Σάββατο 1 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Πρακτικές εγκλωβισμού των απλήρωτων εργατών

«Είμαστε όλοι μια οικογένεια», «μας γνωρίζετε χρόνια», «είμαστε στο ίδιο καράβι»... Αυτά και άλλα τέτοια επιχειρήματα ιδεολογικού πειθαναγκασμού των εργατών, για να αποδεχτούν ότι τα συμφέροντα του κεφαλαίου είναι και δικά τους, επιστράτευσε η εργοδοσία της «Spider» στα Γιάννενα, στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στην απλήρωτη εργασία.

Η εργοδοσία της μεταλλουργικής αυτής βιομηχανίας - εισηγμένης στο Χρηματιστήριο, με θυγατρικές εταιρείες σε Ελλάδα και εξωτερικό - ζήτησε «φιλότιμο» από τους απλήρωτους έως και 3 μήνες εργάτες. Δεν είναι βέβαια ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που η εργοδοσία στην παραπάνω επιχείρηση - και όχι μόνο - προσπαθεί να πείσει και σήμερα σε συνθήκες κρίσης ακόμη περισσότερο για τον κοινό στόχο εργατών και κεφαλαίου.

Χείρα βοηθείας στην ταξική αυτή συνεργασία δίνει η πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου Μετάλλου (ΝΑΡ). Στις κινητοποιήσεις που έγιναν πριν το καλοκαίρι προσανατόλισε τους εργαζόμενους στην ελεημοσύνη της εργοδοσίας, προβάλλοντας ως λύση τη χορήγηση δανείου σε αυτήν... Στη χτεσινή κινητοποίηση συμφώνησε μαζί της για την καταβολή ενός μήνα (Ιούλη) σε δόσεις και όχι ενιαία για όλους τους εργαζόμενους, όταν η εργοδοσία ξεκαθάρισε ότι παγιώνεται για το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι να ξεπεραστούν οι δυσκολίες η απλήρωτη εργασία για δυο μήνες. Ετσι εξηγείται και η απαίτηση της εργοδοσίας να αποχωρήσει το ΠΑΜΕ από τις συνομιλίες (οι ταξικές δυνάμεις για δυο μέρες Πέμπτη και Παρασκευή έδιναν τη μάχη της περιφρούρησης από το πρωί εκφράζοντας την έμπρακτη συμπαράσταση και στήριξη στο δίκαιο αγώνα ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία).


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org