταβολή οιουδήποτε φόρου, μέτρο που αποσκοπούσε στη δημιουργία κινήτρου για υποψήφιους αγοραστές διότι η αξία των Μεταλλείων ήταν αρνητική».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ