Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2012
Σχέδιο λεηλασίας των λαϊκών στρωμάτων

Η κυβέρνηση κλιμακώνει την επιθετικότητά της ενάντια στους εργαζόμενους κατάγγειλε ο Ν. Καραθανασόπουλος στη Βουλή

Για προϋπολογισμό κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης, που μεταφέρει δυσβάσταχτα βάρη στη λαϊκή οικογένεια και προνόμια στο κεφάλαιο μίλησε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, στο ξεκίνημα της συζήτησης για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012.

«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο μας παρουσίασε η κυβέρνηση και του οποίου ενδεχόμενα τα μεγέθη να αναθεωρηθούν τα επόμενα 24ωρα, δεν λέμε τον επόμενο μήνα ή το 2012, συνεχίζει και κλιμακώνει ακόμη περισσότερο τη βάρβαρη και αντιλαϊκή επίθεση», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Ν. Καραθανασόπουλος. Οπως είπε, τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού «εξυπηρετούν συνδυαστικά τους δύο βασικούς στόχους, δηλαδή αφενός μεν να φορτώσουν τα βάρη της δημοσιονομικής εξυγίανσης στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας και αφετέρου να διαμορφώσουν ακόμη πιο ευνοϊκό περιβάλλον, για να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα και να ενισχυθεί περαιτέρω η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων».

Αναφερόμενος στην πρόβλεψη περί πρόσθετων μέτρων, σημείωσε ότι «είναι απροσδιόριστου ύψους, θα κληθούν ακόμη μια φορά να τα πληρώσουν αποκλειστικά τα λαϊκά στρώματα. Πρόκειται, δηλαδή, για μέτρα και μεγέθη που θα αποδειχθούν προσωρινά, εξαιτίας του βαθέματος της κρίσης όχι της ανικανότητας της πρόβλεψης».

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα που αναδεικνύουν τον ταξικό χαρακτήρα του προϋπολογισμού. Οπως χαρακτηριστικά είπε «τα έσοδα από τα φυσικά πρόσωπα παρουσιάζουν 27,5% αύξηση από τα έσοδα του 2011, που προβλέπονται για το 2012. "Φωτιά και τσεκούρι", δηλαδή, στη λαϊκή οικογένεια, μέσα από τη μείωση του αφορολόγητου στις 5.000, μέσα από τη μείωση των διαφόρων δαπανών που είναι αφορολόγητες, την κατάργηση των δαπανών που ενισχύουν, μέσα από μια σειρά άλλα παρεπόμενα μέτρα. Την ίδια στιγμή, εσείς που είστε δίκαιοι, για τους φόρους νομικών προσώπων κάνετε μείωση των εσόδων 22%. Αύξηση 28% για τη λαϊκή οικογένεια, μείωση 22% για τους κεφαλαιοκράτες. Δηλαδή, η πρόβλεψη είναι ότι θα πληρώσουν 2,1 δισ. για το 2012, που μπορεί να αποδειχτεί και πολύ αισιόδοξη. Στο σύνολο των 55 δισεκατομμυρίων που είναι τα έσοδα, τα νομικά πρόσωπα θα δώσουν μόνο το 2,1 δισ., δηλαδή, σταγόνα στον ωκεανό». Παράλληλα, πρόσθεσε πως «οι αποδοχές μειώνονται ακόμα περισσότερο. Θα χάσουν 1,3 δισ. οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι του δημόσιου τομέα σε σχέση με το 2011, με βάση τις σημερινές προβλέψεις, ακόμη περισσότερο ως αποτέλεσμα της εφεδρείας, των απολύσεων δηλαδή, της επιβολής του ενιαίου μισθολογίου. Οι δαπάνες προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα κατακρεουργηθούν ακόμα περισσότερο. Στο ΙΚΑ η μείωση θα είναι 42%». Ειδικά για το θέμα των τόκων ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι «οι δαπάνες για τους τόκους και όχι συνολικά για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, θα φτάσουν όσο η μισθοδοσία και οι συντάξιμες αποδοχές». Τέλος, σχολιάζοντας τις κυβερνητικές θριαμβολογίες περί πρωτογενούς πλεονάσματος το 2012 είπε πως «είναι στόχος εχθρικός για το λαό. Πρωτογενή πλεονάσματα είχαμε και τα προηγούμενα χρόνια, από το 2000 έως 2007 είχαμε πρωτογενή πλεονάσματα. Και λοιπόν, τι έγινε; Θωράκισε την οικονομία; Μείωσε το χρέος; Απέτρεψε από την κρίση; Οχι. Αρα, το πρωτογενές πλεόνασμα το θέλετε για να έχετε περισσότερα χρήματα στον "κρατικό κορβανά", για να τα δώσετε στους κεφαλαιοκράτες, να ενισχύσετε και να στηρίξετε τη δραστηριότητά τους».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής του Σ. Μαργέλης υποστήριξε πως «οι νέες παρεμβάσεις που προβλέπει το προσχέδιο προβλέπουν καθαρή απόδοση 5 δισ.» και πως «αν οι αποφάσεις δεν εφαρμοστούν η βιωσιμότητα της οικονομίας μας και της πορείας μας θα δοκιμαστεί σοβαρά». «Η δική μας πρόταση έχει καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Μουσουρούλης, αναφερόμενος στην εφεδρεία δημοσίων υπαλλήλων, δίνοντας έτσι και το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής της ΝΔ που δεν αμφισβητεί τους στόχους του προϋπολογισμού. Εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ., ο Μ. Βορίδης υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση με το προσχέδιο συνομολογεί ότι δεν έχει απάντηση στην κρίση». Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης ανέφερε ότι «ο προϋπολογισμός είναι στον αέρα, κουρελόχαρτο για τα σκουπίδια».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ