Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Αναδιαρθρώσεις - συγχωνεύσεις απέναντι στο λαό

«Κουρεύουν» τα κρατικά ομόλογα, σε διόγκωση τα επισφαλή δάνεια

Με φόντο την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, τους αναμενόμενους νέους «κινδύνους» και κλυδωνισμούς (επισφαλή δάνεια κ.ά.), την καταστροφή υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων από την «εθελοντική συμμετοχή» τους στο «κούρεμα» και την επιμήκυνση των κρατικών ομολόγων, οι μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου ετοιμάζουν την αναδιάταξη του σκηνικού, για το νέο κύκλο συγκέντρωσης δυνάμεων και κεφαλαίων μέσα από συγχωνεύσεις και άλλες διαδικασίες.

Είναι απόλυτα βέβαιο ότι η επιχειρηματική κολιγιά των Alpha Bank - Eurobank είναι το πρώτο βήμα σε αυτή την επιθετική, απέναντι στο λαό, διαδικασία, ταυτόχρονα με τη γενικότερη αντιλαϊκή κλιμάκωση που ξεδιπλώνει το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας.

Το «κούρεμα» του κρατικού χρέους έχει κάνει την εμφάνισή του στους ισολογισμούς για το α' εξάμηνο του 2011. Η καταστροφή κεφαλαίων ύψους πολλών δισ. ευρώ, οι ανάγκες τους να καλύψουν τις νόρμες «κεφαλαιακής επάρκειας», οι αδυσώπητες κόντρες και οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί επιταχύνουν τις διαδικασίες. Η Τράπεζα της Ελλάδας, σε συνεργασία με το μονοπώλιο «Βlack Rock», εξετάζει τα κιτάπια των ντόπιων τραπεζών. Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, αν στο μεταξύ δεν έχουν προχωρήσει στις «κατάλληλες κινήσεις», θα απαιτηθούν πρόσθετα κεφάλαια και «αναδιαρθρώσεις», εξέλιξη που βάζει στην ημερήσια διάταξη και τις παραπέρα συγχωνεύσεις. Τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας - το τοπικό παράρτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - και τους τραπεζίτες επιχειρούν να κατευθύνουν τις εξελίξεις, ελπίζοντας στην αποτροπή των κλυδωνισμών που βλέπουν να έρχονται.

Σύμφωνα με τους ισολογισμούς για το α' εξάμηνο του 2011:

  • Εθνική Τράπεζα: Στο πρόγραμμα «εθελοντικής συμμετοχής» στο «κούρεμα» μετέχουν με κρατικά ομόλογα σημερινής «αξίας» ύψους 9 δισ. ευρώ. Οι ίδιοι υπολογίζουν τη χασούρα περίπου σε 1,65 δισ. ευρώ, δηλαδή με «κούρεμα» πάνω από 18%. Τα δάνεια σε καθυστέρηση φτάνουν στο 10,3% των συνολικών χορηγήσεων (νοικοκυριά - επιχειρήσεις) και ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ για τις μπίζνες τους μέσα στη χώρα. Σε σχέση με το α' εξάμηνο του 2010 τα δάνεια που έχουν βγει στο κόκκινο εμφανίζουν διόγκωση ύψους 500 εκατ. ευρώ.
  • Alpha - Eurobank: Η τράπεζα του Λάτση θα μετάσχει στο «εθελοντικό πρόγραμμα» με κρατικά ομόλογα ύψους 5 δισ. ευρώ και περιμένει «κούρεμα» ύψους 16,4% (664 εκατ. ευρώ). Το συνολικό «κούρεμα» για το υπό σύσταση κοινό επιχειρηματικό σχήμα υπολογίζεται σε 1,1 δισ. ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ