Σάββατο 1 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΒΟ
ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - εργοδοσία «έδωσαν» μαζί τη λίστα εφεδρείας!

Συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσουν την αντισυνταγματικότητα του νόμου για την εργασιακή εφεδρεία πραγματοποίησαν χτες το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η ΕΔΟΘ, δείχνοντας ουσιαστικά το δρόμο των δικαστικών προσφυγών, ως εναλλακτική λύση «απόκρουσης» του μέτρου.

Την ίδια ώρα, οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στην ΕΛΒΟ, συμφώνησαν με τη διοίκηση στη λίστα των εργαζομένων που θα βγουν σε εφεδρεία. Επιβεβαίωσαν έτσι τον πραγματικό τους ρόλο, αυτόν του «Δούρειου ίππου» για την επέλαση της βαρβαρότητας, που φέρνουν κυβέρνηση, κεφάλαιο και ΕΕ και το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στη διάρκεια της συνέντευξης του ΕΚΘ, ο καθηγητής εργατικού δικαίου Α. Καζάκος, σημείωσε ότι η εργασιακή εφεδρεία «είναι απολύσεις με φερετζέ». Πρόσθεσε πως δεν τηρούνται οι εγγυήσεις του δικαίου, καθώς πρόκειται για ομαδικές απολύσεις για τις οποίες απαιτείται προηγούμενη διαβούλευση. Και σημείωσε πως οι απολύσεις είναι έκθετες σε προσβολές, οπότε ανοίγει ένας δρόμος δικαστικής προστασίας.

Οι εκπρόσωποι της συμβιβασμένης πλειοψηφίας στο ΕΚΘ και την ΕΔΟΘ, δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα με δυναμικές κινητοποιήσεις και διαβουλεύσεις και ανέφεραν ότι η δικαστική προσφυγή θα είναι το έσχατο μέσο που θα χρησιμοποιήσουν. Σ' αυτή τη γραμμή των διαβουλεύσεων, οι εκπρόσωποί τους στο ΔΣ της ΕΛΒΟ, στη Θεσσαλονίκη, τις προηγούμενες μέρες κάθισαν στο τραπέζι του διαλόγου με τη διοίκηση και αποφάσισαν τη λίστα όσων θα βγουν σε εργασιακή εφεδρεία, αποδεχόμενοι και νομιμοποιώντας τις απολύσεις. Από την ΕΛΒΟ, όπου απασχολούνται 430 εργαζόμενοι, προβλέπεται να φύγουν 43 εργαζόμενοι. Η διοίκηση του Σωματείου με τη διοίκηση της επιχείρησης συμφώνησαν καταρχήν για 30 εργαζόμενους που μέχρι τις 31/12/2011 μπορούν να βγουν στη σύνταξη. Στην πραγματικότητα όμως άνοιξαν το δρόμο της αποδοχής των απολύσεων.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org