Σε μια περίοδο έντασης των προβλημάτων των εργαζομένων του κλάδου, με κυρίαρχα στοιχεία την ανασφάλιστη εργασία, το ιδιαίτερα «ελαστικό» ωράριο εργασίας, την υποαπασχόληση και την επικόλληση μειωμένου αριθμού ενσήμων, θα πραγματοποιηθεί το 36ο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού, που ξεκινάει την Τρίτη 6 του Φλεβάρη και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 8του μήνα. Σημαντική αναμένεται στο Συνέδριο η παρέμβαση της ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων, που προτείνει την αντεπίθεση των εργαζομένων, όχι μόνο για την προστασία των κατακτήσεών τους, αλλά και τη διεύρυνσή τους.
Η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους του κλάδου έχει γίνει καθεστώς, που οι ξενοδόχοι το επιβάλλουν με τη στήριξη της κυβέρνησης. Ενδεικτικό δείγμα αυτής της στήριξης είναι και η άνθηση της «ενοικίασης» εργαζομένων, της νέας μορφής στυγνής εκμετάλλευσης που προωθούν εργοδότες και κυβέρνηση. Εκτός αυτών, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους, έχουν να αντιμετωπίσουν μια επιπλέον πρόκληση: Αυτή των αντιδραστικών ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση, που σύντομα θα ξεκινήσει από την κυβέρνηση.
Καίριο χτύπημα και για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους ήταν και η ψήφιση του αντεργατικού νόμου 2874/2000, ο οποίος «νομιμοποίησε» πολλές από τις αυθαιρεσίες των ξενοδόχων, μέσα από την παραπέρα ενίσχυση της μερικής απασχόλησης και τη λεγόμενη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», δηλαδή τα 11ωρα και 12ωρα, χωρίς υπερωρίες.
Τα «όπλα» των εργοδοτών είναι η τρομοκρατία, αλλά και η «εργασιακή ειρήνη», ο συμβιβασμός, η συναίνεση, που αποσπούν εύκολα από την πλειοψηφία στη διοίκηση της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού. Μια πλειοψηφία που τα χρόνια από το προηγούμενο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο, το 1998, μέχρι και σήμερα αντιμετώπισε τα προβλήματα κατά το πρότυπο της ΓΣΕΕ. Με τους εργαζόμενους στην αδράνεια, με έμφαση στον «κοινωνικό διάλογο» και γενικά σαφή έλλειψη διάθεσης για σύγκρουση με την εργοδοτική ασυδοσία και την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.
Μάλιστα, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας θεωρεί επίτευγμα την «εργασιακή ειρήνη» και ικανό λόγο για να μη συντονίσει τα σωματεία του κλάδου σε αγωνιστική κατεύθυνση, επικαλούμενη επιπλέον το πρόσχημα ότι «δεν ακολουθούν οι εργαζόμενοι».
Στον αντίποδα όλων αυτών βρίσκεται η παράταξη της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ), που όλα αυτά τα χρόνια με τα στελέχη που διαθέτει επιχειρεί να ταρακουνήσει τα «λιμνάζοντα» νερά της Ομοσπονδίας. Βασικές θέσεις της ΔΑΣ είναι: Η μείωση του εργάσιμου χρόνου με 35ωρο - 5θημερο - 7ωρο. Ουσιαστικές αυξήσεις που να παίρνουν υπόψη τις διευρυμένες σύγχρονες ανάγκες. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά πέντε χρόνια. Απαγόρευση των απολύσεων. Πλήρη και σταθερή απασχόληση για όλους.
Στα πλαίσια αυτά, τονίζει την ανάγκη για ταξική κατεύθυνση της Ομοσπονδίας, αγωνιστική συσπείρωση των εργαζομένων του κλάδου με τους εργαζόμενους άλλων κλάδων, κινητοποίηση του κλάδου απέναντι στην ασυδοσία των εργοδοτών και της κυβέρνησης.