Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ «ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ»
Προχωράει η λεηλασία του πλούτου του λιβυκού λαού

Διατυπώθηκε αίτημα στον ΟΗΕ για αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων, υποτίθεται για την ...ανασυγκρότηση

Ολα τα «κοράκια» πάνω από το σώμα του λιβυκού λαού, στη συνάντηση στο Παρίσι

Eurokinissi

Ολα τα «κοράκια» πάνω από το σώμα του λιβυκού λαού, στη συνάντηση στο Παρίσι
ΠΑΡΙΣΙ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Τη διασφάλιση του μεριδίου τους από το λιβυκό πλούτο, αλλά και της εμβέλειας της επιρροής τους στο νέο πολιτικό σκηνικό που στήνεται με τις βόμβες του ΝΑΤΟ στη βορειοαφρικανική χώρα, διαπραγματεύονταν, χτες, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στη γαλλική πρωτεύουσα. Διόλου τυχαία και η μετονομασία της σύναξης αυτής από «Ομάδα Επαφής» σε «Ομάδα Φίλων της Λιβύης» καθώς όπως δήλωνε ο Γάλλος Πρόεδρος «είναι κρίσιμης σημασίας να συνεισφέρουν όλοι (δηλαδή να συναινέσουν προκειμένου να αποδεσμευτούν τα περιουσιακά στοιχεία του καθεστώτος Καντάφι στο εξωτερικό, που αποτιμώνται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, με ανταλλάγματα) στην ανοικοδόμηση της χώρας και στη μετάβασή της στη δημοκρατία». Φυσικά ό,τι παρουσιάζεται ως περιουσία του καθεστώτος είναι ο πλούτος του λιβυκού λαού που θέλουν να καταληστεύσουν οι ιμπεριαλιστές.

Στη σύνοδο στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο υπό την κοινή αιγίδα του Γάλλου Προέδρου και του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, συμμετείχαν συνολικά 31 αρχηγοί κρατών, 20 υπουργοί και εκπρόσωποι από 8 οργανισμούς, μεταξύ των οποίων ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν, ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ αλ Αράμπι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Στη συνάντηση πήρε μέρος και ο Γ. Παπανδρέου, διεκδικώντας μερίδιο για την ελληνική πλουτοκρατία.

Πριν την έναρξη της συνόδου, ο Νικολά Σαρκοζί είχε ξεχωριστές συναντήσεις με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κλίντον, τον Βρετανό πρωθυπουργό και τον εμίρη του Κατάρ, αλ Θάνι. Για πρώτη φορά, επίσης, στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν ως «φίλοι» της Λιβύης η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και η Γερμανία, με την Μέρκελ να δηλώνει έτοιμη «για κάθε αναγκαία βοήθεια».

Νωρίς το πρωί χτες η Μόσχα ανακοίνωσε ότι «αναγνωρίζει το αντικαθεστωτικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως μοναδικό εκπρόσωπο του λιβυκού λαού», έχοντας, ήδη, καταστήσει σαφές, μία μέρα νωρίτερα, ότι «θα προασπίσει με κάθε τρόπο τα συμφέροντά της στη βορειοαφρικανική χώρα». Σε μια εξίσου κυνική τοποθέτηση προχώρησε και η επίσημη κινεζική εφημερίδα «Πιπλ'ς Ντέιλι», τονίζοντας ότι «η Κίνα θα προστατεύσει τα συμφέροντά της στη Λιβύη» και συναινώντας με τη ρωσική θέση για ανάληψη «ηγετικού ρόλου στην ανοικοδόμηση της χώρας από τον ΟΗΕ». «Δεν θα χάσουμε το μερίδιό μας» διεμήνυε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

Η Κίνα δεν αναγνώρισε, ακόμη, το Συμβούλιο, αλλά εξέφρασε «σεβασμό για τη θέληση του λιβυκού λαού». Κοντά στην αναγνώριση φέρεται να είναι και η Αλγερία, ενώ το έπραξε η Ουκρανία. Αντίθετα, ούτε αναγνώρισαν ούτε μετέβησαν στο Παρίσι, μεταξύ εκείνων που προσκλήθηκαν τουλάχιστον, οι Σ. Αραβία, Νιγηρία και Νότια Αφρική. Μάλιστα, ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Ζούμα κατηγόρησε τους «Φίλους της Λιβύης» ότι «περιθωριοποίησαν την Αφρικανική Ενωση και δεν στήριξαν τις ειρηνευτικές της πρωτοβουλίες για να μη σκοτωθεί τόσος κόσμος».

Χρηματοδότηση και συμβόλαια

Τη διενέργεια έκτακτης συνόδου, σε υψηλό επίπεδο, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στις 20 Σεπτέμβρη, προανήγγειλε ο ΓΓ του ΟΗΕ. Ο Μπαν Γκι μουν, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του, τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης, άμεσα, μιας «δύναμης του ΟΗΕ που θα συντονίσει τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και την ανασυγκρότηση χώρας διά μέσου της χρήσης των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων του καθεστώτος Καντάφι». Επίσης, όπως ανακοινώθηκε σε κοινή συνέντευξη Σαρκοζί, Κάμερον και του εκπροσώπου των αντικαθεστωτικών Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ, διατυπώθηκε αίτημα προς τον ΟΗΕ, εκ μέρους των «φίλων της Λιβύης», για μια άμεση απόφαση αποδέσμευσης των λιβυκών περιουσιακών στοιχείων. Ηδη, ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία έχουν αποδεσμεύσει 5 δισ. δολάρια.

Οι λεγόμενοι πρόεδρος και πρωθυπουργός του αντικαθεστωτικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Μαχμούντ Τζιμπρίλ και Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ, παρουσίασαν, έναν εκτεταμένο «οδικό χάρτη ανασυγκρότησης και μετάβασης - δήθεν - στη δημοκρατία». Στο πλαίσιο αυτό, οι αντικαθεστωτικοί, προς το παρόν, δε θέλουν ανάπτυξη στρατιωτικής δύναμης του ΟΗΕ, αλλά ζητούν συνέχιση της στρατιωτικής παρουσίας και στήριξης του ΝΑΤΟ για «να διασφαλιστεί η ηρεμία». Επίσης, φέρονται να προγραμματίζουν εκλογές εντός 18 μηνών και πρωτοβουλίες συμφιλίωσης μεταξύ των φυλών. Το τι μέλλει γενέσθαι, επί του εδάφους, πάντως, φαίνεται ότι απασχολεί ιδιαίτερα τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, καθώς το αντικαθεστωτικό μέτωπο εμφανίζει ρωγμές και τριβές.

Γαλλικό «καπάρο»

Στις αποκαλυπτικές, ως προς τις πραγματικές προθέσεις και την υποκρισία τόσο εκείνων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που έσπευσαν να συμπαραταχθούν με τους αντικαθεστωτικούς διπλωματικά και στρατιωτικά όσο και εκείνων που τήρησαν ίσες αποστάσεις, περιμένοντας πού θα γείρει η πλάστιγγα, ήρθε να προστεθεί άλλο ένα στοιχείο εξαιρετικά διαφωτιστικό. Η γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν» δημοσίευσε, χτες, επιστολή του αντικαθεστωτικού Συμβουλίου, όπου αναφέρεται ότι έχει συμφωνηθεί να παραχωρηθεί προνομιακά σε γαλλικές επιχειρήσεις η εκμετάλλευση του 35% του αργού λιβυκού πετρελαίου με αντάλλαγμα την αμέριστη και συνεχή γαλλική υποστήριξη προς το Συμβούλιο. Η επιστολή απευθύνεται προς τον εμίρη του Κατάρ, το οποίο και διαδραμάτισε, όπως προκύπτει, ρόλο ενδιάμεσου ανάμεσα στη Γαλλία και στο Συμβούλιο έκτοτε.

Το γράμμα φέρει την ημερομηνία 3 Απρίλη, που σημαίνει ότι ο γαλλικός ιμπεριαλισμός είχε διασφαλίσει μια προνομιακή μεταχείριση, η οποία αποτέλεσε και το πραγματικό κίνητρο πίσω από την πιεστική του βιασύνη να υπάρξει στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη (άρχισε λίγες μέρες μετά). Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, πάντως, δήλωνε, χτες, άγνοια για την επιστολή.

Νέο μήνυμα Καντάφι

«Αν η Λιβύη τυλιχθεί στις φλόγες, κανείς δεν θα μπορεί να την κυβερνήσει. Δεν θα παραδοθούμε, δεν θα γονατίσουμε. Οι προδότες και το ΝΑΤΟ που τους στηρίζει θα ηττηθούν». Αυτά, μεταξύ άλλων, είπε ο Μουαμάρ Καντάφι σε νέο ηχογραφημένο μήνυμά του, που μεταδόθηκε από το συριακό δίκτυο «αλ Ράι». Το πού ακριβώς βρίσκεται ο συνταγματάρχης, πάντως, παραμένει μυστήριο. Σύμφωνα με ορισμένους αντικαθεστωτικούς, βρίσκεται στη Σύρτη. Κατά άλλους, στο έτερο προπύργιό του, Μπάνι Ουαλίντ. Η δε αλγερινή εφημερίδα «Ελ Ουατάν» σε ρεπορτάζ της, κατά το οποίο ο Αλγερινός Πρόεδρος αρνήθηκε να μιλήσει στον Καντάφι για να του χορηγήσει άδεια εισόδου στη χώρα, τοποθετεί τον Λίβυο ηγέτη στην Γκχαντάμις, στην έρημο.

Οπως και να έχει, οι αντικαθεστωτικοί έδωσαν μία βδομάδα παράταση στις, πιστές στον Καντάφι, δυνάμεις να παραδοθούν (το αρχικό τελεσίγραφο ήταν για το Σάββατο). Η κίνηση ερμηνεύτηκε ως ένδειξη ότι «υπάρχουν επαφές μεταξύ των δύο πλευρών και πάνε καλά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζυμώσεις για το «μέλλον» Καντάφι(2011-07-27 00:00:00.0)
«Διάλογο» με Καντάφι προτείνει το Παρίσι(2011-07-12 00:00:00.0)
Βομβαρδισμοί από κοινού - συμφέροντα χώρια(2011-03-23 00:00:00.0)
Στον ΟΗΕ οι διαβουλεύσεις για επέμβαση(2011-03-16 00:00:00.0)
Με όλα τα ενδεχόμενα, εντός και εκτός, «ανοιχτά»(2011-03-06 00:00:00.0)
Ολοήμερες μάχες μέσα σε πόλεις - κλειδιά(2011-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ