Κυριακή 4 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Συναίνεση για την προστασία του «προϊόντος»

Από τους πολιτικούς - αθλητικούς υπηρέτες του συστήματος και τους επιχειρηματίες

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο «οδηγός» (διοργανώτρια αρχή) και οι «επιβάτες» (ΠΑΕ) του «οχήματος» (ποδοσφαιρικό οικοδόμημα) μπορεί - κατά περιόδους - να αλλάζουν. Το ίδιο και επιμέρους «εξαρτήματά» του (νόμοι, κανονισμοί κ.λπ.). Ακόμα και οι συνιδιοκτήτες - συνδιαχειριστές του (επιχειρηματίες, πολιτικοί και αθλητικοί υπηρέτες του συστήματος). Αυτό που δεν αλλάζει ποτέ είναι η ρότα του. Το «όχημα» κινείται πάντα στις ίδιες ράγες (εμπορευματοποίηση).

Ομως, εγγενείς αντιφάσεις, αντιθέσεις και ανταγωνισμοί των συστατικών του προκαλούν πολυεπίπεδα προβλήματα. Τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του «οχήματος». Δε δουλεύει καλά, δεν εξυπηρετεί το σκοπό του, καταρρέει. Είναι η στιγμή που οι «ταγοί» τίθενται σε συναγερμό. Κατανοώντας ότι τα σύμφυτα προβλήματα και διαστρεβλώσεις ξεπέρασαν τα (ελέγξιμα) όρια. Και βάζουν σε κίνδυνο την ίδια την υπόστασή του. Τότε αναλαμβάνουν να το «διορθώσουν» - «εξυγιάνουν». Να το διασώσουν, ώστε να ξαναδείχνει ελκυστικό και να γίνει (γι' αυτούς) αποδοτικό.

Πρόκειται για την επαναλαμβανόμενη ιστορία του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου. Σ' αυτήν εντάσσονται όσα βιώνουμε (και) τον τελευταίο καιρό. Τα αιτιατά - παρά την επίμονη προπαγάνδα - δε δημιουργούνται από παραστρατημένους, δεν αποτελούν εξαιρέσεις. Αλλά φυσικό επόμενο των αιτίων. Είναι απότοκα του συστήματος και των δομών του.

Οι κατά καιρούς προσπάθειες λοιπόν - μέσω τακτικισμών που οι εκάστοτε επικρατούσες συνθήκες επιβάλλουν - αποτελούν απλά «γιατροσόφια», φτιασιδώματα. Με έναν και μοναδικό σκοπό. Τον εξωραϊσμό, τη διάσωση - διατήρηση του στάτους κβο. Ωστε απρόσκοπτα να μεγιστοποιείται η εμπορευματοποίηση, να συνεχίζεται (χωρίς εμπόδια και στρεβλώσεις) η επιχειρηματική δράση.

«Συνεταίροι» επιχειρηματίες και κυβερνώντες


Την Πέμπτη - σε έκτακτο ΔΣ - η Super League εξέλεξε νέο πρόεδρο, τον Απ. Παπουτσάκη (ΠΑΕ Εργοτέλης). Στο πνεύμα της εποχής μίλησε για αλλαγή σελίδας. Αναφερόταν βέβαια στο φαίνεσθαι. Γιατί η αλλαγή προσώπων δεν αλλάζει τις επιδιώξεις των επιχειρηματιών. Φρόντισε άλλωστε να το επιβεβαιώσει πάραυτα τόσο ο ίδιος όσο και ο απερχόμενος πρόεδρος.

Στον απολογισμό του ο Β. Μαρινάκης - μεταξύ άλλων - καυχήθηκε γιατί παρά την κρίση που «οδήγησε χιλιάδες επιχειρήσεις σε κλείσιμο» ο Συνεταιρισμός «κατάφερε να μοιράσει περισσότερα χρήματα στις ΠΑΕ». Ανφέρ από μέρους του βέβαια που δεν αναγνώρισε την καθοριστική συμπαράσταση (και αυτής) της κυβέρνησης, στην επίτευξη του στόχου.

Για την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων είπε: «Φέτος υλοποιήθηκε ο σκοπός για τον οποίο ιδρύθηκε η Λίγκα. Μην ξεχνάμε ότι η συνέργεια με τον τηλεοπτικό επιχειρηματικό κόσμο είναι αυτή που εξασφαλίζει στο ποδόσφαιρο οικονομική ευρωστία και εξάπλωση».

Να θυμίσουμε εδώ ότι η ίδρυση της Super League συνοδεύτηκε από προσχήματα για «νέα εποχή», «άλλα ήθη», «το καλό του αθλήματος και των φιλάθλων» κ.λπ. Κατά την παρουσίαση του Συνεταιρισμού βέβαια στους λόγους δημιουργίας του είχαν αναφερθεί, μεταξύ άλλων, η «ανάδειξη, δημιουργία, προβολή ποδοσφαιρικού "προϊόντος" με προστιθέμενη αξία» και η «αύξηση των συνολικών εσόδων των ομάδων της Α' Εθνικής κατηγορίας». Ενώ ο εκ των συνιδρυτών Γ. Βαρδινογιάννης είχε παραδεχτεί πως «η νέα δομή είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα».

Ο Απ. Παπουτσάκης, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, «φώτισε» τι σημαίνει «εξυγίανση» και ποιος είναι ο στόχος. «Ας μην απαξιώνουμε άλλο αυτό το άθλημα, που για εμάς εδώ σε αυτό το τραπέζι είναι και προϊόν. Οι περισσότεροι εδώ μέσα έχουμε επενδύσει εκατομμύρια και δε νομίζω ότι θέλει κανένας να τα πετάει σε ένα προϊόν απαξιωμένο και υποβαθμισμένο. Μόνο αν είμαστε όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Αλλιώς δεν θα αργήσει η ώρα που θα βάλουμε λουκέτο»... Λίγο αργότερα στη συνδρομητική τηλεόραση ανέφερε: «Είναι κρίμα εμείς οι ίδιοι να απαξιώνουμε το προϊόν μας. Πρέπει να το προστατέψουμε».


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ζητούμενο λοιπόν των επιχειρηματιών είναι η προστασία του «προϊόντος». Για μια στιγμή όμως... Κάπου την έχουμε ξανακούσει αυτή την επιδίωξη. Από ποιον, από ποιον; Μήπως από άλλον επιχειρηματία; Οχι από κάποιον με άλλη ιδιότητα. Από ποιον, από ποιον; Α, μα βέβαια. Από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνο. Ο οποίος (27/7, στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ) παραδέχτηκε πως η επιχειρηματική δράση «είναι η ουσία όλου του πράγματος. Οταν έρχεται ένας επιχειρηματίας και βάζει λεφτά ...οφείλει και η πολιτεία να του προστατεύσει αυτή την επένδυση. Αυτό δεν το βλέπουμε μόνο στο ποδόσφαιρο, το βλέπουμε σε οποιονδήποτε κλάδο. Ερχεται ένας ξενοδόχος π.χ. και κάνει μία επένδυση, η πολιτεία οφείλει και εκεί να υπάρχουν οι κανόνες αυτοί»...

Και επειδή - όπως γράψαμε παραπάνω - ανταγωνισμοί και αντιφάσεις δημιούργησαν σοβαρές εμπλοκές η Super League προσκαλεί σε κοινή συνάντηση όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές (κυβέρνηση, Συνεταιρισμό, ΕΠΟ). «Προκειμένου να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις επί των εκκρεμών θεμάτων, εντός των ορίων του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου», ώστε «να λυθούν τα εκκρεμή ζητήματα» και «να συνεχιστεί ομαλά το Πρωτάθλημα».

Και βέβαια εντελώς... συμπτωματικά η πρώτη ενέργεια του νέου προέδρου της διοργανώτριας ήταν η συνάντηση με την ΟΠΑΠ ΑΕ. Μπορεί (θεωρητικά) η εταιρεία και η κυβέρνηση να έχουν ισχυριστεί δημόσια πως η σύναψη νέας χορηγίας με τη Super League θα εξεταστεί από Οκτώβρη αλλά οι επιχειρηματίες δε «μασάνε». Οπως δήλωσε ο νέος πρόεδρος του Συνεταιρισμού, «πιστεύω πως δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε. Πρέπει και θα βρούμε μια λύση για το θέμα της χορηγίας».

Συνυπηρέτες - συνένοχοι του συστήματος

Στο ίδιο πλαίσιο, διαχείρισης και εξωραϊσμού, εντάσσεται και το «νέο» σχέδιο νόμου για τον αθλητισμό (το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και πήρε το... δρόμο προς τη Βουλή). Ακολουθώντας την πεπατημένη και η παρούσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί με ημίμετρα να περισώσει την κατάσταση. Ωστε να μειώσει τα εμπόδια απρόσκοπτης και μεγαλύτερης εμπορευματοποίησης του ποδοσφαίρου.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Αποπροσανατολίζοντας ταυτόχρονα συνειδητά το λαό. Σε συνέντευξή του («Ράδιο 9») ο Π. Γερουλάνος αιτιολόγησε την «αναβάθμιση» και τον «εκσυγχρονισμό» της παρανομίας και της διαφθοράς, με το γεγονός πως «είναι πολλά περισσότερα τα χρήματα που εμπλέκονται». Ενώ λοιπόν (και) το ΠΑΣΟΚ ξέρει και παραδέχεται πως η αιτία βρίσκεται στην εμπορευματοποίηση, επιχειρεί μερικώς να αντιμετωπίσει τα αιτιατά, αποδίδοντάς τα σε εξαιρέσεις. Και κυρίως να τα αποσυνδέσει από το σύστημα.

Περιμένοντας μάλιστα συναίνεση απ' όλους. «... Θα με λυπήσει ιδιαίτερα αν υπάρχει κάποιο κόμμα το οποίο θα βρει πολιτικό λόγο να αντιπαρατεθεί σε αυτό το οποίο θα φέρουμε. Τι θέλουμε δηλαδή; Να συνεχίσει μία νοσηρή κατάσταση που υπάρχει; Οπως έγινε και με την Παιδεία, έτσι θα 'θελα να δω και με τον Αθλητισμό να υπάρχει μία διάθεση συνεργασίας».

Ο υπουργός Πολιτισμού παίζει βέβαια εκ του ασφαλούς, αφού γνωρίζει πως με τα υπόλοιπα κόμματα - πλην του ΚΚΕ - δεν υπάρχουν σοβαρές διαφορές. Οπως δήλωσε - μετά τη συνάντησή τους - ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Ιωαννίδης, «για τα σημαντικότερα ζητήματα διαπίστωσα ταύτιση απόψεων του υπουργού με τις δικές μας και διάθεση για συνεργασία. Ο Αθλητισμός είναι χώρος στον οποίο δεν έχουν θέση οι κομματικές διαφορές. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για συναίνεση». Την... αμέριστη στήριξη του ΛΑ.Ο.Σ. στις προσπάθειες της κυβέρνησης και την ικανοποίησή του από την πολιτική της (και) στον αθλητισμό εξέφρασε πρόσφατα στη Βουλή ο βουλευτής του Α. Ροντούλης.

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ συχνά - πυκνά παρουσιάζεται σε διαφορετική κατεύθυνση από το ΠΑΣΟΚ. Μόνο που οι διαφορές τους δεν είναι ουσιώδεις. Κείμενο θέσεων (Φλεβάρης 2001) - υπάρχει ακόμα στην ιστοσελίδα του ΣΥΝ: «...Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο όχι μόνο μπορεί να λειτουργήσει σε υγιείς βάσεις (...) και σε γενικότερο κοινωνικό επίπεδο να καταστεί επωφελές». «Αρκεί - όπως υποστηρίζει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - να γίνει "κάθαρση" και εξυγίανση».


Γρηγοριάδης Κώστας

Το ΠΑΣΟΚ τι πρεσβεύει; Εθνικός Αθλητικός Σχεδιασμός (Πολιτικές Θέσεις, Γενάρης 2010): «Επαγγελματικός αθλητισμός: Λειτουργεί με όρους αγοράς - εποπτικός και ρυθμιστικός ο ρόλος του κράτους. Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ): Ελεγχος αγοράς - διασφάλιση υγιούς ανταγωνισμού - Ανεξαρτησία της ΕΕΑ - θεσμικές εγγυήσεις»...

ΚΚΕ: Δεν είναι εμπόρευμα, είναι δικαίωμα

Το ΠΑΣΟΚ από τους κάθε είδους και απόχρωσης συνυπηρέτες - διαχειριστές του συστήματος λοιπόν μπορεί να έχει βάσιμες προσδοκίες συναίνεσης. Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να γίνει βαστάζος - συνένοχός τους. Και έχει όχι έναν αλλά περισσότερους πολιτικούς λόγους για να αντιπαρατεθεί.

Ο αθλητισμός δεν είναι εμπόρευμα αλλά λαϊκό δικαίωμα, το οποίο πρέπει να εξασφαλίζεται - παρέχεται δωρεάν από το κράτος. Το ΚΚΕ δεν αρκείται σε διαχείριση των αιτιατών προς όφελος του συστήματος. Παλεύει για την ανατροπή του. Δεν καλλιεργεί, ούτε τρέφει αυταπάτες. Οι εγκληματικές συμμορίες στο ποδόσφαιρο - στη χώρα μας και παντού - είναι γέννημα του ποδοσφαίρου των επιχειρήσεων και της κερδοσκοπίας, που είναι σάπιο ως το μεδούλι.

Οσοι κρύβουν αυτό το βούρκο, όπως κάνει η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που το διαμόρφωσαν με την πολιτική τους, δεν μπορούν ούτε να χτυπήσουν ούτε να περιορίσουν τα εγκληματικά κυκλώματα και τις συμμορίες που διαρκώς αναπτύσσονται. Η βία, το ντόπινγκ, τα στημένα παιχνίδια είναι γνωρίσματα που επικρατούν παντού στο εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο. Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Στον έναν ή στον άλλο βαθμό η ίδια κατάσταση επικρατεί στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό οικοδόμημα.

Οπου τη βία την έχουν «βγάλει» - για λόγους κέρδους - έξω από το γήπεδο, αυτή υπάρχει και εκφράζεται στις πλατείες και στις γειτονιές. Η αυστηροποίηση των ποινών δε θα λύσει κανένα πρόβλημα. Στην Ιταλία, όπου εφαρμόστηκε, ξέσπασαν νέα σκάνδαλα.

Οι υποστηρικτές του συστήματος αρκούνται σε ημίμετρα, αναζητούν λύσεις διαχείρισης. Με στόχο τον εξωραϊσμό του οικοδομήματος για συνέχιση της επιχειρηματικής δράσης χωρίς εμπόδια και στρεβλώσεις.

Το ΚΚΕ δεν αυταπατάται ούτε εξαπατά το λαό ότι το ποδόσφαιρο των ΠΑΕ, των μεγαλοεπιχειρηματιών και των συμμοριών τους, του στοιχήματος και των κυκλωμάτων είναι ένα πτώμα που βρίσκεται σε προχωρημένη σήψη. Δεν μπορεί να εξυγιανθεί, θέλει γκρέμισμα από τα θεμέλια και φτιάξιμο από την αρχή σε εντελώς νέα βάση.


Γιώργος ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ