Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ»
Ιδιωτικοποίηση και απολύσεις

«Μη λογικά» τα αιτήματα των εργαζομένων λέει ο εκλεκτός της κυβέρνησης για τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου

Οι μισθοί των εργαζομένων ευθύνονται για τα προβλήματα στην «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» (ΕΑΣ) και γι' αυτό πρέπει να περικοπούν και να αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής. Την άποψη αυτή μετέφερε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο πρόεδρος της επιχείρησης Στ. Ανδριανής, με αφορμή τη συνεδρίαση για την έγκριση του διορισμού του στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου. Την αντίθεσή του στη λογική αυτή εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ζητώντας τη δημιουργία «ενιαίου φορέα αμυντικής βιομηχανίας».

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ ήταν σαφής όσον αφορά τις προσπάθειες μείωσης του προσωπικού λέγοντας ότι «θα υπάρξει αξιολόγηση της απόδοσης του προσωπικού» και έτσι «θα διαμορφωθούν οι τελικές ανάγκες σε θέσεις ώστε να προκύψει και το όποιο πλεονάζον προσωπικό» του οποίου η τύχη επαφίεται σε κυβερνητικές αποφάσεις.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τα αιτήματα των εργαζομένων στην ΕΑΣ «μη λογικά» γιατί «στηρίζονται στον υπέρμετρο δανεισμό από τις τράπεζες, που σήμερα όμως, επειδή έχουν κλείσει οι στρόφιγγες, δεν μπορεί να συνεχιστεί» και «δεν μπορούμε να στέλνουμε 200 εκατομμύρια χρέος στον προϋπολογισμό». Επέρριψε στο προσωπικό το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης αναφέροντας ότι το ύψος των αμοιβών «μας βγάζει 40% ακριβότερους από την αγορά». Οσον αφορά το μέλλον της επιχείρησης, υποστήριξε ότι οι επιλογές που διαθέτει είναι η ύπαρξη στρατηγικού επενδυτή ή στρατηγικών συνεργασιών ή κάποια μορφή κοινοπραξίας, λύση όμως που προϋποθέτει τον εξορθολογισμό των εξόδων.

«Εχουμε διαφορετική άποψη» επισήμανε στη δική του τοποθέτηση ο Θ. Παφίλης λέγοντας ότι «όλες αυτές οι επιλογές δεν έγιναν από το... Αγιο Πνεύμα, πολιτικές επιλογές είναι». Σημείωσε ότι άλλες είναι οι αιτίες των προβλημάτων της ΕΑΣ, αφού «η κατάσταση χειροτερεύει από τις επιλογές της ΕΕ», όπου «υπάρχει η κοινή αμυντική πολιτική, δηλαδή Γάλλοι, Βρετανοί και Γερμανοί προσπαθούν να συγκεντρώσουν την αμυντική βιομηχανία στα χέρια τους και να έχουν μερικούς υπεργολάβους». Ετσι «απαγόρευσαν την κρατική χρηματοδότηση στις αμυντικές βιομηχανίες και έτσι η ΕΑΣ δουλεύει για τις τράπεζες» αφού δανείζεται με επιτόκιο πάνω από 7%. Τόνισε την ανάγκη για «ενιαίο φορέα αμυντικής βιομηχανίας» για «να καλύψεις στο βαθμό του δυνατού τις αμυντικές ανάγκες της χώρας» και «με αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες να κάνει εξαγωγές». Τέλος, σχολίασε πως «γίνεται προσπάθεια να φορτωθεί το κόστος στους εργαζόμενους, που δεν φταίνε σε τίποτε» τονίζοντας πως «η κυβερνητική πολιτική οδηγεί σε συρρίκνωση, ιδιωτικοποίηση και σε ζημιά συνολική για τη χώρα μας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ