Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Νέο» μοντέλο, παλιά «συνταγή»

Το «αναπτυξιακό» πόνημα που πλασάρουν ο ΣΕΒ και οι τραπεζίτες με τίτλο «Η Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά», περιγράφει ένα εφιαλτικό μέλλον για τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμπορους, τους φτωχούς αγρότες. Η μελέτη βροντοφωνάζει ότι «νόμος είναι το δίκιο του πλουτοκράτη». Τα μέτρα που αξιώνει ακυρώνουν στην πράξη, αλλά και διασύρουν με τη λογική τους, το δικαίωμα του εργαζόμενου λαού για αξιοπρεπή εργασία, μεροκάματο, περίθαλψη, κοινωνική πρόνοια, μόρφωση, σύνταξη. Τα μέτρα αυτά έρχονται να συμπληρώσουν το αντιλαϊκό περιεχόμενο των μνημονίων, πηγαίνοντας πέρα από αυτό, ενώ η μελέτη στηρίζει την εφαρμογή όσων μέτρων έχουν θεσπιστεί ή εξαγγελθεί ήδη. Ταυτόχρονα, επισημαίνει στην κυβέρνηση - αλλά και στην κάθε κυβέρνηση των επόμενων χρόνων - πού ακριβώς θέλουν οι πλουτοκράτες να διοχετευθούν οι δημόσιοι πόροι και πώς. Ποιοι είναι οι κλάδοι που οι μεγαλοεπιχειρηματίες και τα μονοπώλια κρίνουν ότι θα πετύχουν τη βέλτιστη κερδοφορία στην επόμενη 10ετία. Ορίζουν έτσι και τα κριτήρια της «ανάπτυξης».

Από όλα αυτά προκύπτει, για μια ακόμη φορά, ότι η «ανάπτυξη» των κεφαλαιοκρατών είναι εχθρική, προς μια ανάπτυξη υπέρ του λαού. Στην πρώτη περίπτωση κριτήριο είναι το μέγιστο κέρδος, στη δεύτερη είναι οι πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, για την παραγωγική ανάπτυξη με αποκλειστικό γνώμονα τα συμφέροντα του λαού. Για παράδειγμα, η μετατροπή της Ελλάδας σε μια τεράστια «ηλεκτροπαραγωγική μονάδα», με ένα εκτεταμένο δίκτυο μεταφοράς χρηματοδοτημένο αδρά από δημόσιους πόρους, με ενισχύσεις για τις επενδύσεις και με ένα πλαίσιο του ύφους «μπάτε σκύλοι αλέστε», είναι σίγουρα κάτι καλό για τους πλουτοκράτες. Μόνο που δεν υπάρχει κανένας λόγος, το υστέρημα του λαού να στηρίξει τα ενεργειακά επιχειρηματικά σχέδια, που θα υπόσχονται μόνο υπέρογκους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και ελάχιστη απασχόληση.

Η μελέτη των κεφαλαιοκρατών υπόσχεται ανάπτυξη και αύξηση του πλούτου, αλλά η υπόσχεση αφορά την τάξη τους. Υπόσχεται 520.000 νέες θέσεις εργασίας, αλλά «νίπτει τας χείρας» της για το μεροκάματο και τις συνθήκες εργασίας, για τους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες που θα μείνουν στο δρόμο, προκειμένου να περιοριστεί ο... «κατακερματισμός» στο εμπόριο, τη μεταποίηση και την αγροτική παραγωγή. Προβάλλει τον τομέα Υγείας ως έναν απ' αυτούς που θα οδηγήσει στην καπιταλιστική ανάπτυξη, αφού με τους νόμους της κυβέρνησης εμπορευματοποιείται πλήρως. Ο λαός όμως δε θα έχει υπηρεσίες Υγείας αφού θα είναι εξαθλιωμένος και θα αφήνεται να πεθαίνει. Μέχρι και τις ανάγκες της τρίτης ηλικίας θέλουν να εκμεταλλευτούν για να κερδοφορήσουν. Και αξιώνουν περισσότερη μερική απασχόληση, μεγαλύτερη «ευελιξία» και «κινητικότητα», μια νέα «αντίληψη εργασίας», όπου οι συλλογικές συμβάσεις αποτελούν αναπτυξιακό «εμπόδιο» γιατί αυξάνουν το «κόστος εργασίας».

Ο ΣΕΒ προτείνει ένα «νέο μοντέλο ανάπτυξης», αλλά η μυρωδιά του είναι κάτι πολύ παλιού και σάπιου. Μιας περιόδου που ο εργάτης δούλευε μέχρι να πέσει κάτω και η αμοιβή του τον είχε πάντα πεινασμένο. Οι μεγαλοβιομήχανοι προκαλούν διπλά, επειδή καταδικάζουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα στην ακραία φτώχεια. Αλλά, αν και καλοί στους λογαριασμούς, ξέχασαν να υπολογίσουν κάτι. Οσο κι αν συμφωνούν μαζί τους οι φίλοι τους και οι πολιτικοί τους υπηρέτες, σημασία έχει τι θα πράξουν τα θύματά τους. Η απάντηση είναι εύκολη: Ανυπακοή, αντίσταση, ανατροπή και πάλη για μια άλλη εξουσία.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ