Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΣΕΒΕΕ
Επιβάλλει τετραήμερο στο ΚΕΚ

Κόβουν μισθούς από τους εργαζόμενους για να προστατέψουν τη «φάμπρικα» των προγραμμάτων

Εκ περιτροπής απασχόληση με μεταβαλλόμενο τετραήμερο και ανάλογη μείωση αποδοχών, αξιώνει η διοίκηση του ΚΕΚ της ΓΣΕΒΕΕ από τους εργαζόμενους, στους οποίους δόθηκε διορία μέχρι την Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, να υπογράψουν το σχετικό «ιδιωτικό συμφωνητικό τροποποίησης σύμβασης εξαρτημένης εργασίας». Είχε προηγηθεί μείωση μισθών στις αρχές του χρόνου, αλλά έπεται και νέα, για ορισμένους εργαζόμενους.

Οι ανακοινώσεις της διοίκησης έγιναν την περασμένη Τρίτη, όπου οι περίπου 25 εργαζόμενοι του κεντρικού γραφείου της Αθήνας κλήθηκαν να «διαβουλευτούν» για την «αναδιάρθρωση της λειτουργίας του ΚΕΚ και τις εργασιακές σχέσεις». Αναμένεται ή έχει ήδη αρχίσει, η «διαβούλευση» να επεκταθεί και στους εργαζόμενους των 5 παραρτημάτων του ΚΕΚ, σε Πάτρα, Γιάννενα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Λάρισα.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρίτη έγινε και μια «ιδιαίτερη» συζήτηση με τις καθαρίστριες στο ΚΕΚ, από τις οποίες ζητήθηκε να έρχονται 5 μέρες για δουλειά, αλλά με 4ωρο, αντί για το 8ωρο που εργάζονται τώρα!

Στο ιδιωτικό συμφωνητικό σημειώνεται ακόμη, ότι «ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης και σε συμφωνία με τον εργαζόμενο, ο εργοδότης δύναται να μεταβάλλει τις ημέρες εργασίας», επιβάλλοντας ουσιαστικά ένα καθεστώς όπου οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν όποτε θέλει το αφεντικό.

Μ' αυτή την πρόκληση προς τους εργαζόμενους, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ απαντά καταφατικά στην ουσία και στο πνεύμα της αντεργατικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση, ενώ ρίχνει στα σκουπίδια τις - όποιες - αναφορές της μέχρι σήμερα για τη δύσκολη θέση των εργαζομένων - πελατών των μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων.

Την ίδια περίοδο που οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τη λυσσαλέα φορολογική επίθεση, τη μείωση των κοινωνικών παροχών, την ουσιαστική μείωση του εισοδήματός τους, την ανατροπή εργασιακών σχέσεων και αμοιβών, οι εκβιαστικές αξιώσεις της διοίκησης του ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ έρχονται να προσθέσουν νέα βάρη στις οικογένειες των υπαλλήλων του ΚΕΚ, καθιστώντας και τις συλλογικές συμβάσεις «λάστιχο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ σταθερά μακριά από τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων(2020-01-17 00:00:00.0)
Απλήρωτοι από το Νοέμβρη, προχώρησαν σ' επίσχεση εργασίας(2015-02-17 00:00:00.0)
Ζητάει από τους εργάτες να αποδεχτούν την απλήρωτη δουλειά(2013-06-22 00:00:00.0)
Προσωρινή αναστολή(2012-07-27 00:00:00.0)
Ερευνα για τις προτιμήσεις των μικρών επιχειρήσεων(2012-01-27 00:00:00.0)
Επιτακτική η ανάγκη αγωνιστικής συσπείρωσης(2005-09-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ